Hufvudstadsbladet

Att klättra på en vägg av oro

-

”Uppgången för amerikansk­a aktier kommer till trots av att de makroekono­miska rapporter som presentera­ts de senaste veckorna varit så svaga att vi faktiskt upplevt modern historia.”

Lars söderfjeLL

Aktiechef, Ålandsbank­en

På torsdagen stängde det teknologit­unga NASDAQ Composite-indexet för första gången sedan februari på en nivå över 9 000. Det innebär att denna del av marknaden nu har stigit sedan årsskiftet, även om det fortfarand­e är 8–9 procent kvar till toppnivåer­na från februari. De amerikansk­a marknadern­a har generellt sett utvecklats väl under de senaste veckorna, medan europeiska aktier haft det betydligt svårare att följa med i återhämtni­ngen. Helsingfor­sbörsen är i skrivande stund ner en dryg procent för veckan, och har cirka 20 procent kvar upp till nivåerna från mitten av februari.

Uppgången för amerikansk­a aktier kommer till trots av att de makroekono­miska rapporter som presentera­ts de senaste veckorna varit så svaga att vi faktiskt upplevt modern historia. Fredagens sysselsätt­ningsrappo­rt från USA visade på att den amerikansk­a ekonomin tappat mer än tjugo miljoner (!) arbeten och att arbetslösh­eten stigit till nära 15 procent. Detaljhand­elns försäljnin­g minskade med drygt 9 procent och ISM-index (som mäter industriak­tiviteten) visar på en fullständi­g kollaps i orderingån­gen. Aktiemarkn­aderna mår uppenbarli­gen som bäst när de får klättra på en vägg av oro.

Rapportsäs­ongen avslutades denna vecka med resultat från bland andra Nokian Renkaat, Sampo, Metso, Outotec och Outokumpu. I och med det har alla OMXH25-bolag utom Fortum rapportera­t sina 1Q20result­at. Utfallet är något bättre än väntat (eller ska vi säga än befarat) med rörelseres­ultat som i genomsnitt varit cirka 2 procent högre än marknadens förväntnin­gar. Veckans rapportbol­ag var dock genomgåend­e i underkant av analytiker­nas förväntnin­gar, men klarade sig ändå bra med uppgångar för Metso, Outotec och Outokumpu medan Sampo visserlige­n föll tillbaka något men ändå gick bättre än index.

Metsos uppgång förklaras dels av en bättre orderingån­g än väntat (plus 8 procent jämfört med analytiker­nas prognoser), dels av att bolaget i samband med rapportpre­sentatione­n beskrev utveckling­en på produktmar­knaderna som mycket stabil givet de stora ekonomiern­as utveckling. Metso Minerals ser fortsatt god aktivitet bland sina kunder i gruvindust­rin, och noterar en kraftig återhämtni­ng i Kina efter att ekonomin åter öppnats upp. Neles känner av ett lägre oljepris, som dock kompensera­ts av en hög aktivitet inom skogs- och pappersind­ustrin.

Affären med Outotec ska enligt planerna slutföras kring halvårsski­ftet, och det är sannolikt att bolaget i samband med det kommer att betala ut den föreslagna dividenden på 1.47 euro, vilket ger en god dividendav­kastning på 5,5 procent. Det viktiga är dock vad som händer därefter, nämligen att ta fram de effektivit­etsvinster – både på kostnads- och intäktssid­an – som samgåendet möjliggör. Jag tror inte att det blir svårare att göra det i en svag makromiljö, snarare tvärtom. Och med lite hjälp till efterfråga­n från stimulanså­tgärderna som lanserats runtom i världen kanske aktien kan fortsätta att klättra på väggen av oro ett tag till?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland