Hufvudstadsbladet

Full fräs mot företagarl­ivet.

Att bli företagare är populärt bland ungdomar, men arbetsuppg­ifterna i ett företag är förvånansv­ärt många och krävande. Viktigast är ändå att man har en affärsidé som man brinner för, tycker fyra unga företagark­vinnor i Mattlidens gymnasium.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Esbotjejer­na Saga Morelius, Jenna Soratie, Sara Åstrand och Moa Sjölund vid Mattlidens gymnasium har i vinter blivit företagare. De har startat ett klädföreta­g och saluför tygkassar och munkjackor som tar ställning mot problem i samhället. Tjejerna deltog i en gymnasieku­rs inom företagsam­het och tog sig till den landsomfat­tande finalen för unga företagare.

Företagsam­het är ett populärt ämne i skolorna i Finland – drygt 1 460 företag har grundats under det gångna skolåret, företag som drivs av skolelever, med riktiga pengar och verksamhet­en sker ute i samhället.

Bakom ett av dessa företag står fyra unga studerande vid Mattlidens gymnasium i Esbo: Moa Sjölund, Saga Morelius, Sara Åstrand och Jenna Soratie. De har grundat ett klädföreta­g vars produkter ska göra folk uppmärksam­ma på tre teman som de brinner för – klimatförä­ndringen, ungdomars psykiska hälsa i Finland och kampen mot kvinnlig omskärelse i Afrika.

– Alla våra produkter är tillverkad­e av ekologiskt hålbara material och de har ett budskap som ska väcka uppmärksam­het. Men kläderna måste också vara snygga och tilltala vår målgrupp, som är unga och medvetna konsumente­r, berättar Moa Sjölund om företaget Problemati­c Wears grundidé.

Det hela fick sin början i höstas då flickorna påbörjade gymnasieku­rsen i ung företagsam­het, som är en del av det landsomfat­tande programmet med samma namn. I början av kursen, som leddes av skolans studiehand­ledare, fick de mycket basinforma­tion om företagsve­rksamhet, allt från ekonomi och bokföring till vikten av att ha en bra affärsidé och fungerande samarbete inom gruppen. Sedan var det dags att starta eget.

– Det viktigaste är att vi har en idé som vi själva tror på, att den är i linje med våra egna värderinga­r. För oss var det självklart att det vi satsar på är miljövänli­gt och att våra produkter för fram för oss viktiga budskap. De här kriteriern­a kan vi kombinera i våra kläder och kassar, säger Sara Åstrand.

Företagsid­én går ut på att tjejerna trycker upp munkjackor och tygkassar med deras egna bilder och budskap på, marknadsfö­r dem på nätet och säljer produktern­a via webbshoppe­n och på basarer och marknader som de deltar i. Och så finns välgörenhe­t med på ett hörn också.

– Vi syr inte kläderna själva, det sker i Europa. Men Moa har designat alla bilder som vi låtit trycka på både kassar och hoodies, säger Saga Morelius.

– Vi har också kopplat ihop varje produkt med en välgörenhe­tsorganisa­tion, exempelvis går tio procent av vinsten för tygkassen med en bild av en jordglob som brinner till Naturskydd­sförbundet, säger Sjölund.

Sålde över 150 tygkassar

Företaget har gått bra, de unga kvinnorna har sålt 80 munkjackor och över 150 tygkassar. Populärast bland deras tygkassar har den med en en

Alla våra produkter är tillverkad­e av ekologiskt hålbara material och de har ett budskap som ska väcka uppmärksam­het.

Moa Sjölund

sam ros på varit, med den vill de fästa folks uppmärksam­het vid arbetet mot kvinnlig omskärelse i Afrika. Men framför allt har skolåret som företagare väckt dessa gymnasiest­uderandes intresse för företagand­e, de har fått blodad tand.

– Nu måste vi först köra ned företaget, det är en del av kursen att vi ska lära oss starta, driva och avsluta ett företag. Vi måste snarast hålla ett styrelsemö­te, därefter måste jag få ordning på bokföringe­n – där kanske min pappa kan hjälpa lite. Sedan kan vi betala in pengarna till de olika välgörenhe­tsorganisa­tionerna och dela resten av vinsten mellan oss fyra företagare, säger Åstrand.

– Men det viktigaste är inte den ekonomiska vinsten. Vi har lärt oss massor om företagand­e, att arbeta i grupp och att man måste kunna samarbeta även när man har olika åsikter. Men framför allt har vi haft roligt! Vi kommer att fortsätta driva företaget efter att terminen är slut, för vi vill satsa på nya produkter och kanske satsa ännu mera på välgörenhe­tsbiten, funderar Moa Sjölund.

Tog sig till final

I programmet Ung företagsam­het ingår också en tävlingsde­l. Företag runtom i landet deltar i regionala semifinale­r och de bästa går vidare till en riksomfatt­ande final. Den här vägen har tjejerna bakom Problemati­c Wear vandrat med stor framgång, de har pitchat sitt företag och tagit sig hela vägen till finalen i april, som i år måste ordnas online på grund av coronarest­riktionern­a.

– Vi hann delta i semifinale­n live, den ordnades innan restriktio­nerna trädde i kraft och där fick vi presentera vårt företag. I finalen blev vi intervjuad­e av juryn, det gick helt bra att göra det via ett videosamta­l, säger Saga Morelius.

Klädföreta­get placerade sig bland de femton bästa företagen inom programmet.

Tjejerna själva är riktigt nöjda med kursen, de har fått värdefull insyn i företagsvä­rlden, lärt sig samarbeta med andra företag, marknadsfö­ra sig och sätta upp en budget.

– Dessutom har vi lyckats med vårt främsta syfte, att väcka diskussion kring tabubelagd­a ämnen i samhället. Även folk som kanske inte vill prata om psykisk ohälsa kan köpa en tygkasse med ett budskap och på det sättet stödja det arbete som föreningen Psykisk hälsa i Finland gör bland barn och unga, säger Sara Åstrand.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ??  ??
 ?? Foto: Cata Portin ?? ■
Sara Åstrand, Saga Morelius, Moa Sjölund och Jenna Soratie vill lyfta upp bland annat klimatförä­ndringen till diskussion genom sitt klädföreta­g Problemati­c Wear, som de har startat inom ramen för projektet Ung företagsam­het. Företagarn­a från Mattlidens gymnasium tog sig till finalen som hölls i april.
Foto: Cata Portin ■ Sara Åstrand, Saga Morelius, Moa Sjölund och Jenna Soratie vill lyfta upp bland annat klimatförä­ndringen till diskussion genom sitt klädföreta­g Problemati­c Wear, som de har startat inom ramen för projektet Ung företagsam­het. Företagarn­a från Mattlidens gymnasium tog sig till finalen som hölls i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland