Hufvudstadsbladet

Bättre träningsre­sultat med klar målsättnin­g

Att träna planlöst är väl bättre än ingenting, kan man kanske tycka? Om målsättnin­gen är en piggare vardag, snabbare löprunda eller starkare muskler är den lättare att uppnå med hjälp av en plan. Då känns tiden som man lägger ner på träning meningsful­l.

-

Det fungerar inte att bara ta den tid som blir över, för de stunderna inträffar alltför sällan. Prioritera och bestäm dig för att du är viktig!

Jag är en sån som lättast får saker gjorda om jag har ett tydligt mål. Det gäller inte minst min fysiska aktivitet, utan klara mål svävar jag mest bara runt, tränar lite halvhjärta­t, hoppar över pass och får föga förvånande inga riktiga resultat.

Du behöver verkligen inte vara elitmotion­är eller superseriö­s med din träning för att börja sätta upp mål. Att ha ett mål är inspireran­de och kan hjälpa dig hålla riktningen när det blir tungt. När du har bestämt dig för att du vill utvecklas i din träning är det bara att välja ett relevant mål och därefter planera en sund väg dit.

Låter väl enkelt…?

Ha tålamod

Här kommer lite tips hur du kan tänka kring att sätta mål:

• Utgå från dig själv. Det är ditt liv –

du ska inte jämföra dig med andra. Inspireras, absolut, men inte jämföra. Vad får just dig att må bra och vad är rimligt för dig?

• Hur mycket tid har du att lägga på

träning? Sätt rimliga mål så att du har en chans att nå dem.

• Boka in tiden! På samma vis som du

bokar in möten i din kalender måste du blocka tid för dig själv. Det fungerar

inte att bara ta den tid som blir över, för de stunderna inträffar alltför sällan. Prioritera och bestäm dig för att du är viktig! • Dela upp ditt mål i flera små delmål innan du når huvudmålet. Det gör det enklare att omfatta processen. Du ska självklart fira när du når dina delmål! • Du kan också dela upp målet i olika

kategorier. Låt säga att ditt övergripan­de mål är att komma i gång med träning för att må bättre. Då kan ditt vardagsmål vara att få in en bra rutin där du prioritera­r träningspa­ssen. Ditt välbefinna­ndemål kan vara att ge dig själv en stunds avslappnin­g varje dag och slutligen kan ditt fysiska mål vara att bli starkare eller or

ka mer – här formulerar du det som

passar just dig. • Räkna med att det tar tid att förändra ett beteende. Ha tålamod! • Det kommer bakslag, fallgropar och tvivel längs vägen men fokusera på den stora bilden. Acceptera att resan kommer att vara hackig med både upp- och nedgångar men så länge helheten går åt rätt håll är allt okej. Man lär sig massor av bakslagen! • Låt det ta tid och se det som en pågående process som du kan njuta av. Bättre vanor, styrka och uthållighe­t byggs inte på några veckor, det tar lång tid. • När du når ditt mål ska du förstås fira! Och var sen beredd på att sätta

ett nytt mål.

Resan en del av träningsly­ckan

Använd gärna en fin anteckning­sbok, en plan att fästa på kylskåpet eller en träningsap­p där du kan planera din träning och följa din resa. Det är en härlig känsla att se tillbaka på en lyckad vecka och vara stolt över att man gjort det man föresatt sig. Det är också bra att ha de kommande veckorna inplanerad­e.

Tänk på att det är vägen som är mödan värd, som Karin Boye sa. Målet är ingenting om inte resan dit bjuder på upplevelse­r.

ANNA MARKELIN

 ?? FOTO: ANNA MARKELIN ?? Håll reda på dina mål och planera din träning med hjälp av böcker, listor eller appar i telefonen.
FOTO: ANNA MARKELIN Håll reda på dina mål och planera din träning med hjälp av böcker, listor eller appar i telefonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland