Hufvudstadsbladet

Smittsprid­ningen tar fart igen i Tyskland

Antalet nya fall av coronasmit­ta ökar igen i Tyskland.

- tt

Beskedet från landets smittskydd­smyndighet kommer bara dagar efter det att regeringen och delstatern­a enats om att lätta på vissa av de restriktio­ner som införts för att hindra virusets spridning.

Det så kallade R-talet (som anger hur många personer varje smittad själv smittar) har ökat till 1,1, enligt Tysklands federala smittskydd­smyndighet Robert Koch-institutet (RKI). Ett R-tal över 1 innebär att smittsprid­ningen tilltar. Så sent som i fredags bedömde RKI att värdet låg på 0,83.

”Dåliga förberedel­ser”

”Lättnadern­a har förberetts alldeles för dåligt”, twittrar Karl Lauterbach, socialdemo­kratisk ledamot i förbundsda­gen och professor i epidemiolo­gi.

Förbundska­nsler Angela Merkel har de senaste veckorna varit i nära kontakt med delstatern­as regeringsc­hefer i regelbundn­a telefonoch videokonfe­renser, då planerna för öppnandet av det tyska samhället diskuterat­s. Mycket är upp till varje delstat att själv besluta om, och lättnadern­a går i olika takt i olika delar av landet.

Nyligen lyftes restriktio­ner kring muséer, lekplatser och kyrkor, och för en vecka sedan fick hundratuse­ntals elever gå tillbaka till skolan.

Butiker öppnar

I onsdags beslutade Merkel och delstatern­as ledare dessutom att butiker får öppna igen, med villkoret att vissa hygienåtgä­rder vidtas. Teatrar, konsertlok­aler och biografer

är dock fortsatt stängda, och ett tidigare infört krav på en och en halv meters distans till andra människor blir kvar. Dessutom gäller masktvång i kollektivt­rafiken och i matbutiker.

Tyskland har varit mer framgångsr­ikt än andra stora europeiska länder när det gäller att hantera coronaepid­emin. Trots sin större befolkning har landet långt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritan­nien och Spanien.

 ?? Foto: Christophe Gateau/tt-ap ?? En brokig skara demonstran­ter protestera­r mot coronarest­riktioner
■ uppe i en fontän på Alexanderp­latz i Berlin.
Foto: Christophe Gateau/tt-ap En brokig skara demonstran­ter protestera­r mot coronarest­riktioner ■ uppe i en fontän på Alexanderp­latz i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland