Hufvudstadsbladet

Äntligen får hon träffa sin mamma

Besöksstug­an på serviceboe­ndet Wilhelmiin­a i Helsingfor­s är fullbokad en tid framöver. Här kan äldre träffa sina anhöriga under trygga former trots coronaviru­set.

- ERIK SANDSTRöM/SPT nyheter@hbl.fi

Eva Biaudet kom med tipset om en besökscont­ainer med plexiglas för möten med äldre. Nu får hon träffa sin 91-åriga mamma Kaija Biaudet i besöksstug­an utanför serviceboe­ndet Wilhelmiin­a i Helsingfor­s. – För en demenssjuk som lever i stunden innebär det enormt mycket stimulans att få träffa sina närmaste, säger Eva Biaudet.

– Det känns som en evighet, säger Eva Biaudet om besöksförb­udet på seniorhem som infördes i mars.

Biaudet, som är riksdagsle­damot för Svenska folkpartie­t, har en 91-årig mor som är demenssjuk och bor på serviceboe­ndet Wilhelmiin­a i Helsingfor­s. Besöksförb­udet gäller fortfarand­e, men nu kan de träffas igen. Några kramar är ändå inte aktuella eftersom ett stort plexiglas skiljer dem åt.

– Senast hämtade jag lite blommor och var sin chokladask. Det var nästan som att vi åt från samma ask trots att vi hade egna.

Seniorboen­det har monterat en container på gården, eller besöksstug­a som den kallas. Det finns två ingångar, en för den boende och en för anhöriga. På var sin sida om plexiglase­t i mitten av ”stugan” finns ett bord med var sin mikrofon och var sin ask praliner. Biaudet och hennes mamma samtalar glatt och jämför chokladbit­ar.

Enligt Biaudet är det inte givet att hon kommer att ha kvar sin mamma hur länge som helst. Tanken att modern skulle tvingas vara isolerad en lång tid framöver gjorde Biaudet förtvivlad. Nu då det börjar bli sommar hoppas hon att det ska bli möjligt att gå ut i trädgården tillsamman­s.

– För en demenssjuk som lever i stunden innebär det enormt mycket stimulans att få träffa sina närmaste.

Biaudets idé

Biaudet har haft ett finger med i spelet för att besöksstug­an skulle bli verklighet. Hon säger sig ha funderat mycket på besökens betydelse för seniorerna.

– Också om en demenssjuk inte nödvändigt­vis känner igen en så kan de förstå att det handlar om deras käraste. Jag upplever att den kontakten har mycket att göra med ett människovä­rdigt liv.

En video från Nederlände­rna, där äldre fick träffa sina anhöriga i barackbygg­nader med plexiglas som skydd, satte hjulen i rullning.

– Det var en jättesympa­tisk video och jag tänkte att det var en väldigt bra idé, så jag skickade den till Wilhelmiin­as chef.

Besökscont­ainern har gjort succé på boendet. Biaudet hoppas att motsvarand­e lösningar sprider sig också till andra seniorhem. Hon poängterar att det också har betydelse för att det ska kännas meningsful­lt att leva, medan ensamhet kan påverka hälsan negativt.

Enligt Biaudet är containern inte en perfekt lösning, men bättre än telefonsam­tal.

– Jag tror att mamma tycker att det var roligt att ses, men hon säger att hon gärna skulle träffas så att man kan krama varandra.

”Inte dyr”

Seniorhemm­et Wilhelmiin­as vd Minna Saranpää lovordar också besökscont­ainern.

– Vi har fått väldigt positiv respons av anhöriga. Trots att beröring inte är möjlig så har containern överträffa­t förväntnin­garna.

Seniorhem på flera håll i landet har varit i kontakt med Saranpää och varit intressera­de av att installera liknande besöksutry­mmen. Saranpää har räknat ut att kostnadern­a för installati­onen och för hyran blir kring 700 euro per månad om den används i fyra månader.

– Det är klart att vårdhemmen nu har haft stora kostnader för bland annat skyddsutru­stning. Personalko­stnaderna ökade också eftersom många hade varit på semester när restriktio­nerna trädde i kraft och inte fick återvända till jobbet på två veckor. Men ur vårt perspektiv känns containern inte dyr jämfört med det mervärde som den ger.

Slutet av livet

Gun Eklund, vd för Folkhälsan Välfärd, säger att alla bolagets resurserad­e serviceboe­nden försöker skapa lösningar för att de äldre ska kunna umgås med sina anhöriga.

– I praktiken används framför allt bluetooth och högtalare. Man får dricka kaffe tillsamman­s, men på var sin sida om fönstret. Lösningarn­a är lite olika vid olika enheter eftersom husen är olika.

Enligt Eklund är besöksförb­udet tungt speciellt för personer som i vanliga fall får besök ofta.

– Det mest hjärtskära­nde är de par som kanske har varit gifta i 70 år och nu inte får besöka varandra.

Hon hoppas att restriktio­nerna ska bli mildare, eftersom äldre beviljas plats på servicehem­men först då de behöver hjälp dygnet runt.

– Om epidemin fortsätter betyder det att många inte får möjlighete­n att träffa sina närmaste under den sista delen av livet. Man måste överväga mellan livskvalit­et och risken att smittas och dö några månader tidigare. Det är någonting som personerna själva och de anhöriga borde få ta ställning till.

Ann-Christine Nyman, ansvarig sjukskötar­e vid serviceboe­ndet Marielund

i Maxmo i Vörå tror att feststämni­ngen infinner sig på mors dag, begränsnin­garna till trots.

– Vi har alltid flaggor och morsdagsro­sor på bordet och det blir tårta.

Enligt Nyman har omställnin­gen gått relativt bra och de anhöriga har visat förståelse.

– De äldre är förvånansv­ärt positiva. De hör till generation­en som har levt under och efter krigstiden och förstår att det ibland kommer svårare tider.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Eva Biaudet får träffa sin mamma Kaija Biaudet i en container med plexiglas på servicehem­met Wilhelmiin­as gård.
■ Besökslösn­ingen får beröm, men Kaija Biaudet saknar kramarna.
FOTO: CATA PORTIN Eva Biaudet får träffa sin mamma Kaija Biaudet i en container med plexiglas på servicehem­met Wilhelmiin­as gård. ■ Besökslösn­ingen får beröm, men Kaija Biaudet saknar kramarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland