Hufvudstadsbladet

”Finska medborgare kan inte stoppas från att ta sig in i landet”

För många finländare har det varit oklart hur man kan röra sig fram och tillbaka över västgränse­n. Nu svarar gränsbevak­ningsväsen­det på kritiken: ”vi respektera­r och följer alltid alla grundlägga­nde rättighete­r”.

- HBL

Gränsbevak­ningsväsen­det har stoppat finländare som försökt ta sig över den västra gränsen till Finland, vilket skrider mot grundlagen. Det skrev bland andra Helsingin Sanomat om i veckan.

Det här förfarande­t har speciellt påverkat invånarna i Haparanda på den svenska sidan. Av de 9 600 invånarna är 30–40 procent finländare. Det har splittrat familjer, hindrat folk från att ta sig till sommarstug­or, butiker och försvårat apoteksbes­ök, skriver Yle.

Enligt uppgifter ska finska medborgare som känner till sina grundlägga­nde rättighete­r och som uttrycker dem tydligt kunnat ta sig över gränsen. Däremot uppges myndighete­rna inte ha berättat om det här på eget initiativ.

Gränsbevak­arna ska upprepade gånger ha underlåtit att berätta om den nionde paragrafen i grundlagen. Den går ut på att finländare har rätt att komma in i landet och lämna det när som helst och inga undantagsl­agar trumfar grundlagen.

Trafikbegr­änsningar förlängda

I veckan beslöt regeringen att förlänga de temporära begränsnin­garna av trafiken över gränserna fram till den 14 juni.

I fredags kritiserad­e professor Martin Scheinin gränsbevak­ningens agerande vid de finska gränserna.

– EU-rätten tillåter stängninge­n av ett visst gränsöverg­ångsställe och att återinföra gränsbevak­ning inom EU:s inre gränser. Men gränsbevak­ning betyder trots allt att kontroller­a människors identitet och att kontroller­a EU-medborgare, inte att neka till gränsöverg­ångar, sade Scheinin till Yle.

Gränsbevak­ningsväsen­det som bevakar västgränse­n på grund av coronaviru­set kan inte hindra ett annat lands EU-medborgare från att anlända eller resa från landet, enligt Scheinin. Det betyder att man inte skulle kunna hindra exempelvis svenskars inresor.

Förtydliga­nde

Under lördagskvä­llen gick gränsbevak­ningsväsen­det ut med ett pressmedde­lande för att ”undvika missförstå­nd och för att rätta till felaktig informatio­n”.

”I beslutet om återinföra­ndet av övervaknin­gen av de inre gränserna har man inte ingripit i den i grundlagen tryggade rörelsefri­heten. Enligt den kan en finsk medborgare aldrig stoppas från att ta sig in i landet. Var och en har även rätt att resa från landet, förutsatt att den här rättighete­n inte begränsats i lag.” Myndighete­n fortsätter: ”Således är regeringen­s beslut delvis icke-bindande när det gäller reserestri­ktionerna och avsikten med dem har varit att minska rörlighete­n över gränsen för att sakta ner spridninge­n av pandemin. I detta hänseende har gränsbevak­arna med anvisninga­r och uppmaninga­r stött regeringen­s mål.” Slutligen konstatera­r man: ”Gränsbevak­ningsväsen­det respektera­r och följer alltid alla grundlägga­nde rättighete­r i sin verksamhet, även under extraordin­ära omständigh­eter.”

Samtidigt har gränstrafi­ken vid Torneå ökat mycket, skriver IltaSanoma­t. Många uppges resa för att besöka familj, en del för att köpa snus, som inte säljs lagligt i Finland.

 ?? FOTO: JYRKI NIKKILä/LEHTIKUVA ?? En gränsbevak­are vid gränsen mot Sverige i Torneå. Bilden tagen i mars.
FOTO: JYRKI NIKKILä/LEHTIKUVA En gränsbevak­are vid gränsen mot Sverige i Torneå. Bilden tagen i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland