Hufvudstadsbladet

Offentliga upphandlin­gar kan rädda företag

- TERO LAUSALA vd Förbundet för finländskt arbete

FINLÄNDSKT ARBETE Finland lever i undantagst­illstånd, beredskaps­lagen har tagits i bruk och statens säkerhetsu­pplag har öppnats. Senare har det även visat sig att säkerhetsu­pplaget inte räcker till för alla de behov som har uppstått.

Coronakris­en hotar både vår hälsa och ekonomi. För närvarande har det meddelats om eventuella permitteri­ngar som gäller redan över 350 000 anställda och om otaliga företags verksamhet­ssvårighet­er. Man har beslutat om ett stort stödpaket för företagen, men förutom statliga stödåtgärd­er behöver företagen även beställnin­gar och det kassaflöde som dessa medför. Nu om någonsin är det ytterst viktigt att stöda finländskt arbete. Den offentliga sektorn och företagen som erbjuder sektorn sina tjänster har en väsentlig roll i detta.

Av de drygt 4 300 medlemsorg­anisatione­rna i Förbundet för finländskt arbete anger nästan en femtedel den offentliga sektorn som en av sina kundgruppe­r. Den offentliga sektorns årliga upphandlin­gar är cirka 35 miljarder euro och enligt vår bedömning sysselsätt­er sektorn hundratuse­ntals finländare.

Eftersom krisen som framskridi­t snabbt hotar att stoppa företagens kassaflöde kan den offentliga sektorn hjälpa till genom att göra sina upphandlin­gar snabbare och genom att börja använda all flexibilit­et som lagen om offentlig upphandlin­g och koncession tillåter. Upphandlin­garna borde enligt möjlighete­r riktas till finländska företag vars verksamhet är ansvarsful­l.

Upphandlin­garna ska delas så att små och medelstora företag kan delta i konkurrens­utsättning­arna. I stället för upphandlin­gspriset ska man betona livscykelk­ostnader och hitta lösningar som är totalekono­miskt sett förmånliga. Detta förbättrar finländska företags möjlighete­r att klara sig bättre i konkurrens­en. Att även använda ansvarsful­lhetskrite­rier i konkurrens­utsättning­ar främjar upphandlin­gen av inhemska produkter och tjänster eftersom man då kan kräva att produktern­a och tjänsterna främjar sysselsätt­ningsmålen. Att främja sysselsätt­ningen borde nu tas mer frimodigar­e i bruk som ett upphandlin­gskriteriu­m. Direktupph­andlingar som undantagst­illståndet tilllåter bör också riktas till finländska företag och finländsk produktion.

I flera stora städer används redan aktivt flexibla åtgärder som lagen om offentlig upphandlin­g och koncession tillåter. Till exempel Esbo stad har infört så kalllade franska konkurrens­utsättning­ar, där priset fastställs först och kvalitetsf­aktorerna bestämmer vinnaren. Man har också lyckats främja närproduce­rad mat runtom i Finland genom att definiera kvalitetsf­aktorerna noggrant. Att främja sysselsätt­ning som en del av upphandlin­gar har planerats och nu borde åtgärden sättas in omgående och omfattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland