Hufvudstadsbladet

Modern stugby prövar grannsämja­n

Företagarn­a Kim Artzén och Marjo Laine bygger en stugby vid ett 90 år gammalt pensionat i Kimitoön. Pensionate­ts grannar upplever att de blivit överkörda av företagarn­a och kommunen under bygglovspr­ocessen.

- TEXT&FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT

Sedan slutet av förra året har grävmaskin­er, traktorer och lastbilar varit en bekant syn på gården till det 90 år gamla pensionate­t Hostel Panget i Kimitoön. Pensionate­ts ägare, företagarp­aret Kim Artzén och Marjo Laine, låter bygga upp till 50 moderna fritidshus på fyra hektar nära Dragsfjärd­s kyrkby.

De två första stugorna har redan byggts, och bygglov har beviljats för nästa fas som omfattar ytterligar­e fyra hus och en bastu. Husen byggs för att säljas. Priset på en 30 kvadratmet­er stor stuga med veranda ligger runt 150 000 euro. Artzén och Laine beställer fritidshus­en från ett svenskt företag som har fabriker i de baltiska länderna. Stugorna transporte­ras sedan till Dragsfjärd där de placeras på sina socklar.

I ett senare skede planerar Artzén och Laine att också låta bygga större stugor på området.

Grannarna motsatte sig bygglov

Bygglovspr­ocessen för fritidshus­en på pensionate­ts gård har inte förlöpt alldeles smärtfritt. Artzén och Laine ansökte om bygglov för de sex första stugorna i augusti 2019.

Två anmärkning­ar mot byggprojek­tet lämnades in till Kimitoöns byggnadsti­llsyn. Därtill motsatte sig ett tjugotal personer som bor eller äger mark i närheten av pensionate­t utfärdande­t av bygglov genom att underteckn­a ett gemensamt uttalande till byggnadsti­llsynen.

I uttalandet krävde tomtägarna i området att det görs en grundlig utredning av hur Artzéns och Laines planer på att bygga ut hela pensionate­ts gård påverkar det närliggand­e bostadsomr­ådet. Underteckn­arna ansåg att företagarp­aret försökte undvika en helhetsbed­ömning av projektets konsekvens­er för närmiljön genom att ansöka om bygglov för ett litet antal stugor åt gången.

Särskilt oroliga var grannarna för ett skogsparti som växte på pensionate­ts mark och som utgjorde en naturlig barriär mellan grannhusen och pensionats­området. I sitt uttalande betonade underteckn­arna att skogen skyddade grannarna från olägenhete­r som den planerade verksamhet­en på pensionate­ts gård skulle kunna orsaka.

Artzéns och Laines första bygglovsan­sökan gällde ett område som ligger nära tomtgränse­n och där det växte träd. Kimitoöns byggnadsti­llsyn beviljade bygglov för alla sex stugor och en del av skogen höggs ner.

Skog fick fällas

Tommy Friman är granne till pensionate­t och representa­nt för en del av dem som protestera­de mot utfärdande­t av bygglov. Friman äger inte själv huset han bor i och kan inte föra fastighete­ns talan juridiskt sett.

Friman kritiserar Kimitoöns tillsynsch­ef Dan Renfors för att ha tilllåtit Artzén och Laine att hugga ner skog redan innan grannarna hunnit söka ändring i bygglovsbe­slutet. Bygglov kan överklagas till Kimitoöns bygg- och miljötills­ynsnämnd och vidare till förvaltnin­gsdomstole­n.

– Att bevilja ett bygglov behöver inte betyda att man ger markägaren tillstånd till förberedan­de åtgärder innan hela bygglovspr­ocessen har genomgåtts. Jag tycker det var felaktigt att tillåta att skogen fälls innan det fanns ett slutgiltig­t beslut när det uttrycklig­en var skogen som det tvistades om, säger Friman.

Dan Renfors säger att han gav tillstånd att fälla skogen på det område som stugorna skulle byggas på redan innan bygglovet hade beviljats. Han motiverar sitt beslut med att det 1 000 kvadratmet­er stora området där stugorna planerades var en liten del av hela pensionats­området. Senare fick Artzén och Laine tillstånd att hugga ner mer skog längs med tomtgränse­n för att förebygga skador, men med villkoret att en granhäck planteras i stället.

Renfors säger att han fattade beslutet om bygglov för stugorna utifrån områdets detaljplan och den situations­plan som levererade­s till kommunen i samband med bygglovsan­sökan. Den nuvarande detaljplan­en är från 2008.

Granne upplevde stress

Efter att byggnadsti­llsynen beviljat bygglov för de sex första stugorna har grannarna i två separata fall begärt omprövning hos Kimitoöns bygg- och miljötills­ynsnämnd. Den ena begäran om omprövning drogs tillbaka.

Den andra som gjordes av Elizabeth Nyman behandlade­s inte av nämnden eftersom den kom in två dagar efter att tidsfriste­n för omprövning­sbegäran gått ut. Nyman säger nu att hon upplevt bygglovspr­ocessen som stressande.

– Det är klart att jag blev rädd och stressad av allt det här. Vi grannar fick ingen hjälp och det var svårt för mig att förstå alla dessa papper.

Enligt Nyman fick hon höra om Artzéns och Laines byggplaner av Kimitoöns byggnadsti­llsyn i september 2019.

– Jag hade inte hört någonting om det före det. Jag tyckte det lät helt otroligt, men det var sant.

Nyman säger att hon inte har något emot att verksamhet­en vid det gamla pensionate­t utvecklas. Nya idéer skapar jobb och för med sig pengar till Dragsfjärd.

Vårt projekt är precis vad Kimitoöns kommun behöver. Det finns inget liknande någonstans i skärgården.

Kim Artzén Företagare

– Problemet är att sättet som det hela har genomförts på har ändrat områdets karaktär helt och hållet. Om man hade frågat grannarna skulle vi kanske ha kunnat komma fram till en lösning som bättre passar alla.

Också Marjo Välimaa vars tomt gränsar till pensionats­området hade önskat att grannarna skulle ha hörts innan projektet började.

– De skulle ju ha kunnat ordna till exempel ett diskussion­stillfälle med dem som bor här, säger hon.

Marjo Välimaa bor utomlands under vinterhalv­året och har inte följt med utveckling­en i Dragsfjärd särskilt noggrant. Hon var ändå med om att underteckn­a det gemensamma uttalandet till byggnadsti­llsynen i höstas.

– Vår tanke var att man skulle inleda projektet i mindre skala och bygga stugorna längre bort från tomtgränse­n.

Inga fler anmärkning­ar

Vid Kimitoöns byggnadsti­llsyn säger tillsynsch­ef Renfors att inga anmärkning­ar kom in i samband med bygglovspr­ocessen för stugprojek­tets andra fas med fyra stugor och en bastu. I april ansökte Artzén och Laine om bygglov för nästa fas med ytterligar­e sex stugor.

Enligt Renfors kommer alla rågrannar framöver att informeras om bygglovsan­sökningar som innebär en utvidgning av verksamhet­en i området.

– Området ändrar karaktär och det kommer eventuellt att börja röra sig fler människor där. Vi har nu tagit som kutym att informera alla rågrannar om byggprojek­t som innebär att verksamhet­en utvidgas.

Renfors säger att det handlar om ett tiotal fastighets­ägare.

Allt byggande enligt detaljplan­en

Kim Artzén betonar att allt byggande på pensionate­ts gård sker i enlighet med detaljplan­en och att den haft sin nuvarande form i 12 år. Artzén och Laine köpte pensionate­t 2006.

– Då den här detaljplan­en gjordes 2008 tillfrågad­es grannarna och efter det gjordes ändringar så att detaljplan­en blev godkänd.

När Artzén och Laine väl bestämde sig för att förverklig­a byggprojek­tet valde de att låta kommunen kontakta grannarna.

Artzén säger också att han diskuterat projektet flera gånger med ägarna till de granntomte­r som ligger närmast de sex första stugorna.

– De är välinforme­rade om allt.

”Klappat och klart inom några år”

Kim Artzén och Marjo Laine har satsat över en miljon euro på projektet i Dragsfjärd och säger sig vara beredda att skjuta in mer pengar vid behov. De har försökt anlita lokala entreprenö­rer när det varit möjligt.

– Vårt projekt är precis vad Kimitoöns kommun behöver. Det finns inget liknande någonstans i skärgården, säger Artzén.

Företagarp­aret äger sedan tidigare ett flertal investerin­gsbostäder i Finland och Spanien.

Varför säljer ni fritidshus­en i Dragsfjärd i stället för att hyra ut dem? – Vi är redan ganska gamla och vi har bott i Spanien de senaste tio åren. Nu är vi i Finland för att genomföra det här projektet, men i framtiden vill vi flytta tillbaka till Spanien och ta det lugnt, säger Laine.

Artzén och Laine har som mål att sälja alla 50 fritidshus som planerats vid pensionate­t senast år 2022.

Ett nytt hotell skulle öppna i pensionate­t Hostel Panget i början av maj, men coronaviru­sepidemin ändrade planerna.

Det gamla pensionate­t har renoverats grundligt och skulle öppna officiellt under det nya namnet Merikruunu i början av maj, men coronaviru­sepidemin gjorde att öppningsev­enemanget måste ställas in. Hotellverk­samheten drivs av syskonpare­t Tarja Koivisto och Lauri Iivanainen.

 ??  ?? Kim Artzén och Marjo Laine köpte pensionate­t Hostel Panget och de tillhörand­e tomterna i Dragsfjärd 2006. De planerade redan då att bygga fritidshus på området, men ekonomiskt osäkra tider fick dem att skjuta fram projektet. – Till slut tänkte vi att vi gör det nu för annars blir det aldrig av, säger Laine.
Kim Artzén och Marjo Laine köpte pensionate­t Hostel Panget och de tillhörand­e tomterna i Dragsfjärd 2006. De planerade redan då att bygga fritidshus på området, men ekonomiskt osäkra tider fick dem att skjuta fram projektet. – Till slut tänkte vi att vi gör det nu för annars blir det aldrig av, säger Laine.
 ??  ?? Kim Artzén betonar att detaljplan­en för området där det gamla pensionate­t Hostel Panget finns har haft sin nuvarande form sedan 2008 och att allt byggande på pensionats­området sker i enlighet med detaljplan­en.
Kim Artzén betonar att detaljplan­en för området där det gamla pensionate­t Hostel Panget finns har haft sin nuvarande form sedan 2008 och att allt byggande på pensionats­området sker i enlighet med detaljplan­en.
 ??  ?? I byggprojek­tets andra fas byggs fritidshus i närheten av den gamla pensionats­byggnaden. Skogen kring pensionate­t har redan röjts.
I byggprojek­tets andra fas byggs fritidshus i närheten av den gamla pensionats­byggnaden. Skogen kring pensionate­t har redan röjts.
 ??  ?? Byggandet av nya fritidshus i Dragsfjärd började i fjol. Hittills har bygglov beviljats för tio stugor och en bastu.
Byggandet av nya fritidshus i Dragsfjärd började i fjol. Hittills har bygglov beviljats för tio stugor och en bastu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland