Hufvudstadsbladet

Ett skepp kommer lastat med lort

Den inverterad­e kung Midas har satt sitt finger med i oljespelet, då det svarta guldet har förvandlat­s till träck.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

En gammal sarkasm i oljesektor­n lyder: ”If you can’t sell it, drink it”. Vid årsskiftet kostade ett fat olja 60–70 dollar, beroende på sort. Mot slutet av april håvade köparen in hela 40 dollar för mödan att ta emot oljan. Hursa?

Den första ångvälten körde över oljepriset i mars, då Saudiarabi­en och Ryssland inledde ett chicken race. I denna politiska tvekamp förlorar den producent som viker sig. Sen utplånade covid-19 efterfråga­n och skapade smockfulla oljelager. Vid sidan av logistiken spelar också spekulatio­n samt tekniska faktorer in. Hursomhels­t: då oljepriset – världsekon­omins blodtryck – pressas ner svartnar det för ögonen för mången petrodikta­tor, men också för Donald Trump. Innan någon hinner applådera åt förskjutni­ngen av den geopolitis­ka maktbalans­en ska vi inse att oljesektor­n inte lever i ett vakuum. Stubinen löper vidare genom sysselsätt­ningen, banksektor­n och industrin. Hela den globala politiska stabilitet­en kan vara på fallrepet.

För första gången på 80 år kapade energigiga­nten Shell sin utdelning. Utanför mången kust ligger otaliga tankfartyg fullastade med oljeproduk­ter i väntan på köpare. Den sensatione­lla marknadstu­rbulensen är en försmak av vad som komma skall. I priskriget är amerikaner­na mest känsliga av alla. Trump behöver helt enkelt se ett högre oljepris, av inrikespol­itiska skäl. Ifall den landbasera­de, högt belånade skifferpro­duktionen i USA får svårt att amortera uppstår stress på kreditmark­naden. Det betyder en skakig börs. Nervositet är en smittsam sjukdom som skapar politisk skörhet.

Hårdast drabbas små, fattiga oljeproduc­enter i Afrika, Asien och Latinameri­ka. Men ifall ledarna i Opecländer som Saudiarabi­en, vid sidan om Ryssland, tappar ansiktet inför sin befolkning kan den sociala oron spilla över i större konflikter.

Den stora prissmälle­n har hittills drabbat den amerikansk­a referensol­jan WTI, som mest används till bränsle. Nordsjöolj­an Brent kan däremot användas för mer förfinade produkter, och upplever inte samma omedelbara lagringspr­oblematik.

Oljepriset återhämtar sig ändå inte förrän man får i gång efterfråga­n.

Transports­ektorn, som står för omkring 60 procent av världens oljeförbru­kning, spelar en nyckelroll. Flygplanen och stora delar av bilflottan står på backen så länge reseförbud, rörelseres­triktioner och distansjob­b råder. Det finns inga tecken på att de fullproppa­de oljelagren börjar tömmas på allvar.

Marknadsba­lansen inom olja kan ta några år att återställa. Inom OECD stod oljekonsum­tionen så gott som stilla redan före coronakris­en, medan Kina ligger i bräschen för elbilar. Inte heller tillväxtma­rknader med svaga statsfinan­ser erbjuder nämnvärd draghjälp.

Alltså återstår rejäla produktion­skap, som matchas mot den drastiska kollapsen i efterfråga­n. Men att panikstäng­a ett oljefält går inte heller, då mister man trycket och riskerar framtida utvinnings­möjlighete­r. Därför pumpas värdelös olja upp, vilket förvärrar lagerprobl­ematiken.

Löften om snabba cash innebär också rappa fingersmäl­lar för de orutinerad­e. Då junikontra­kten för oljetermin­er förfaller väntar nästa härdsmälta. I bakgrunden till priskollap­sen i april spökade amerikansk­a olje-ETF:ar, börshandla­de fonder. De har växt i raketfart och bidrar till överdrivna svängninga­r.

De kraftigt negativa oljepriser­na i april förvärrade­s av privata spekulante­r som satsade ordentligt fel i hopp om effekter från en historisk uppgörelse om produktion­skap mellan Opec+ och rivalerna i USA, Mexiko och Norge. Dessvärre innebär den dealen bara att oljelagren fylls lite långsammar­e. Därtill blev enligt marknadsry­kten en asiatisk storspekul­ant sittande på oljekontra­kt för länge, satte sig själv i en svag förhandlin­gsposition och måste sälja till vilket pris som helst.

Alla måste begrunda maktmönstr­en och algoritmer­na som styr våra liv: vare sig vi råkar hålla till i styrelseru­mmen eller vid bensinpump­en – eller om vi råkar vara klantskall­ar som bränt fingrarna vid oljetradin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland