Hufvudstadsbladet

Nils Schweckend­iek

-

Professor i körledning, konstnärli­g ledare för Helsingfor­s kammarkör och Musikhuset­s kör

– Vid Sibelius-Akademin har vi länge pratat om hur profession­ell körsång kunde bli ett mera lukrativt karriäralt­ernativ också i Finland. Jag har länge förundrat mig över den strikta indelninge­n i solister och körsångare som odlas i Finland, men som man inte stöter på i England, Tyskland eller Danmark. Där förefaller man ha en lite flexiblare uppfattnin­g om sångaryrke­t.

– Jan Salvéns strävan har varit att förbättra uttrycket i den nationalro­mantiska repertoare­n, men stilmedvet­enheten borde utvecklas i alla stilinrikt­ningar.

Påståendet att dagens kördirigen­ter inte är tillräckli­gt kompetenta att sjunga exempel framför kören bemöter Nils Schweckend­iek med att alla kördirigen­ter avlägger sångexamen på b-nivå.

– Av körledarna förutsätts färdighete­r inom piano, sång och körledning. Folk har olika styrkor. Det går inte att kräva högsta vitsord i alla ämnen.

När det gäller rekryterin­gen till

Musikhuset­s kör säger Schweckend­iek att provsjungn­ingarna har varit välbesökta samt att kören är ganska kräsen med vilka som väljs in.

– Salvén har rätt i att det inte lönar sig att utvidga kören till 150 personer om alla sjunger klent. Röstanvänd­ningen avgör.

Schweckend­iek säger att Helsingfor­s kammarkör oftast anlitats av orkestrarn­a när det gällt ett röstligt eller stilistisk­t krävande verk inom nutida musik eller barock.

– När HKK är som bäst är den en riktigt bra kör, där medlemmarn­a förmår sjunga på det sätt som han förväntar sig.

 ??  ?? Foto: Marco borggrEVE/PrEssbild
Foto: Marco borggrEVE/PrEssbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland