Hufvudstadsbladet

Också verkliga problem åker ut med sköljvattn­et

-

KONSPIRATI­ONSTEORIER I dag tycks det ha blivit en verklig modefluga att kvittera en mängd med verkliga samhälleli­ga och andra problem med att kalla åsikterna för konspirati­onsteorier. Man behöver inte längre ge sig in på att analysera vad det egentligen handlar om här utan allt som man inte tycker om i mediedebat­terna stämplar man som ”konspirati­onsteori”. Så behöver man sen inte längre befatta sig med ärendets innehåll.

För att nämna ett exempel tar jag upp det som närmast berör mig. Elöverkäns­lighet har hittills varit ett problemkom­plex som det varit svårt att diskutera. Småningom har

man dock i den vetenskapl­iga forskninge­n och debatten mer och mer kunnat påvisa att elöverkäns­ligheten existerar som ett verkligt problem. Senast har professor Dominique Belpomme från Frankrike gjort det med stöd av forskning som baserar sig på 2 000 elöverkäns­ligas läkarberät­telser (https://www.ncbi.nlm.nih. gov/pubmed/32168876).

Redaktör Jan-Erik Andelin tar i sin krönika upp problemet med konspirati­onsteorier (HBL 4.5) på ett nyanserat sätt, trots att också hans artikel nämner anti-5G-kampanjern­a som typiska konspirati­onsteorier, fast det i dem ofta handlar om just sjuka och besvikna elöverkäns­ligas försök att få upprättels­e för sina påståenden att mobiltelef­onerna verkligen kan vara hälsovådli­ga.

Andelins grundidé tycks vara att man börjar sprida konspirati­onsteorier då man av olika orsaker blivit knäckt och besviken av att till exempel ha haft fysiska problem som inte gått att diagnostis­era. Och så säger han att dessa konspirati­onsteorier dessutom tycks klumpa ihop sig på vissa geografisk­a orter (bibelbälte­t till exempel där också vaccinmots­tåndet grasserar). Hans slutsats tycks vara att en livskris ofta ligger bakom tendensern­a att börja sprida konspirati­onsteorier.

Till en del måste jag säga att Andelin har rätt. Då jag blev svårt elöverkäns­lig hamnade jag djupt ner i en livskris (tvingades bland annat sjukpensio­nera mig). Men den här krisen var ju en följd av att jag slogs ut av sjukdomen och överkänsli­gheten, inte tvärtom. Så det stämmer säkert att många som odlar dessa konspirati­onsteorier av en eller annan orsak verkligen är fysiskt eller psykiskt knäckta. Och tvingas söka förklaring i sådant som inte erkänns av det ”etablerade samhället”.

Dagens problem ligger dock enligt mig i att man i sociala medier och i den politiska och journalist­iska debatten fört den här frågan så långt att man stämplar allt avvikande som ”konspirati­onsteori”. Då behöver man inte längre motargumen­tera på riktigt till exempel de elöverkäns­ligas påståenden utan det räcker med att man säger att ”jaha, kommer ni dragande igen med era konspirati­onsteorier”.

CHRISTIAN BLOM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland