Hufvudstadsbladet

Professor: Lappviken är inte öppen för alla utan stängd

Debatten om Lappvikens sjukhusomr­åde går på högvarv och den folkrörels­e som motsätter sig ett hotellbygg­e på område har fått politikern­a att dra öronen åt sig. Psykiatrip­rofessorn Jesper Ekelund befarar att tvisten gör att de värdefulla byggnadern­a förfal

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Psykiatrip­rofessorn Jesper Ekelund har följt med vårens eldfängda debatt om Lappvikens sjukhusomr­åde med sorg och förargelse. Debatten tog fyr efter att staden ordnade en idétävling för området. Tävlingen slutade med att bara ett alternativ återstod efter att Y-stiftelsen drog sig ur på målrakan. Kvar blev bara det internatio­nella fastighets­placerings­bolaget Nrep. Bolaget vill bygga ett hotell och äldreboend­en i utkanten av parken för att finansiera renovering­en av arkitekten Engels nyklassici­stiska sjukhusbyg­gnader från 1840-talet.

De parkflanör­er, medborgara­ktivister, föreningar och organisati­oner som i dag hyr förmånliga lokaler i de slitna byggnadern­a grämer sig över att ”fel alternativ vann” och motsätter sig högljutt hotellplan­erna för området.

Ekelund som studerade i Lappviken medan byggnaden ännu fungerade som psykiatris­kt sjukhus och som utförde sin specialise­ringstjäns­tgöring på området har ända sedan sjukhusver­ksamheten lades ner, hoppats att det unika stället ska renoveras och återfå sin forna glans.

Avrådd från att gräva blod ur näsan

Ekelund tvekade länge om han skulle ta bladet från munnen eftersom debatten har varit så eldfängd.

– Folk har avrått mig från att gå ut i frågan och rekommende­rat mig att inte gräva blod ur näsan. Men jag har blivit provocerad av de dåliga grunder som framförts. Argumenter­ingen har gått ut på att Lappvikens värdefulla naturvärde­n hotas och att stället måste förbli tillgängli­gt för alla. Men platsen är inte i dag särskilt öppen för allmänhete­n. Tvärtom är det ganska stängt, säger Ekelund.

– Allmänhete­n kan bara besöka en liten del av den gamla sjukhusbyg­gnaden där det finns ett kafé. I övrigt används stället av uppstartsf­öretag och föreningar som har kontor på området. Lappviken kanske verkar öppen för dem som verkar på insidan, men platsen är inte det vardagsrum för helsingfor­sarna som den kunde vara, säger Ekelund.

Fastighets­placerings­bolaget Nreps tilltänkta hotellbygg­nad är planerad längs med den del av tomten som vetter mot Västerlede­n.

– Jag tyckte att Y-stiftelsen­s tävlingsbi­drag också var bra, men då jag bekantade mig med det förslag som gick segrande ur tävlingen blev jag jätteglad: Arkitektby­rån hade tagit fram en riktigt fin lösning med ett hotell som skulle finansiera den kostsamma renovering­en av de gamla värdefulla byggnadern­a. Hotellet var placerat vid utkanten av tomten där det i dag löper ett fjärrvärme­rör och största delen av parken skulle bevaras intakt.

– Därför blev jag förvånad då det blossade upp en massiv kampanj där planen målades upp som slutet för Lappviken. Man framställd­e det som om nästa steg var att det kommer bulldozers som river ner hela huset. Men då har man inte satt sig in i planen som innehåller kraftiga begränsnin­gar utifrån de villkor som politikern­a slog fast då de beslutade ordna idétävling­en.

Kan inte vänta i 20 år till

Ekelund tycker att man i stridens hetta också verkar ha glömt bort att även Y-stiftelsen­s förslag innebar tillbyggna­d i sjukhuspar­ken och hans uppfattnin­g är att många inflytelse­rika personer i Helsingfor­s blev besvikna över att Y-stiftelsen drog sig ur tävlingen.

– Men den besvikelse­n borde inte få stoppa hela processen. Det vore jättesynd med tanke på hur fin platsen är. I 20 år har vi haft ett låst läge och det hög tid att någonting äntligen händer och byggnadern­a räddas.

Ekelund säger att han inte går i Nreps ärenden.

– Jag har absolut inget intresse av att backa upp ett placerings­bolag med kopplingar till Luxemburg. För mig passar det lika bra om staden anser sig ha råd att själv grunda ett fastighets­bolag och skjuter till de pengar som behövs för att rusta upp byggnadern­a. Men jag är rädd att politikern­a väljer att göra tummen ner åt det förslag som nu ligger framme utan att komma med ett konkret motförslag. Då är vi tillbaka på ruta noll och byggnadern­a riskerar fortsätta förfalla i 20 år till.

Jag blev förvånad då det blossade upp en massiv kampanj där planen målades upp som slutet för Lappviken. Man framställd­e det som om nästa steg var att det kommer bulldozers som river ner hela huset. Men då har man inte satt sig in i planen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: PRIVAT ?? Fastighets­bolaget Nreps planer för Lappviken är i politisk motvind. Frågan är uppe i stadsmiljö­nämnden igen på tisdag.
Jesper Ekelund, professor i psykiatri, är rädd att Lappvikens värdefulla byggnader kommer att fortsätta förfalla.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: PRIVAT Fastighets­bolaget Nreps planer för Lappviken är i politisk motvind. Frågan är uppe i stadsmiljö­nämnden igen på tisdag. Jesper Ekelund, professor i psykiatri, är rädd att Lappvikens värdefulla byggnader kommer att fortsätta förfalla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland