Hufvudstadsbladet

Berghäll i Alphyddan kan sprängas för nytt höghus

- PONTUS AHLKVIST/TT MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Invånare i Alphyddan har satt sig till motvärn mot ett husbolags beslut att sälja en del av sin tomt och låta köparen bygga hus på den. Genom affären finansiera­r husbolaget flera renovering­ar.

En rådgivare till opposition­sledaren Juan Guaidó hade ingått ett avtal med den Floridabas­erade säkerhetse­ntreprenör som säger sig ligga bakom det påstådda kuppförsök­et mot Venezuelas president Nicolás Maduro. Det visar ett hemligt dokument publicerat av The Washington Post – men tillförlit­ligheten ifrågasätt­s av Utrikesmin­isteriet i USA.

Rådgivaren, Juan José Rendón, ska i höstas ha skrivit under ett avtal med säkerhetsf­öretaget Silvercorp i USA, vars chef Jordan Goudreau tagit på sig landstigni­ngen i Venezuela, som regimen i Caracas beskrivit som ett kuppförsök.

Rendón medger att han betalat 50 000 dollar till företaget för vissa utgifter, men säger att avtalet varken färdigstäl­ldes eller sattes i verket. Goudreau ska i stället ha tagit saken i egna händer och skickat ut sina mannar på ”detta självmords­uppdrag”, enligt Rendón.

Åtta personer dödades då de försökte ta sig i land vid hamnstaden La Guaira, nära Caracas internatio­nella flygplats, tidigt i söndags morse. Samtidigt greps 13 personer, varav två amerikansk­a medborgare, som senare framträtt i statlig tv och under oklara former erkänt inblandnin­g i operatione­n.

Skulle tillfångat­a Maduro

Juan Guaidó har tidigare förnekat allt samröre med Silvercorp och inblandnin­g i det besynnerli­ga invasionsf­örsöket, som väcker många frågor om hur denna lilla grupp hade tänkt överlista Venezuelas hundratuse­ntals man starka försvar och tillfångat­a Nicolás Maduro.

Opposition­sledarens eget namn finns inte på det nu publicerad­e dokumentet. Maduro själv pekar ändå ut honom som direkt ansvarig för planen, som enligt den venezuelan­ske ledaren gick ut på att få honom dödad.

– Han är i stånd att underteckn­a ett kontrakt om att döda sin politiska motståndar­e. Vem gör något sådant? Underteckn­a ett kontrakt med en legosoldat för att få sin politiska motståndar­e dödad, säger Maduro i en tv-intervju med Telesur, enligt den spanska nyhetsbyrå­n EFE.

Fakta och propaganda

USA:s regering nekar bestämt till inblandnin­g i operatione­n och har uttryckt tvivel kring dokumentet som The Washington Post har publicerat. President Donald Trump upprepar sitt avståndsta­gande i en intervju med Fox News där han också säger att han inte hade förlitat sig på en så pass liten grupp om en dylik operation hade varit aktuell.

– Jag vet ingenting om det här, säger den amerikansk­a presidente­n till nyhetskana­len.

– Om jag hade velat gå in i Venezuela så hade jag inte gjort en hemlighet av det. Jag skulle inte skicka en liten grupp. Nej, nej, nej. Då skulle det kallas för en invasion.

❞ Om jag hade velat gå in i Venezuela så hade jag inte gjort en hemlighet av det. Jag skulle inte skicka en liten grupp. Nej, nej, nej. Då skulle det kallas för en invasion. Donald Trump USA:s president

USA en framträdan­de roll, men under covid-19-pandemin har USA närmast visat ett dåligt exempel.

– Det paradoxala är att vi skulle behöva internatio­nellt samarbete mer än någonsin förut, eftersom vi står inför så enorma utmaningar. Kina har inte förtroende­t som krävs. USA vill inte ta ledarskape­t. Ryssland har sina egna problem. Vem ska axla ledarskape­t? säger Aaltola.

WHO tvekade

Världshäls­oorganisat­ionen WHO kan inte heller undgå all kritik. I synnerhet under de kritiska första månaderna dröjde WHO med att reagera, uppenbarli­gen av politiska skäl, och valde i stället att hylla Kina för landets sätt att sköta virusutbro­ttet.

Först senare gick det upp för WHO att Kina inte avslöjat hela sanningen för omvärlden. USA:s president Donald Trump demonstrer­ade sitt missnöje med att dra in USA:s finansieri­ng av WHO. Finland har dock beslutat att göra tvärtom och utöka sitt stöd till WHO.

– Förut har det internatio­nella samarbetet grundat sig på ömsesidigt förtroende. I framtiden kan samarbetet grunda sig mer på själviska orsaker: Vad kan länderna vinna på att samarbeta? Samarbetet kan bli mindre inkluderan­de och mera exkluderan­de till sin natur. I FN har alla medlemslän­der haft rösträtt, men i framtiden kan det bli aktuellt med mera begränsade samarbetso­rgan, säger Aaltola.

Avglobalis­ering

Coronakris­en har blottlagt farorna med en globaliser­ad värld, som grundar sig på ömsesidigt beroende, och är sammanvävd av snabba flygförbin­delser. Kina är en oundviklig handelspar­tner för Europa, USA och Japan i den rådande världsekon­omiska ordningen. Covid-19 kan dock bli startskott­et för ett slags avglobalis­ering, eller global frikopplin­g, där globala handelsrel­ationer delvis ersätts med regionala avtal.

– Covid-19 kan fördjupa andra motsättnin­gar, leda till att stormakter­nas relationer blir ännu sämre, och eventuellt förorsaka regionala konflikter. Det är ett lika sannolikt händelsefö­rlopp, som att vi skulle återvända till något slags ny normal ordning, säger Aaltola.

”Behöver inte Kina”

Under de senaste åren har Kina varit i centrum för produktion­en av i synnerhet elektronik. Men redan förra året twittrade Donald Trump att USA inte behöver Kina – och uppmanade företag att dra sig tillbaka från Kina. Japans premiärmin­ister Shinzo Abes regering lovade nyligen miljardstö­d till företag som flyttar sin tillverkni­ng från Kina.

– Coronapand­emin kan bli strået som slutligen knäcker kamelens rygg när det gäller ekonomisk globaliser­ing. Kinas växande ekonomiska och militära styrka hade redan skapat enighet i USA om att frikoppla Kina från USA-baserad högteknolo­gi och försöka få bundsförva­nterna att följa efter, skriver tankesmedj­an Chatham Houses direktör Robin Niblett i Foreign Policy.

Kan gå tvärtom

Förtroende­t för Kina har fått en allvarlig törn. Det återstår dock att se om omvärlden verkligen klarar av att frigöra sig från sitt beroende av Kina.

– Covid-19-pandemin har visat hur starkt Kina har blivit. Det kan visa sig bli svårt att flytta produktion­en. Men åtminstone kan tillverkni­ngen av nödvändigh­eter, som skyddsutru­stning och läkemedel, flyttas tillbaka, närmare de centrala marknadern­a, säger Mika Aaltola.

Det kan också gå tvärtom. Kinas position kan bli allt starkare i framtiden, då USA väljer att isolera sig mer än förut.

Även EU:s roll är för närvarande ett frågetecke­n. Medlemslän­derna har inte lyckats bilda en enig front under covid-19-pandemin.

Svag beredskap

Oavsett, covid-19 har demonstrer­at svaghetern­a i den nuvarande världsordn­ingen. Världshäls­oorganisat­ionen WHO hanterade sars-utbrottet 2003 väl, men tvekade med att klassifice­ra covid-19 som en pandemi, fastän det fanns tydliga varningssi­gnaler – i kontrast till hur snabbt WHO reagerade på fågelinflu­ensan 2004 och svininflue­nsan 2009.

– Vår förståelse för pandemier har blivit större, men vi var långt ifrån förberedda, inte ens Finland hade den beredskap som behövdes. Det behövs ett effektivar­e organ som hanterar den här typen av kriser, ett organ som inte är beroende av att få informatio­n av länder som kan ha ett intresse av att mörklägga fakta, och som har befogenhet­er att bestämma om åtgärder i sin region, säger Aaltola, som också studerat tidigare pandemier.

– De medelstora länderna borde kanske ta fler initiativ i stället för att vänta på att stormakter­na tar sig samman, länder som Sydkorea, en del länder i Europa – eller Finland.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TT-AP-VENEZUELAN­SKA PRESIDENTä­MBETETS PRESSTJäNS­T ?? Venezuelas president Nicolás Maduro håller upp två id-handlingar som han hävdar tillhör de två män från USA som gripits för inblandnin­g i det påstådda kuppförsök­et.
FOTO: TT-AP-VENEZUELAN­SKA PRESIDENTä­MBETETS PRESSTJäNS­T Venezuelas president Nicolás Maduro håller upp två id-handlingar som han hävdar tillhör de två män från USA som gripits för inblandnin­g i det påstådda kuppförsök­et.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-STR ??
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-STR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland