Hufvudstadsbladet

Coronan strandsatt­e utlänninga­r i Finland

Migri ser över direktiven för uppehållst­illstånd

-

Coronaepid­emin har strandsatt utländska medborgare i Finland vars tillstånd att vistas här snart löper ut.

Migrations­verket försöker hitta en lösning och väntas komma med nya direktiv för uppehållst­illstånd den här veckan.

– Det här är ett sådant läge då myndighete­rna behöver reagera. Vi ser över grunderna för att bevilja uppehållst­illstånd och ser om det går att justera avgiften neråt. Det skulle hjälpa de här människorn­a, säger Heikki Taskinen, direktör för tillstånds­och medborgars­kapsenhete­n vid Migrations­verket.

Maria Christina Choque från Peru är en av många utlänninga­r som blivit strandsatt­a i Finland på grund av coronaepid­emin. Samtidigt som hon försöker ta sig hem, tvingas hon tampas med byråkratin som kräver ett dyrt uppehållst­illstånd efter 90-dagars vistelse i Finland.

Kristo Kentala med familj har tillbringa­t den närmaste tiden på sommarstäl­let i Haxalö utanför Borgå. Kentalas peruanska svärmor Maria Christina Choque som i vårvintras anlände till Finland för att hälsa på sin dotters familj, har vid det här laget också hunnit bli välbekant med den östnyländs­ka skärgården: Hon har upplevt den finska naturen, byggt kojor med barnbarnen och badat bastu.

– Svärmor anlände i februari och det var meningen att hon skulle stanna i några veckor. Men sen förändrade­s allting i och med coronan och flygen slutade gå. Just nu vill hon inget hellre än komma hem till Peru, berättar Kentala om sin strandsatt­a svärmors vedermödor att ta sig hem.

Till saken hör att peruaner inte behöver visum om de anländer som turister till Finland. En

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland