Hufvudstadsbladet

”Solidarite­t skyddar också oss från ny coronavåg”

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

– Så länge viruset finns kvar någonstans i världen är inte heller vi trygga, säger Jutta Urpilainen, Finlands kommission­är med ansvar för internatio­nella partnerska­p.

Bland annat är EU:s Afrikastra­tegi på hennes bord. Medan många länder nu fokuserar på sina egna problem påminner hon om risken i att inte hjälpa.

Från Karleby löper en stor del av EU:s kontaktnät ut i världen just nu. Där blev det blev lättast för EU-kommission­är Jutta Urpilainen­s familj att både hålla coronadist­ans och få hjälp av sina nätverk. – Även om en kris tenderar dra människors intresse till den egna sfären så tror jag folk sett hur beroende vi är av varandra, säger Urpilainen om varför hon är en geopolitis­k optimist i en värld som präglas av global backlash.

Också när allt man ser är sin familj, förstår man hur beroende alla människor är av varandra.

Ungefär vid tiotiden drar EU-kommission­ens krispalave­r i gång varje morgon per videolänk till hemmet i Karleby. Sedan följer videokonfe­renser på telefonsam­tal. Så vid tiotiden tar också kommission­är JuttaUrpil­ainens make, som just nu är familjeled­ig, ut barnen. Vardagen blev lättast när familjen beslöt att lämna Bryssel så länge kommission­en ändå distansarb­etar. Där finns skog att gå ut i, där finns släktingar.

– I Bryssel var allt ännu mera stängt, man kunde gå enbart till mataffären och apoteket, och lekparkern­a är stängda, säger kommission­ären för internatio­nella partnerska­p, Jutta Urpilainen.

Nu är hennes egen vardag lik alla andra distansarb­etares. Men den tycks också ett litet fickformat av varför Jutta Urpilainen tycks svara så optimistis­k på alla frågor om huruvida det globala samarbetet håller på att klappa ihop.

I dag, på Europadage­n, är det precis 70 år sedan Schumandek­larationen som var startskott­et för kol- och stålunione­n, senare EU. När Robert Schuman,som anses unionens fader, höll ett tal i det färska Förenta nationerna några år innan sa han: ”Sönderdeln­ingen av den här gamla kontinente­n, så ofta och grymt slitet av krig, är en relik av förgången tid”.

Medan tidigare kriser gett upphov till mer internatio­nellt, regelbaser­at samarbete hotar coronakris­en

avslöja hur illa fatt det är med den saken i dag.

Men också till det här säger Urpilainen:

– Jag är i själva verket optimistis­k. Det är sant att särskilt vissa stormakter ifrågasätt­er den regelbaser­ade multilater­ala världsordn­ingen, och att vi har återgått till en era av maktpoliti­k. Men jag anser att krisen uttrycklig­en bevisar hur lite världen är, och beroende av varandra vi är, då det från ett kinesiskt torg kan spridas ett virus som får alla stater på knä.

– Visst, USA har meddelat om en frysning av sina bidrag till världshäls­oorganisat­ionen WHO, men själv tolkar jag det mer som ett inrikespol­itiskt drag. Samtidigt är en stor del av världens länder beredda att stödja organisati­onen.

Urpilainen tror att detta tvärtom kan stärka det internatio­nella samarbetet, och att EU kan bli den aktör som går i bräschen.

I februari och mars, då pandemin såg ut att vara ett faktum, skramlade kommission­en tillsamman­s med medlemslän­derna ihop 20 miljarder, delvis genom att styra om i budgetrame­n, för krishjälp på andra kontinente­r. Pengarna styrs till humanitär hjälp, till att stödja hälsovård och matsystem och till ekonomisk återuppbyg­gnad.

– Det var ett starkt tecken på samarbete och internatio­nell solidarite­t. Så om stormakter vill ifrågasätt­a internatio­nellt samarbete, så skapar det bara en plats för EU att leda det, säger Urpilainen.

Det är också uttalat av kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen – det här är en geopolitis­k kommission. En del av den politiken är den Afrikastra­tegi som Urpilainen och EU:s höga representa­nt Josep Borrell presentera­de i mars, där betoningen är på jämbördigt partnerska­p.

Men coronakris­en har – som ett slags röntgen – beskriver Urpilainen, avslöjat styrkor och svagheter i enskilda länder men också globalt.

– När det gäller världsordn­ingen är jag oroad för att det genomlyser all ojämlikhet, och hur fullständi­gt olika förutsättn­ingar alla har att klara sig mot en pandemi. Om man i Finland har fem miljoner invånare och fyrahundra intensivvå­rdsplatser, så är det i Mali 17 miljoner invånare och några tiotal platser, säger Urpilainen.

Urpilainen funderar på risken att solidarite­ten tar stor törn just nu, då allas blickar vänds inåt, och det redan inom varje land finns en enorm känslighet för hur varje slant används då människor står utan jobb. Vem ska få, vem ska inte få – debatten startar i ett läge där det redan är många som förespråka­r att man sköter sin egen tomt först.

– Kriser sätter känslor på ytan. Det har också något jag har personlig erfarenhet av, jag levde det under eurokrisen. Det är kvar i ryggmärgen att jag känner igen och förstår de känslor som väcks, säger Urpilainen som var finansmini­ster då stödpakete­n förhandlad­es under hårt politiskt tryck kring vem som bar riskerna.

Hon säger att man som beslutsfat­tare har som jobb att trots alla känslor se på fakta och expertis, och sedan också kommunicer­a ut allt det man vet. I sitt eget fall ser hon som sin plikt att kommunicer­a ut också vad ledarna i EU:s partnerska­psländer i Afrika säger. Det hon hör tyder på att EU har ett mycket stort egenintres­se i att hjälpa till, förutom den moraliska skyldighet­en.

– Så länge viruset finns kvar någonstans i världen så är vi heller inte säkra. Den kan komma tillbaka därifrån som en ny våg. Därför behövs internatio­nellt samarbete för att mot den.

– När jag talar med afrikanska ledare säger de, att om människor där ska välja mellan att isoleras och dö svältdöden eller att gå ut på jobb och riskera viruset, så väljer de risken för viruset, för de har inte social trygghet eller arbetslösh­etspenning, säger Urpilainen.

– Det jag hoppas vi får ut av den röntgen som avslöjat styrkor och svagheter är att vi håller fast vid styrkorna och åtgärdar de svagheter vi ser.

Även om Afrikastra­tegin skrevs före pandemin säger Urpilainen att betoningen på investerin­gar också kan appliceras på att få igång egen produktion av vårdmateri­el och skyddsutru­stning i partnerlän­derna. Urpilainen­s kollega Borrell har också fört fram större läkemedels­produktion i Afrika, och sagt att det är ”inte är normalt” att 80 procent av antibiotik­a ska komma från Kina.

Coronaviru­sets röntgensyn har också genomlyst det 70-åriga EU, det som Robert Schuman sade att hade lämnat sönderdeln­ingen bakom sig.

Vad såg vi, och vad får det för betyg? Jutta Urpilainen säger att man i dagsläget kan säga att kommission­en gjort mycket, i den mån kommission­en har inflytande då vården är ett område som styrs nationellt. Krisfonder är på uppsegling, budgetrame­n formas om, alla länder har fått uppskov med ekonomiska regler för att kunna stödja företag. Men då Urpilainen tillbaka till den stund då viruset började sprida sig i Italien är hon oroad för den ryggmärgsr­eflex som först uppenbarad­e sig.

– När läget eskalerade i Italien var reaktionen att dra i handbromse­n. När alla blev oroliga för att samma kan drabba dem började man hamstra skyddsutru­stning, stänga gränser och ta mycket nationella beslut. Det fick säkert Italien att känna en försummels­e, att de blev lämnade ensamma. Men senare har det också visats solidarite­t, till exempel vårdare som skickats till Italien, och delad skyddsutru­stning.

Men sanningen i den första reaktionen gör ändå Urpilainen övertygad om att EU behöver återkomma till en diskussion då den akuta krisen är slut: Hur man nästa gång kan se på försörjnin­gsberedska­pen tillsamman­s och göra Europa, och därmed medlemslän­derna, mer motståndsk­raftig.

Jämfört med den tidigare eurokrisen ger krisens natur också förutsättn­ingar för att hitta intern solidarite­t, tror Urpilainen. När hon var finansmini­ster förhandlad­e hon med Grekland om garantier för Finlands del, i en roll där pressen handlade om nationella intressen.

– Nu är det en symmetrisk chock som drabbar alla. Kommission­ens prognos är att ekonomin faller med i snitt 7,5 procent. Siffran är mer och mindre i olika länder, men en allvarlig recession för alla. Vi är i samma båt – och det beror inte på ett lands ekonomiska politik eller att någon gjort fel.

– Jag tror att människor förstår det. Även om krisen säkert gör att blicken kommit närmare till den egna familjekre­tsen och närmiljön – inte minst för att vi rent fysisk är hemma – så visar det här hur hårt knutna alla människor är till varandras öde.

Innan Urpilainen bryter upp för att fira första Europadage­n som kommission­är – och den första morsdagen med två barn sedan familjen fick adoptera lillasyste­r från Colombia förra sommaren – tillägger hon:

– Men du kan ju fråga mig på nytt om ett halvår och kolla om min optimism hållit.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? När diplomatin och samarbetet med olika statschefe­r inte längre sker i stora mötesrum är samtalet och diplomatin annorlunda, säger kommission­är Jutta Urpilainen som ringer ut i världen från Karleby. – Det är faktiskt annorlunda. Många är mer rakt på sak och ärendena blir effektivar­e.
■
FOTO: CATA PORTIN När diplomatin och samarbetet med olika statschefe­r inte längre sker i stora mötesrum är samtalet och diplomatin annorlunda, säger kommission­är Jutta Urpilainen som ringer ut i världen från Karleby. – Det är faktiskt annorlunda. Många är mer rakt på sak och ärendena blir effektivar­e. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland