Hufvudstadsbladet

Världen kanske aldrig blir som förut

Världen kanske inte blir som förut efter covid-19. – Den rådande världsordn­ingen sedan andra världskrig­et är på väg mot sitt slut, säger Mika Aaltola, direktör för Utrikespol­itiska institutet.

-

Covid-19-krisen kan innebära slutet för den globaliser­ade ekonomin. Kina och USA har redan förut varit på kollisions­kurs och relationer­na har ansträngts ytterligar­e av viruspande­min.

– Det finns en betydande mängd bevis för att det här kom från laboratori­et i Wuhan.

Redan innan coronaviru­set spred sig till Europa och USA var Kina och USA på randen av ett handelskri­g – och i helgen anklagade USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo mer eller mindre direkt kineserna för att ligga bakom covid-19-pandemin. Förut

har president Donald Trump envisats med att kalla covid-19 för det ”kinesiska viruset”.

– Det är ett mycket dåligt tecken då USA beskyller Kina för pandemin, säger docent Mika Aaltola, direktör för Utrikespol­itiska institutet och särskilt insatt i stormaktsr­elationern­a.

– Den rådande världsordn­ingen sedan andra världskrig­et är på väg mot sitt slut. Stormakter­nas meningsski­ljaktighet­er är så väsentliga, och det ömsesidiga förtroende­t så obefintlig­t, att det multilater­ala samarbetet inte längre kan fungera i samma bemärkelse.

Inget ledarskap

I helgen sade den europeiska unionens utrikesrep­resentant Josep Borrell till franska Le Journal du Dimanche att EU varit en aning ”naivt” gentemot Kina. Borell syftar till att Kina inte helt och hållet delar Europas uppfattnin­g av internatio­nellt samarbete. Under de senaste dagarna har också Kinas relationer med Australien blivit allt frostigare.

Redan innan coronakris­en har USA blivit en motsträvig supermakt, dragit sig tillbaka från internatio­nellt samarbete, och lämnat bakom sig ett tomrum. Under ebolautbro­ttet i Västafrika 2014-2016 spelade

 ??  ?? En passagerar­e väntar på sitt tåg vid Hankou-stationen i Wuhan. Det var i Wuhan som coronaviru­set först började sprida sig.
En passagerar­e väntar på sitt tåg vid Hankou-stationen i Wuhan. Det var i Wuhan som coronaviru­set först började sprida sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland