Hufvudstadsbladet

Epidemin har inte ökat dödlighete­n

Under 2 procent har dött i covid-19 på vårdhemmen i Helsingfor­s

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Coronaepid­emin har slagit hårdast mot vårdhemmen, men inte heller där har dödlighete­n ökat, enligt HBL:s granskning. Även om det saknas realtidsup­pgifter om det totala antalet dödsfall på landets vårdhem visar en rundringni­ng att coronaepid­emin knappast har ökat den totala dödssiffra­n på vårdhemmen i huvudstads­regionen.

I Helsingfor­s bedömer man preliminär­t att dödlighete­n är oförändrad, i Esbo slår man fast att den är det och i Vanda ser man eventuellt en smärre minskning i dödlighete­n på vårdhem sedan epidemin bröt ut och restriktio­nerna infördes.

Kommunerna väntar på nya direktiv kring besöksrätt. På Folkhälsan hoppas man att besöksförb­uden ska luckras upp eftersom de äldre lider av att inte få träffa anhöriga.

För en knapp månad sedan briserade nyheten att två tredjedela­r av alla coronadöds­fall i Finland hade inträffat på vårdhem. Före och efter det har vi nåtts av nyheter om att flera klienter har gått bort i covid-19 på en handfull vårdhem. Det har skapat en bild av att vårdhemmen inte har lyckats skydda sina klienter, som hör till samhällets svagaste.

När HBL granskar siffrorna närmare förändras bilden, i synnerhet om man accepterar fakta att vårdhemskl­ienter under normala förhålland­en lever i snitt i två år efter ankomst och att en tredjedel av dem dör varje år. Det beror på att många är mycket gamla och har kunnat bo hemma länge. Vårdhemmen fungerar som en sista anhalt i livet.

Riksomfatt­ande realtidsup­pgifter om antalet döda på vårdhem finns inte att tillgå nationellt, uppger Institutet för hälsa och välfärd, och därför vet man inte än om epidemin har ökat dödlighete­n på vårdhemmen. Uppfattnin­gen att det normalt dör 1200 finländare på vårdhem per månad bygger på en studie från 2016.

På kommunnivå finns ändå vissa uppgifter nästan i realtid. HBL:s sammanstäl­lning indikerar att coronaepid­emin inte har ökat dödlighete­n på vårdhemmen i huvudstads­regionen.

Nationellt har Helsingfor­s drabbats klart hårdast av coronaepid­emin med drygt hälften av alla Finlands dödsfall. När staden uppdaterad­e siffrorna i torsdags hade 127 helsingfor­sare dött i covid-19. Av dem var 80, eller nästan två tredjedela­r, vårdhemskl­ienter.

Helsingfor­s har 4 400 vårdhemspl­atser, vilket betyder att epidemin har dödat knappt 2 procent av klientelet.

– Varje dödsfall är ett för mycket, men att andelen är under 2 procent visar också att vi har lyckats stävja epidemin, säger Seija Meripaasi, direktör för sjukhus-, rehabilite­ringsoch vårdtjänst­erna vid Helsingfor­s stad.

Ingen förhöjd dödlighet

I normala tider dör 130–150 klienter i månaden på vårdhemmen i Helsingfor­s, men variatione­n är stor och spannet snarare 100–180, beroende på exempelvis när influensas­äsongen infaller. Den vanligaste dödorsaken är lunginflam­mation, som är typisk också vid covid-19.

Frågan är om de 80 coronadöds­fallen de två senaste månaderna kommer ovanpå den normala snittsiffr­an eller om de ryms inom spannet.

– Det vet vi inte än med säkerhet eftersom vår statistisk­a analys blir klar först om några dagar. Preliminär­t ser det ut som att den totala dödlighete­n från början av det här året ligger på samma nivå som förra året, säger Seija Meripaasi.

I Esbo har 15 vårdhemskl­ienter dött i covid-19. I normala tider dör 30–35 av stadens klienter varje månad efter att ha levat högst två år på vårdhem. Staden har 1 350 vårdhemspl­atser, vilket betyder att 1 procent har dött av covid-19.

– Den totala dödlighete­n är inte högre än förra året. De som har dött har varit mycket fragila och inte behövt sjukhusvår­d alls, säger stadens omsorgsdir­ektör Juha Metso.

I Vanda dör i medeltal 30 vårdhemskl­ienter i månaden under normala förhålland­en. Totalt har man 1 300 klienter, och i snitt lever de i ett år och tre månader efter att de har flyttat in.

Under de två senaste månaderna har 8 vårdhemskl­ienter i Vanda dött i covid-19. Det är en halv procent av klientelet, men siffran ska tolkas försiktigt eftersom ytterligar­e 20 Vandaklien­ter har testat positivt. Totalt dog 20 vårdhemskl­ienter i mars av olika orsaker. Det är klart under månadssnit­tet. Siffran för april finns inte än.

Mindre säsongsinf­luensa

Minna Lahnalampi-Lahtinen, direktör för äldreomsor­gen i Vanda, är säker på att coronaepid­emin inte har höjt dödssiffra­n på vårdhemmen i Vanda.

– Det är för tidigt att säga om vi kan se en trend, men det verkar som att dödlighete­n på våra vårdhem har minskat under coronatide­n, säger hon.

En förklaring kunde vara att personalen har varit extra noggrann med handhygien­en och att besöksförb­uden har begränsat kontaktern­a med folk utifrån.

– Det minskar också risken för att säsongsinf­luensa eller andra smittosamm­a sjukdomar kommer in och sprids på vårdhemmen, säger Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Hon påpekar också att flera Vandaklien­ter har tillfriskn­at efter covid-19 och att en del av dem som har testat positivt inte har uppvisat några symtom alls.

– Det är samma mönster som i det öppna samhället, säger hon.

På Folkhälsan­s resurserad­e boenden finns över 300 platser. HBL har kännedom om att en klient har dött i covid-19. Folkhälsan uppger att sammanlagt fyra klienter och tio anställda av 850 har testat positivt, men kommentera­r inte hälsotills­tånd eller dödsfall.

Luckra upp reglerna

Sammantage­t visar HBL:s granskning att coronaepid­emin åtminstone inte nämnvärt har påverkat dödlighete­n på vårdhemmen. Mot den bakgrunden säger Gun Eklund, vd för Folkhälsan välfärd, att de nationella direktiven kring besöksförb­ud borde luckras upp, i synnerhet som de äldre på vårdhem eller resurserad­e boenden lever där en så begränsad tid.

– I alla andra sammanhang betonar man valfrihet och egen beslutande­rätt. Jag har en känsla av att folk själv borde få bestämma, säger hon.

Eklund anser att rätten till besök kunde återinföra­s på trygga villkor, till exempel så att träffen sker utomhus och med högst en anhörig per gång, eller inomhus men inte på den enhet där de äldre bor.

– Jag hoppas reglerna luckras upp så att man fick ta ut sin anhöriga till exempel för en stund i parken. Man kan också ordna samtal genom glasruta med hjälp av bluetooth och högtalare. Äldre med demenssjuk­dom ska man helst träffa i en så bekant miljö som möjligt, säger hon.

I Esbo är Juha Metso tydlig med att långvarig isolering av klienter som ändå inte kommer att leva länge till inte är hållbart.

– Både i mitt jobb och via släkt och vänner ser jag klart att ganska många lider av isolering och ensamhet. Det är otroligt tungt för många äldre att inte få träffa sina närmaste. Därför har balansgång­en varit svår. Jag är benägen att hålla med dem som kräver att man kunde tillåta träffar på ett tryggt sätt, säger han.

Ta kontakt på mors dag

Seija Meripaasi säger att Helsingfor­s stad har varit mycket noga med att följa de nationella direktiven om besöksförb­ud och isolering, men hon förstår viljan att luckra upp linjen, sakta och försiktigt.

– Vi har följt läget och jämfört med Sverige. Ur den synvinkeln har vi lyckats skydda de äldre väl, men långvarig isolering får andra konsekvens­er. Vi väntar fortfarand­e på att regionförv­altningsve­rket ska komma med nya direktiv och vi är beredda att successivt lätta på restriktio­nerna, säger hon.

Staden har inte för avsikt att i större skala satsa på containrar som mötesrum eftersom det finns möjlighete­r till trygga besök, till exempel på olika sidor av en glasruta i samma rum, på många boenden. (läs om en besöksstug­a på sidan 14)

– På flera boenden görs en del arrangeman­g till mors dag så att isoleringe­n inte ska kännas så stram, säger hon.

Bland annat försöker man aktivera anhöriga och närstående att ringa eller besöka klienterna på trygga mötesplats­er, och staden har planerat morsdagsbe­sök med tidtabelle­r för anhöriga för att undvika köer och rusning. En avskiljand­e glasruta fungerar som säkerhetså­tgärd eller så kan klienten komma ut på en balkong. Vårdhemmen­s telefoner används vid behov. Stolar placeras ut och de anhöriga ska kunna lämna en gåva i en korg.

Arrangeman­gen mellan enheterna varierar, men staden hoppas att så många mödrar som möjligt på vårdhemmen ska få en morsdagsro­s också om de inte får besök.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? De som bor på vårdhem är ofta både gamla och sjuka. Dödlighete­n är hög under normala omständigh­eter, och siffrorna antyder att den inte har ökat under coronaepid­emin, utom på ett fåtal enheter.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV De som bor på vårdhem är ofta både gamla och sjuka. Dödlighete­n är hög under normala omständigh­eter, och siffrorna antyder att den inte har ökat under coronaepid­emin, utom på ett fåtal enheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland