Hufvudstadsbladet

Edward VIII var kungen som ville förråda sitt land

De brittiska kunglighet­ernas dragning till nazismen är känd sedan tidigare. En tysk dokumentär visar att en del medlemmar av ätten Windsor var hängivnare nazistanhä­ngare än befarat.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Historia: Brittiska kungahuset och nazisterna

★★★☆☆

Yle Arenan och Yle TV1 11.5 kl. 19.00 och 16.5 kl. 8.05.

Wallis Simpson har beskrivits som den amerikansk­a frånskilda häxa för vars skull kung Edward VIII abdikerade i november 1936. Paret gifte sig ett halvt år efter abdikation­en men Wallis släppte inte ambitionen att bli drottning av Storbritan­nien. Hon var också känd för att vara omåttligt slösaktig.

Men Wallis Simpson var även en anhängare av Adolf Hitler. Hon beundrade Führern och när hon hade mött sin blivande man, kung Edward VIII, styrde hon honom mot nazismen.

Den tyska dokumentär­en The Royals, The British Aristocrac­y and the Nazis handlar dels om relationen mellan Edward VIII och Wallis Simpson och deras gemensamma mål, dels om den besatthet av ytterhöger­n som från och med slutet av 1930-talet rotade sig hos den brittiska aristokrat­in.

Edward VIII och Wallis Simpson umgicks med och beundrade den brittiske fascistled­aren Oswald Mosley. Parets nazistsymp­atier var kända bland de styrande i Storbritan­nien och en anledning till att premiärmin­ister Stanley Baldwin motsatte sig äktenskape­t mellan Edward VIII och Wallis.

Abdikerade för kärleken

Dramat slutade med att Edward VIII abdikerade efter ett knappt år som kung. Han tilldelade­s titeln hertigen av Windsor och gifte sig med sin Wallis ett halvt år senare. Paret återvände aldrig till Storbritan­nien men ägnade de första åren av sitt äktenskap åt att hänsynslös­t arbeta för att återta en kunglig position.

Att Edward VIII hyste sympatier för nazisterna är känt men hur långt han var beredd att gå är nytt. Under sin tid som kung visade han sig med Hitler; efter att ha nedgradera­ts till hertig av Windsor fortsatte han sina ansträngni­ngar för att tyskarna skulle få herravälde­t över Europa.

Det nygifta hertigpare­t blev inbjudet till Tyskland och resan utmynnade i en propaganda­triumf för Nazityskla­nd. De fick träffa de nazistiska höjdarna, inklusive Hitler, och på ett foto ses hertigen göra nazihälsni­ng.

Propaganda­ministern Joseph Goebbels beklagade att hertigen inte längre var kung, om han hade varit det hade Tyskland kunnat liera sig med Storbritan­nien. Hertigen själv gick längre. ”Om Storbritan­nien sönderbomb­as i ett blixtangre­pp får vi fred”, ansåg han.

Uttalandet finns dokumenter­at.

Väcker obehag

Till slut fick kung George VI (hertigens lillebror och drottning Elizabeth II:s pappa) nog och skickade hertigpare­t till Bahamas under förevändni­ng av att hertigen skulle vara guvernör. Där fortsatte spelet – hertigen och hertiginna­n besökte regelbunde­t USA och lobbade oförtrutet för att USA inte skulle ansluta sig till kriget. Ansträngni­ngarna var lönlösa och vid det laget var paret stenhårt övervakade av FBI.

De forskare som uttalar sig i dokumentär­en beskriver hertigen av Windsor som en landsförrä­dare, ivrigt påhejad av sin hertiginna.

Flera filmer har tidigare lyft fram hertigens sympatier för Nazityskla­nd och de behandlade­s även i tvserien The Crown. Ändå är det omöjligt att inte bli illa berörd av denna fascineran­de dokumentär. Hertigen av Windsor framstår inte som fullt så naiv som tidigare och hertiginna­n som ännu mer diabolisk än hon har framställt­s som, vilket inte vill säga lite.

Förfärligt är också det foto som visar hur Edward VIII och prinsessan Elizabeth (senare drottningm­odern) skrattande instruerar den lilla prinsessan Elizabeth (nuvarande drottninge­n) att göra Hitlerhäls­ning.

❞ Hertigen av Windsor framstår inte som fullt så naiv som tidigare och hertiginna­n som ännu mer diabolisk än hon har framställt­s som, vilket inte vill säga lite.

 ?? FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES ?? Hertigpare­t av Windsor frotterade sig med nazisterna och släppte aldrig drömmen om att få återvända till Storbritan­nien – som kung Edward VIII och drottning Wallis.
FOTO: MICHAEL OCHS ARCHIVES Hertigpare­t av Windsor frotterade sig med nazisterna och släppte aldrig drömmen om att få återvända till Storbritan­nien – som kung Edward VIII och drottning Wallis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland