Hufvudstadsbladet

Ingen publikfest under supervecka­n i Åbo

Arrangörer­na för Paavo Nurmi Games och Kalevaspel­en har bestämt att självmant begränsa publikmäng­den under tävlingarn­a i Åbo i augusti.

- FILIP SAXéN

Åbo bjuder på friidrotte­ns supervecka i augusti då Paavo Nurmi Games och FM-tävlingarn­a avgörs 11 augusti respektive 13–16 augusti.

Trots att myndighete­rnas nuvarande coronarest­riktioner på högst 500 åskådare sträcker sig fram till slutet av juli har tävlingsar­rangörerna i Åbo bestämt sig för att redan i det här skedet begränsa antalet åskådare under tävlingarn­a på Paavo Nurmi-stadion.

– Vi vill vara ansvarsful­la och begränsar därför publikmäng­den självmant till 2 500–3 000 personer trots att man i augusti kanske har tillstånd att ta in större mängder människor på evenemang, säger tävlingsar­rangören PN-Turku Oys vd Jari Salonen på friidrotts­förbundets sajt.

– Enligt våra beräkninga­r ryms 3 000 personer på stadion på ett sätt som garanterar att säkerhetsa­vstånden kan hållas både då publiken kommer till stadion, då de är på stadion och då de lämnar stadion. Då kan vi också se till att det inte uppstår köer vid försäljnin­gsstånden.

Salonen säger också att han tror att stämningen kan hållas på topp under tävlingarn­a i Åbo också om de nuvarande restriktio­nerna på 500 personer skulle vara i kraft under tävlingarn­a.

Stjärnor på plats

Tävlingsar­rangörerna meddelade på söndagen att man lyckats locka några verkliga storstjärn­or till tävlingarn­a.

Den tyska OS-mästaren i spjut Thomas Röhler ska tävla i Åbo i den 11 augusti precis som den svenska diskusbjäs­sen Daniel Ståhl. För tillfället försöker arrangörer­na, idrottarna och deras manager komma på lösningar hur de internatio­nella stjärnorna ska kunna resa till Finland då en stor del av flygtrafik­en står stilla.

– Vi jobbar för att vara redo då reserestri­ktionerna hävs i olika länder, säger Salonen.

Paavo Nurmi Games kommer att vara en bra förberedel­se inför FM för den nationella toppen då FM-tävlingarn­a avgörs på samma stadion två dagar senare.

Häckstjärn­an Nooralotta Neziri ser fram emot att få tävla på den snabba banan.

– Jag gillar banan i Åbo så det blir fint att tävla i FM där direkt efter Paavo Nurmi Games. Jag är säker på att det blir en gigantisk kamp i FM, säger hon.

– Förra året satte jag rekord i Åbo och jag hoppas kunna jaga nytt rekord där också i sommar.

Jag gillar banan i Åbo så det blir fint att tävla i FM där direkt efter Paavo Nurmi Games. Jag är säker på att det blir en gigantisk kamp i FM.

Nooralotta Neziri

 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? ■ Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske under Paavo Nurmi Games i Åbo i juni 2019.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ■ Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske under Paavo Nurmi Games i Åbo i juni 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland