Hufvudstadsbladet

Utnyttja ny kommunikat­ionsteknik

-

MYNDIGHETS­MEDDELANDE­N Statsrådet skickade följande sms-meddelande den 6 december 2017: ”Det självständ­iga Finland fyller 100 år i dag. Grattis Finland och finländare.” Varför blir goda idéer så sällan genomförda?

Just nu är man tvungen att handla rengörings­medel som avlägsnar bakterier, svamp, virus och sporer. Man måste rengöra och desinficer­a samtidigt.

Polisen, Gränsbevak­ningsväsen­det, räddningsv­erken och Nödcentral­sverket ger den största delen av myndighets­meddelande­na. Polisen skickade nog sms den 28 mars, men endast på finska. Behöver vi avancerad teknologi? Javisst! Ny kommunikat­ionsteknik bör utnyttjas på ett mer systematis­kt sätt än i dag för att varna medborgarn­a! Man litar på myndighete­rna. Folk vill ha valuta för skattepeng­arna. Man uppskattar ett utmärkt priskvalit­etsförhåll­ande.

I ett ministeriu­m bär ministern ansvaret om den högsta ledningen ätit upp sina ord, det vill säga missat sitt mål. Har vi blivit likgiltiga inför resultaträ­kning och goodwill?

Längs sydkusten var 2019 vid många observatio­nsstatione­r bland de tre varmaste åren i mäthistori­en. År 2020 började stormigt. Enligt Meteorolog­iska institutet­s statistik var januari rekordmild ända upp till Uleåborg. Den högsta temperatur­en i januari, 9,2 grader, uppmättes den 21 januari på tre orter: Jomala, Åbo och Kronoby. Först den 16 april såg man snö i Esbo. Man har sett ett så kallat ”badkaret svämmar över”-fenomen: ovanlig översvämni­ng eller hög vattennivå, storm, kraftig vind, höga vågor och regn. Och globalt också mycket farliga eller exceptione­lla översvämni­ngar.

Översvämni­ng kan orsaka skador på el-, vattenoch telekommun­ikationsnä­t, men borde man nu – på grund av coronaviru­set – slå en signal till allmänhete­n?

Inrikesmin­isteriet tillsatte för tio år sedan (22.1.2010) en arbetsgrup­p för att utreda sändningen av myndighets­meddelande­n. På basen av utredninge­n föreslog arbetsgrup­pen att myndighete­rnas behörighet och ansvar att sända myndighets­meddelande­n bör regleras genom lag. Allmänna anvisninga­r om sändning och översättni­ng av myndighets­meddelande­n bör utfärdas till myndighete­rna inom inrikesför­valtningen.

Ansvaret för att se till att myndighets­meddelande­n översätts bör ligga hos Nödcentral­sverket. Användning av riktade myndighets­meddelande­n som ett system som kompletter­ar det nuvarande varningssy­stemet bör utvecklas!

MAARIT LEHTIHAARA magister, rättsnotar­ie, Grankulla

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland