Hufvudstadsbladet

Gränsen går vid stranden

-

Här i södra Kalifornie­n har invånarna lydigt köat till mataffärer, vi har hållit en och en halv-meters avstånd från varandra på gatan och dragit på ansiktsmas­ken när vi beställt kaffe över disk. Hemskolan har gått okej och trots att detta är långt ifrån en idealsitua­tion har folk bitit ihop och lyssnat på myndighete­rnas uppmaninga­r.

Allt gick bra fram till årets första värmebölja. I Santa Mo

nica, Venice och Malibu hölls stränderna stängda. Polisbilar

åkte längs med strandprom­enaderna och sjasade bort folk. Eftersom också alla parker var stängda samlades folk på varje liten gräsplätt i staden som de hittade, samvetsgra­nt med avstånd till varandra.

Samtidigt samlades folk på stränderna både norr och söder

om Los Angeles County, i Ventura och Orange County. Det var

så mycket folk där att social distanseri­ng inte kom på fråga. I Los Angeles blängde vi avundsjukt på folks njutning. Varför får de om inte vi får?

Det visade sig att inte heller de fick och delstatens patriark och guvernör Gavin Newsom beslöt sig för att stänga samtliga stränder. Nu är alla sura och besvikna och folk har börjat protestera på allvar. Stäng ner ekonomin, restaurang­er

och skolorna – det klarar tydligen Kalifornie­n av i nästan två

månader. Men när man stänger stränder har myndighete­rna gått för långt.

Efter protester och påtrycknin­gar lovade Newsom att inom kort komma med goda nyheter gällande restriktio­nerna. Kanske stränderna öppnar igen till sommaren? Hoppas att det är värt det.

Hälsningar från Santa Monica,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland