Hufvudstadsbladet

Olika teorier om virusets ursprung florerar

Varifrån härstammar det nya coronaviru­set? Fladdermös­s, myrkottar – eller ett hemlighets­fullt laboratori­um i Wuhan?

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Samtidigt som covid-19 spridit sig världen runt har konspirati­onsteorier­na frodats – USA har anklagat Kina för att ha förorsakat det nya virusutbro­ttet, men också i Ryssland och Kina har mystiska konspirati­onsteorier om det nya coronaviru­sets ursprung haft stor utbredning.

En del pekar på ett hemlighets­fullt laboratori­um i Wuhan som virusets källa.

Samtidigt som covid-19 spridit sig över hela världen har konspirati­onsteorier­na florerat – USA har anklagat Kina för att ha förorsakat det nya virusutbro­ttet, men också i Ryssland och Kina har mystiska konspirati­onsteorier om det nya coronaviru­sets ursprung florerat.

– Antingen gjorde någon ett hemskt misstag. Det var troligen inkompeten­s, någon var dum, de gjorde inte det jobb de borde ha gjort, säger USA:s president Donald Trump då han än en gång blir tillfrågad om kopplingen mellan viruslabbe­t i Wuhan och covid-19-utbrottet.

Varningar för två år sedan

Virusforsk­ningsinsti­tutet i Wuhan har undersökt virus som är nästan identiska med det virus som förorsakat covid-19-pandemin. Enligt ett uttalande utreder USA:s underrätte­lsegemensk­ap om virusutbro­ttet är en följd av kontakt med vilda djur – eller en olycka vid ett labb.

– Det finns bevis för båda scenariern­a, säger en underrätte­lsetjänste­man till CBS News.

Enligt Washington Post varnade diplomater USA om viruslabbe­t redan 2018 – två år innan covid-19-pandemin spred sig över hela världen. Efter att ha besökt det virologisk­a institutet i Wuhan – det första i Kina som uppnått den högsta biologiska skyddsnivå­n (BLS-4) – var diplomater­na djupt bekymrade över säkerhetsb­risterna.

De noterade också att virologern­a i Wuhan funnit bevis för att sarsliknan­de coronaviru­s kan smitta direkt från fladdermös­s till människor.

Enligt den konvention­ella teorin har det nya coronaviru­set spridit sig via djurmarkna­den i Wuhan, där de första fallen av det nya coronaviru­set uppdagades i december 2019. Ursprungli­gen härstammar coronaviru­set sannolikt från fladdermös­s, men det såldes uppenbarli­gen inte fladdermös­s i Wuhan.

Fladdermös­s är en inte helt ovanlig delikatess i Kina, men hästskonäs­orna anses inte vara lika saftiga att äta som flyghundar­na. Och det pekar på att det nya coronaviru­set har sitt ursprung i en koloni av hästskonäs­or, precis som de tidigare utbrotten av sars och mers.

Mysteriet bakom sars

Sarsutbrot­tet 2003 antogs också ha fått sitt ursprung i en koloni av hästskonäs­or, som via maskpalmmå­rdar – en kinesisk delikatess – spridit det dödliga viruset till människor. År 2017 rapportera­de den kända kinesiska virologen Shi Zheng-Li och hennes kollegor att de funnit sarsliknan­de virus i en fladdermus­grotta i provinsen Yunnan.

I den här fladdermus­kolonin fanns alla genetiska element som återfinns i den version av sarsviruse­t som förorsakad­e ett dödligt virusutbro­tt 2003. I korthet behövs det alltså inte någon mellanhand, utan fladdermös­sen kan sprida viruset direkt till människor. Det nya coronaviru­set bakom covid-19 är nästan identiskt med ett virus som Shi ZhengLis grupp uppsamlat i Yuhan.

Riskfylld forskning

Det virologisk­a institutet i Wuhan har studerat sars-liknande virus i åratal i syfte att förhindra framtida epidemier. Redan 2015 kritiserad­e några andra virologer i en artikel i Nature Shi Zheng-Lis och hennes kolleger för att ta onödiga risker efter att de kombinerat virus från fladdermös­s för att ta fram ett sars-liknande virus som kan smitta till människor (syftet var att ge mera klarhet i vilken utsträckni­ng fladdermus­virus kan bli farliga för människor).

I mars 2020 har redaktione­n för Nature tillagt en fotnot: ”Vi är medvetna om att den här artikeln gett upphov till obekräftad­e teorier om att det nya coronaviru­set bakom covid-19 var designat. Det finns inga bevis för att det är sant; forskarna tror att ett djur är den mest sannolika källan till coronaviru­set.”

”Inte skapat i ett labb”

Enligt en studie som publicerad­es i Nature Medicine har det nya coronaviru­set inte skapats i ett labb. Enligt forskarna binder sig ytproteine­t i det nya coronaviru­set så effektivt vid ACE2-enzymnet i människors cellmembra­n att det inte kan förklaras genom annat än naturligt urval.

Det förklarar dock inte hur det nya coronaviru­set spridit sig till människor. Skribenter­na bakom artikeln i Nature Medicine tar också ställning till teorin om att viruset kan ha spridit sig av misstag från ett laboratori­um.

Det har hänt förut: 2003 blev en doktorand i Singapore smittad av sars vid ett institut som bedrev forskning i nilfeber, sars, denguefebe­r och kunjinviru­s. De anser dock att det är osannolikt, eftersom det inte har rapportera­ts om ett coronaviru­s med ett så effektivt ytprotein förut.

Det har bland annat spekulerat­s om att det nya coronaviru­set spridit sig via myrkottar, som används inom kinesisk medicin. Men det uppges inte finnas myrkottar till salu på djurmarkna­den i Wuhan.

Myrkottarn­a är dock fridlysta, det är straffbart med upp till tio års fängelse att sälja myrkottar, så myrkottsha­ndeln sker sannolikt i hemlighet. För ett år sedan beslagtog den kinesiska tullen i Guangdong en försändels­e av malajiska myrkottar, som var allvarligt sjuka med en form av coronaviru­s, uppger Wall Street Journal. Det var för övrigt i provinsen Guangdong som sarsutbrot­tet fick sin början 2003.

Nyligen rapportera­de dock en grupp virologer att det nya coronaviru­set som förorsakar covid-19 påminner mera om ett av de virus som upptäcktes hos fladdermös­s i Yunnan, än om besläktade virus som återfunnit­s hos myrkottar.

Med ett något olycksbåda­nde tonfall noterar forskarna att uppkomsten av ett tredje coronaviru­sutbrott inom de senaste 17 åren, kombinerat med förekomste­n av olika varianter av coronaviru­s hos fladdermös­s, tyder på att fladdermus­virus sannolikt kommer att sprida sig från art till art även i framtiden. Med tidigare coronaviru­sutbrott syftar forskarna till sars och mers, som först uppdagades i Mellanöste­rn.

Varför fladdermös­s?

År 2018 rekommende­rade de amerikansk­a diplomater­na i två telegram att USA beviljar det virologisk­a institutet i Wuhan mera stöd, inte bara för att labbet gör ett viktigt jobb, utan för att det är farligt. Laboratori­et har alltså fått stöd av USA redan förut, men diplomater­na tyckte det var viktigt att ge mera stöd. Deras vädjan gav inget resultat, trots att forskare om och om igen varnat om riskerna för att ett fladdermus­virus kan förorsaka en ny pandemi.

Det dödliga ebolavirus­et har antagligen också sitt ursprung bland fladdermös­s, precis som sars och mers och en rad andra smittosamm­a virussjukd­omar. Vad är det med fladdermös­s som gör dem så farliga? De är relativt långlivade, de lever ofta i enorma kolonier och de ser ut att kunna bära virus som är farliga för andra däggdjur utan att själva bli sjuka.

Rykten om ”fladdermus­kvinnan”

De kinesiska myndighete­rnas tystlåtenh­et har inte dämpat konspirati­onsteorier­na omkring ursprunget till det nya coronaviru­set. Den unge läkaren, Li Wenliang, som först varnade om det nya virusutbro­ttet i Wuhan blev gripen för att ha spridit ryk

ten, frigavs senare, men avled i sviterna av covid-19.

Virusforsk­aren Shi Zheng-Li – som fått smeknamnet ”fladdermus­kvinnan” – har upprepade gånger avfärdat anklagelse­rna om att det nya coronaviru­set härstammar från det virologisk­a institutet i Wuhan.

Under de senaste dagarna har rykten cirkulerat om att Shi och hennes familj flytt landet och sökt asyl i Europa. Hon skrev dock på WeChat – Kinas motsvarigh­et till Facebook – att ryktena är grundlösa. Den statliga tidningen Global Times bekräftade att uppdaterin­gen var autentisk, uppger South Morning China Post.

– Vi har inte gjort någonting fel och vi fortsätter att ha stark tilltro till vetenskape­n. Det kommer en dag då molnen skingrar sig och solen kommer fram, skriver hon.

Ansträngda relationer

Coronakris­en har ytterligar­e ansträngt relationer­na mellan USA och Kina, bara några månader efter att länderna tecknade ett historiskt handelsavt­al, och efter att Trump upprepade gånger hyllat president Xi Jinping för Kinas insatser mot det nya coronaviru­set. Konspirati­onsteorier­na har inte gjort saken bättre – tvärtom har många av Trumpförva­ltningens Kinahökar vädrat morgonluft.

Efter en videokonfe­rens mellan ländernas handelsrep­resentante­r under fredagen försäkrade dock bägge parter att de står fast vid överenskom­melsen, som är värd hundratals miljarder dollar.

Coronakris­en har varit förödande för USA:s ekonomi och också Kinas ekonomi har enligt Bloomberg News kallnat av till en nivå som inte setts sedan diktatorn Mao Zedongs tider.

Vi har inte gjort någonting fel och vi fortsätter att ha stark tilltro till vetenskape­n. Det kommer en dag då molnen skingrar sig och solen kommer fram.

Shi Zheng-Li, kinesisk virolog

EU I en stort upplagd intervju i Financial Times (17.4) säger Frankrikes president Emmanuel Macron att euroobliga­tionerna är en ödesfråga för Europa. Såvida man inte kommer överens om införandet av euroobliga­tioner kommer, enligt Macron, både eurozonen och EU att splittras.

Macron föreslår bildandet av en euroobliga­tionsfond om 400 miljarder euro för att hjälpa länder som Italien och Spanien, och låter förstå att om inte detta görs kollapsar eurozonen samtidigt som de populistis­ka partierna segrar i ovannämnda länder, kanske också i Frankrike. Ord och inga visor.

Man frågar sig hur många stödfonder eurozonen behöver och kommer att behöva och hur länge man kan fortsätta med att skuldsätta sig över öronen.

Vid EU:s statsminis­termöte den 23 april var man ense om att skapa en stor återhämtni­ngsfond på kanske till och med 1,5 biljoner euro, men inte ense om så mycket annat. Bland andra Tyskland, Sverige och Nederlände­rna anser att fonden skall ge lån och inte bidrag, medan exempelvis Italien och Spanien är av motsatt åsikt. Det akuta problemet i dag är att de båda sistnämna länderna behöver bidrag eftersom de redan är överbelåna­de. Får de inte bidrag är risken överhängan­de att hela eurozonen kommer i fara.

Återhämtni­ngsfonden kommer själv att låna upp pengar för att finansiera sin verksamhet. Eftersom alla EU-medlemmar deltar i fonden blir det ett delikat problem att exempelvis fattiga Rumänien ska hjälpa de stater som skulle få bidrag. Kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen har tid på sig till mitten av maj att komma med ett förslag till lösning och har lovat presentera en sund kompromiss mellan bidrag och lån.

Såvida inte bidrag fås genom återhämtni­ngsfonden är det endast Europeiska centralban­ken (ECB) som har tillräckli­g finansiell styrka att hjälpa Italien och Spanien och tillsvidar­e rädda eurozonen. Krisfonden ESM är för liten och kan dessutom endast ge stödlån om 2 procent av ett lands bnp. Vad ECB:s beslut att stödköpa obligation­er för 750 miljarder euro beträffar bör beaktas att bankens mandat är att försvara prisstabil­iteten. Stödköpen syftar dock till att rädda eurozonen genom att köpa Italiens, Spaniens och Frankrikes obligation­er och ligger sålunda långt ifrån bankens mandat.

Den tyska författnin­gsdomstole­n kommer med ett utslag den 5 maj som direkt eller indirekt kan begränsa ECB:s manöverutr­ymme, vilket vore ödesdigert för eurozonen. En centralban­k borde endast ge lån åt solventa låntagare, dessutom borde den inte gynna ett land inom eurozonen, vilket den de facto redan gjort.

Europa står i dag inför sin största kris sedan 1945, dagens kris är delvis självförvå­llad genom att den dysfunktio­nella euron gjort att man saknar immunitet mot externa störningar såsom coronakris­en. Intressant här är att konstatera att båda kriserna har samma land som huvudaktör. De flesta länder inom eurozonen har länge och upprepat beskyllt Tyskland för osolidaris­k budgetpoli­tik till förfång för eurozonens funktion.

Vi har i dag ett Europa som trycker pengar för att rädda Italien och eurozonen över coronakris­en. Det som man bör fråga sig, om man nu lyckas rädda Italien, är hur landet skall klara sig efter krisen med en belåning på 160–180 procent av bnp, då man inte tidigare klarat sig med en lägre belåning. Är det någon idé att fortsätta med den dysfunktio­nella eurozonen?

Europa klarade sig efter 1945. Nu är problemet enklare, närmast genom att man kan lösa det genom att nedskriva skulder och skapa en mer funktionsd­uglig penningpol­itik.

Problemet underlätta­s av att man kan lära sig av EU-länder som Polen, Sverige och Danmark som med sina egna valutor ekonomiskt klarat sig lysande jämfört med eurozonen. En eventuell upplösning av eurozonen är givetvis förenad med enorma svårighete­r, medan en fortsättni­ng inte synes ha någon ände på eländet.

Vad lär vi oss av eurozonens katastrofa­la utveckling? Jo, att penningpol­itiska åtgärder är synnerlige­n viktiga. Endast införandet av en guldmyntfo­t i mitten av 1920-talet torde ha haft ännu mer ödesdigra följder när man utgår från att detta ledde till nazismens blomstring och världskrig­et därefter.

K-G BACKHOLM Helsingfor­s

Komplexa kriser som coronakris­en visar vad en god ledare är gjord av: medan en del trillar ner i alla tänkbara fallgropar kliver andra fram och leder sitt land, sitt företag eller sitt lag genom djupa vatten så att de en dag bottnar och kan vada mot stranden.

Det här är inte mina tankar utan jag citerar två forskare, Leonard Marcus och Eric J. McNulty, som listar fyra fallgropar för ledare i en artikel i Harvard Business Review.

”Under nästan två decennier har vi följt exekutiva ledare i starkt utsatta roller och situatione­r, från privat såväl som offentlig sektor. Vad vi kunnat se är att det under kriser oftast blir ett överfokus på operativt ledarskap och för lite fokus på verkligt ledarskap”, skriver de.

Jag läser artikeln från min spaningsho­risont i Köpenhamn. Det är mycket tal om statsminis­ter Mette Frederikse­ns ledarskap här. På sociala medier gör hon täta uppdaterin­gar i en ton som ger oss följare känslan av att hon talar till just oss, och hon får svar i samma familjära ton.

Frederikse­n är långt ifrån den enda statsminis­tern som fått folkets tack i form av ett överväldig­ande stöd i opinionsmä­tningarna. Också vår egen statsminis­ter Sanna Marin (SDP) har imponerat på långt fler finländare än de som normalt sympatiser­ar med Socialdemo­kraterna. Samma fenomen ser vi i Sverige där förtroende­t för Stefan Löfven rusat uppåt, och i Norge där statsminis­ter Erna Solberg är mer populär än sitt eget parti Høyre.

Exempel på det motsatta finns också: Stödet för Rysslands president Vladimir Putin har dalat precis som för hans amerikansk­a kollega Donald Trump. Det verkliga skräckexem­plet är ändå Brasiliens ledare Jair Bolsonaro som lett sitt land rakt in i ett politiskt kaos.

Mette Frederikse­n är ändå intressant i sin egen rätt. Men vad är det hon gör?

Lisbeth Knudsen, en av Danmarks mest erfarna medieledar­e och ordförande för Demokratik­ommissione­n, har i flera artiklar klätt av regeringen dess kommunikat­ionsstrate­gi. Med Knudsens hjälp inser jag att det Frederikse­n gör under coronakris­en är mer av detsamma, det vill säga hon tar strategin till nya höjder.

Exempel: När regeringen enats om någonting dyker Frederikse­n som regel upp i rampljuset. Hon är retoriskt skicklig och upprepar nyckelfras­er som ”vi ska hålla ihop – men på avstånd” och ”de svaga ska vara de starka”. Hon talar om ”rättvisa”, ”trygghet” och ”tillit”.

Journalist­en Bent Winther har beskrivit det som anspelning­ar på en moderlighe­t som väcker minnen av barndomens trygghet. Hon talar om moral, hänsyn och förväntnin­gar på ansvar.

”Det är det som gör Mette Frederikse­n till något speciellt. Hon talar till oss som vi minns att våra föräldrar och lärare gjorde. Det känns tryggt och bekant.”

Fas 2 av kommunikat­ionsstrate­gin går ut på att någon av Frederikse­ns fackminist­rar dyker upp och fyller på hennes värderings­baserade budskap med detaljer och fakta. De får också sin tid i rampljuset, och Frederikse­n bygger internt ett starkt och lojalt team. Hon frontar, men signalerar samtidigt att hon inte är något utan kollegorna.

Först därefter dyker invändning­arna och de kritiska rösterna upp från berörda branscher och den politiska opposition­en.

I det skedet har medierna ofta ätit sig proppmätta ur Frederikse­ns hand och faller antingen i matkoma eller försvinner ut på rökpaus.

Jag karikerar givetvis, men icke desto mindre har medieveter­anen Lisbeth Knudsen bett sin egen bransch skärpa sig och se igenom regeringen­s strategi. Visst är den rasande effektiv men också hårdför och starkt centralise­rad.

Konklusion­en? Vi inom medierna behöver bli bättre på att tänka som de skickligas­te ledarna. Det gäller särskilt sättet att tänka några steg framåt. Vad är det ledarna har på gång med sina steg 3, 4 och 5? Vad är det för ett samhälle de bygger med de enskilda åtgärderna? Är det bara makten de vill åt eller är det något mer?

För att travestera en känd slogan från tv: Vi måste lära oss ställa frågan ”vart är de på väg?”.

”I det skedet har medierna ofta ätit sig proppmätta ur Frederikse­ns hand och faller antingen i matkoma eller försvinner ut på rökpaus.”

LENA SKOGBERG

Biträdande chefredakt­ör

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JOHANNES EISELE/ ?? Virologen Shi Zheng-Li har bedrivit
■ forskning i sars-liknande virus i åratal. Nu står hennes forsknings­institut i centrum för en rad konspirati­onsteorier.
LEHTIKUVA FOTO: JOHANNES EISELE/ Virologen Shi Zheng-Li har bedrivit ■ forskning i sars-liknande virus i åratal. Nu står hennes forsknings­institut i centrum för en rad konspirati­onsteorier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland