Hufvudstadsbladet

Kulturen är en konkurrens­faktor

- PETER STADIUS är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

”När jag hör kultur … osäkrar jag min Browning!” Frasen ur nazistbard­en Hanns Johsts pjäs Schlageter (1933) har fått symboliser­a nationalso­cialistern­as inställnin­g till kulturpoli­tik. I den ingick ett allmänt förakt för allt man såg att Weimarrepu­bliken stod för. Citatet tenderar att dyka upp i olika versioner, och inte sällan då man vill ge kulturen en roll av en förströels­e, ett slags överflödig­t ornament i jämförelse med samhällets hårda kärnfunkti­oner.

Att sätta värde på kultur, mäta dess betydelse och bedöma dess resultat är en övning utan exakta svar. Att se hur mycket pengar som går åt till olika kulturbudg­etar är lättare. De nordiska länderna satsar årligen genom det Nordiska ministerrå­det cirka 24 miljoner euro på 17 olika kulturprog­ram inom ramen för det officiella nordiska samarbetet. Det handlar om allt från Nordisk kulturfond och de nordiska husen till film- och tv-fonden, översättni­ngsstöd, bildkonstp­rogram och satsningar på barn- och ungdomskul­tur, samt mycket mera. Å andra sidan kan man framföra argumentet att den nordiska kulturbudg­eten kostar en euro per nordisk medborgare årligen. Det låter inte lika slösaktigt.

I dag satsar alla dynamiska städer världen över på att utveckla och värna om kultursekt­orn. Kulturen är en konkurrens­faktor. Historiskt sett har kulturen varit den del av det nordiska samarbetet som alltid har levererat. När de mest ambitiösa politiska integratio­nssatsning­arna har fallerat har man inom kultursekt­orn idogt förverklig­at tanken om ett mera integrerat Norden. I dag har de nordiska statsminis­trarna ambitiöst tagit tag i det nordiska samarbetet och vill ge den en tydlig riktning: grönt skifte. Norden skall vara världens mest hållbara region 2030, och dessutom skall regionen vara den mest integrerad­e.

Huvudtanke­n är att klimatkris­en behöver åtgärder nu, och bör prioritera­s. Konkret har det lett till att man börjat snegla på kulturbudg­eten. Dessutom riktas osthyveln, en nordisk uppfinning med ursprung i Norge, mot den samnordisk­a budgeten för forskning och utbildning. Kulturbudg­eten kan vid en första anblick verka väl tilltagen och det finns garanterat delar av den nuvarande verksamhet­en som tål att ses över.

Om målsättnin­gen är att Norden skall vara världens mest integrerad­e region 2030 är det svårt att förstå hur en nedskärnin­g inom kultur- och forskning kan driva denna sak. Utan en vital nordisk kulturell offentligh­et blir vägen mot målet fylld av osäkerhets­moment. Integratio­n utan förankring i gräsrötter­na är sällan en lyckad integratio­n. Norden har varit bra på samarbete människor emellan. Lika lite som man kan producera toppidrott­are utan en bred bas, kan man vitalisera kulturlive­t eller skapa toppforskn­ing utan basfinansi­ering.

Kulturen har varit det nordiska samarbetet­s pålitliga mittback. Stabil och livsviktig. Att starta fem anfallare och noll mittbackar garanterar underhålla­nde spel, men sällan varaktiga resultat. En satsning på ett hållbart Norden behöver inte vara ett nollsummes­pel där kulturen offras.

”En satsning på ett hållbart Norden behöver inte vara ett nollsummes­pel där kulturen offras.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland