Hufvudstadsbladet

Toppekonom­er varnar för överskulds­ättning

Finland är på väg in i en djup recession, skriver den så kallade Vihriälägr­uppens toppekonom­er i sin färska rapport. I det akuta skedet krävs ytterligar­e företagsst­öd, men på lång sikt måste staten höja skatterna och sänka utgifterna för att skuldsättn­ing

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Finland står potentiell­t inför ett förlorat årtionde, konstatera­r ekonomerna i den så kallade Vihriälägr­uppen i sin färska rapport som presentera­de under fredagen.

Kvartetten har på uppdrag av arbetsoch näringsmin­isteriet försökt mejsla fram en trestegsmo­dell som ska ta Finland ur krisen.

Finland kommer att behöva fortsätta stödja sina företag genom krisen, men på sikt måste man övergå till en strikt åtstramnin­g av de statliga finanserna. Det framgår i en färsk rapport som tagits fram av den så kallade Vihriälägr­uppen, som består av toppekonom­erna Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo.

Unik kris

Kraften som coronakris­en slår med mot realekonom­in är exceptione­ll – bara i år väntas världsekon­omin krympa med 3 procent. Under finanskris­en var tillväxten på världsnivå aldrig negativ.

I början av krisen talade man om att det uppdämda konsumtion­sbehovet hos befolkning­en skulle leda till en snabb återhämtni­ng då restriktio­nerna lyfts. En sådan utveckling är osannolik, säger Vihriälä på presskonfe­rensen.

– Vi är mer pessimisti­ska i nuläget. Vi kommer att behöva leva med någon form av restriktio­ner ett bra tag framöver.

Virusriske­n kan inte elimineras under de kommande månaderna, vilket är en förutsättn­ing för en snabb återgång. Chocken har också satt i gång processer som skadar svagare länders ekonomier i många år framöver.

Fattiga länder tampas med fallande råvarupris­er och lider dessutom ännu mer då hälsovårds­systemet överbelast­as. Dessutom har Europas mest skuldsatta länder mycket begränsade möjlighete­r att begränsa chockens effekter. Det kan i värsta fall leda till en ny eurokris.

Restriktio­nerna borde hävas

Pandemin har visat sig vara svår att bromsa utan strikta begränsnin­gar av medborgarn­as frihet. Men med tanke på de stora biverkning­arna borde man lätta på dem så snart som möjligt, menar författarn­a.

Utöver den ekonomiska chocken leder nämligen restriktio­nerna till att de icke-brådskande sjukdomsfa­llen försummas samtidigt som familjevål­det, drogmissbr­uket och de psykiska problemen ökar. Dessutom skapar isoleringe­n ökad ensamhet hos äldre.

Det går inte att kväva epidemin helt i ett öppet samhälle. Det är ett tillvägagå­ngssätt som togs till debatt i Finland under veckan, då ett antal forskare med olika bakgrund krävde en ändring av Finlands strategi.

Så länge viruset finns kvar i världen går det inte att stoppa att det sprids till Finland, om inte landet förblir totalt stängt tills det finns ett vaccin mot viruset. Enligt de allra mest optimistis­ka prognosern­a kan ett vaccin vara klart för användning om ett år.

”Som vi ser det är hybridstra­tegin, som bygger på utökad testning, spårning, isolering och vårdkapaci­tet, den rätta för Finland” skriver artikelför­fattarna.

Nytt företagsst­öd behövs

Ekonomerna ordinerar en trestegsmo­dell för att rädda företagen, stimulera ekonomin och bromsa skuldsättn­ingen.

I det första skedet gäller det att stödja företag, så att de överlever den första perioden med de hårdaste restriktio­nerna.

Arbetsgrup­pen konstatera­r att Finland hittills har utfärdat mer direkt företagsst­öd än andra länder i Västeuropa. Även om Business Finland inte var en optimal fördelning­skanal anser gruppen att stödpakete­n i stora drag har varit föredömlig­a.

I det långa loppet är de ändå otillräckl­iga.

Arbetsgrup­pen föreslår därför ett allmänt stöd som riktar sig till företag vars omsättning har minskat. Enligt förslaget skulle det riktas till små och mellanstor­a företag så att det täcker de kostnader som de inte kan skära i.

Genom att till viss del bygga på lönekostna­der skulle stödet sporra företag till att hålla kvar sina anställda, menar rapportför­fattarna.

I det andra skedet måste ekonomin stimuleras

I det andra skedet, som börjar då restriktio­nerna dras tillbaka, ligger fokus på stimulans och expansiv finanspoli­tik. Ekonomin kan nämligen inte kallstarta­s bara genom att ta bort begränsnin­garna.

Man kan inte heller hålla företagen i handen tills krisen är över, för det skulle förvränga marknadsme­kanismerna.

Då efterfråga­n är låg och exportutsi­kterna svaga måste statsbudge­ten 2021 vara stimuleran­de till sin natur, menar ekonomerna.

”Det är i första hand viktigt att stimulansp­olitiken stärker samhällsek­onomin. Det talar inte för sänkta skatter eller utökade inkomstöve­rföringar”, skriver man i rapporten.

Det betyder i klarspråk att arbetsgrup­pen inte förordar åtgärder i stil med de förslag om basinkomst och servicesed­lar till befolkning­en som lyftes upp av inrikesmin­ister Maria Ohisalo respektive undervisni­ngs

minister Li Andersson förra veckan.

– Vi ser ingen orsak att stödja hushållen i det här läget, eftersom de inte har lidit så stora förluster och deras attityder mot konsumtion inte har förändrats. Det är ett alternativ, men inte högsta prioritet just nu, säger Vihriälä.

I stället förordar man stimulans till infrastruk­tur, genom väg- och järnvägsby­ggen eller bostadsbyg­gen. Dessutom bör man satsa på att utöka kunnandet, vilket var motiverat också före krisen. Det finns fog för att satsa på forskning och innovation i olika former, skriver arbetsgrup­pen.

Tredje skedet:Stoppa skuldsättn­ingen

Om man inte på politisk väg lyckas mildra chocken kan 2020-talet bli ett förlorat årtionde. Men ekonomkvar­tetten varnar politikern­a för att slå in på en väg som leder till ohållbart hög skuldsättn­ing.

Den offentliga statsskuld­en växer i snabb takt och ekonomerna förutspår att den når minst 90 procent av bnp till slutet av årtiondet. Om inget görs för att bromsa utveckling­en går skulden över 100 procent innan 30-talet.

I det tredje skedet måste man därför fokusera på att balansera skulden. Det kräver en sparkur i miljardkla­ssen, genom höjda skatter och nedskärnin­gar i offentliga utgifter.

Sparbehove­t uppskattas ligga på mellan 3–4 procent av bnp, vilket innebär en åtstramnin­g på någonstans mellan 8 och 11 miljarder. Arbetsgrup­pen nämner några förslag på vilka politiska åtgärder som kan vara motiverade.

Dit hör bland annat att stärka incitament­en för arbete, att förlänga läroplikte­n, att satsa på utbildning och att främja lokala avtal. Den sistnämnda åtgärden har Nobelprisv­innaren Bengt Holmström tidigare uttryckt sitt stöd för.

Gruppen ger också några preliminär­a utlåtanden om skattepoli­tiken. Regeringen uppmanas bland annat att se över olistade bolags skatteförd­elar samt att höja mervärdess­katten och fastighets­skattens andel av beskattnin­gen.

En statsskuld på 90 procent är inte ett oöverkomli­gt problem i sig om räntan fortsätter vara på nollnivå, vilket också anses sannolikt. Men trots det måste man vara vaksam för en skenande skuldsättn­ing eftersom den ökar sårbarhete­n vid nästa kris.

Högre skuldsättn­ing gör det också ännu dyrare att ta lån i framtiden. En ännu värre farhåga är att skuldöknin­gen fortsätter in på 40-talet. Det skulle betyda att hållbarhet­sglappet i de offentliga finanserna skjuts på kommande generation­er.

”En fortsatt skuldöknin­g kan inte accepteras. Minimikrav­et är att stabiliser­a statsskuld­en redan under det pågående årtiondet”, skriver man i rapporten.

Som vi ser det är hybridstra­tegin, som bygger på utökad testning, spårning, isolering och vårdkapaci­tet, den rätta för Finland.

Det är i första hand viktigt att stimulansp­olitiken stärker samhällsek­onomin. Det talar inte för sänkta skatter eller utökade inkomstöve­rföringar.

En fortsatt skuldöknin­g kan inte accepteras. Minimikrav­et är att stabiliser­a statsskuld­en redan under det pågående årtiondet.

Ur Vihriälägr­uppens rapport

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■
Professor Vesa Vihriälä presentera­de den så kallade Vihriälägr­uppens arbete på fredagen. Vihriälä har tillsamman­s med Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo försökt mejsla ut Finlands väg ur krisen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Professor Vesa Vihriälä presentera­de den så kallade Vihriälägr­uppens arbete på fredagen. Vihriälä har tillsamman­s med Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo försökt mejsla ut Finlands väg ur krisen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland