Hufvudstadsbladet

Med Viitala och Pekkari i Londondjun­geln

I Viaplays första finländska serie Cold Courage utgör finska Pihla Viitala och svenska Sofia Pekkari radarparet. Skådespela­rna räddar serien från att bli europuddin­g.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLERSE­RIE

Cold Courage

★★★☆☆

8 delar på Viaplay, 2 delar ute nu på vilka recensione­n bygger. Manus: David Joss Buckley och Brendan Foley, efter Pekka Hiltunens litterära förlaga. Regi: Agneta Fagerström-Olsson och Kadir Ferati Balci. I rollerna: Pihla Viitala, Sofia Pekkari, John Simm, Antti Reini, Caroline Goodall, Elmer Bäck, Jonna Järnefelt m.fl.

Cold Courage heter den första finländska originalse­rien för strömnings­tjänsten Viaplay. Nordic noir är inte helt överraskan­de nyckelorde­t, men intressant nog är en stor del av handlingen förlagd till London. Plus att vi i seriens centrum ser ett finsktsven­skt radarpar, Pihla Viitala och Sofia Pekkari.

Cold Courage bygger på en romansvit av Pekka Hiltunen men det oaktat är ingrediens­erna tämligen färska, som det här med brexit och ”England åt engelsmänn­en”. Det drar ihop sig till parlaments­val och medvind i seglen har högerpopul­istiska Fair Rule som under ledning av Arthur Fried (John Simm) håller på att bli rumsrent.

Fast det är inget som Mari (Pihla Viitala), bas för den ljusskygga Studioröre­lsen, köper. Inte efter det inledande politiska rallyt där Fair Rule

med hjälp av sina fotsoldate­r provocerar fram en kravall som gör att en muslimsk yngling råkar illa ut.

Elmer Bäck våldsamt ex

På plats finns också Lia (Sofia Pekkari), bördig från Borgå, sedermera göteborgar­e. Men med det inte sagt att hon skulle sympatiser­a med högerpopul­isterna. Hon bara jobbar för dem, i egenskap av frilansgra­fiker med en hyra att betala.

Mer än så behövs inte för att Mari ska spetsa öronen. Kunde Lia tänka sig att spionera på ledningsga­rnityren i Fair Rule?

Men det finns annat att hugga tänderna i än de politiska spänningar­na. Skrapar man på ytan kan man skönja turer som tyder på internatio­nell människoha­ndel och prostituti­on – en ung kvinna får tidigt sätta livet till.

Till det kommer ett traumatisk­t förflutet. Där Mari lämnat Kajanaland och en av allt att döma våldsam pojkvän (Elmer Bäck, som man inlednings­vis endast ser skymten av) är sverigefin­ländaren Lia också hon något av ett frågetecke­n. Vilka var hennes motiv att dra till London?

Viitala äger – på engelska

Summa summarum är det fråga om rätt många pusselbita­r, så många att de två första avsnitten inte bjuder på mycket till tempo och temperatur­stegring. Men okej, visst blir man lite intressera­d och trots att den konstnärli­ga talangen kommer från många olika håll – som regissör fungerar svenska veteranen Agneta Fagerström-Olsson – och inspelning­splatserna varierar kan man inte direkt tala om en europuddin­g.

Gärna lyfter man också fram skådespela­rarbetet. Pihla Viitala går in i rollen med en svalhet och fägring – kalla det karisma – som även fungerar på engelska. Och borta är de utstuderat sura minerna som Viitala uppvisar i tv-serien Karppi.

Sofia Pekkari är inte mycket sämre. Hon gestaltar det blonda och skandinavi­ska utan att reduceras till en fager klyscha. Tillsamman­s utgör de ett spännande radarpar som när de inte dricker ”tervasnaps­i” går in för att ge människor som saknar en röst en talan.

Det blir alltså fortsatt förtroende, må sen vara att det kraftigt svärtade fotot i längden kan bli lite grann tjatigt. Utan ljus inget mörker att tala om, ungefär så.

 ?? FOTO: BERNARD WALSH ?? Pihla Viitala och Sofia Pekkari är två mycket olika kvinnor som träffas i London.
FOTO: BERNARD WALSH Pihla Viitala och Sofia Pekkari är två mycket olika kvinnor som träffas i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland