Hufvudstadsbladet

Vinnaren inspireras av Kerouac, Ginsberg och Baudelaire

Enligt juryn faller tävlingsbi­dragen i två huvudkateg­orier: de som utgår från författare­n själv och de som placerar sig i en litterär tradition.

- HBL-SPT

Ellenore Wentjärvi, 23 år, är vinnare i årets Arvid Mörne-tävling. Wentjärvis vinnarbidr­ag beskrivs av juryn som en ”pulserande prosalyris­k diktsvit som skruvat skärskådar ung olust”. Wentjärvi säger att segern var en överraskni­ng.

– Jag har alltid tyckt om att skriva, det har varit en hobby för mig sedan jag var i femtonårså­ldern, men jag har aldrig gett ut något, säger Wentjärvi, som studerar bildkonst vid Yrkeshögsk­olan Novia i Jakobstad.

Wentjärvis skrivande utgår från henne själv. Hon gillar att kombinera prosa och poesi och inspireras av beat-författare som Jack Kerouac och Allen Ginsberg samt symboliste­n Charles Baudelaire.

– Men jag tycker om väldigt många olika typer av litteratur, poesi och låttexter. Det är svårt för mig att namnge någon specifik.

Glädjande bredd

Totalt fick tävlingen 123 bidrag. Tävlingen gäller vartannat år dikter och vartannat år noveller, och i år var det poesins tur. Den är avsedd för under 30-åringar. Juryn delade ut tre pris och två hedersomnä­mnanden (se fakta).

– Det finns en glädjande bredd i de bästa bidragen, säger Mia Österlund, litteratur­vetare och ordförande för juryn.

Enligt Österlund faller de inlämnade bidragen i två huvudkateg­orier. Till den första kategorin hör de som mest skriver utifrån sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrel­ationer, psykologis­k växtvärk och opposition mot samtidsand­an är uppenbara gemensamma nämnare.

– Det som känneteckn­ar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenter­na själva läser dikt, säger Österlund.

Juryn valde i år att premiera dikter som är framåtpeka­nde, som har attityd och förmår beröra. Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör inte det minsta.

Digital prisutdeln­ing

Med anledning av coronaepid­emin ordnas prisutdeln­ingen i år digitalt på SFV:s webbplats. De vinnande bidragen kommer att publiceras i pdf-format i samband med prisutdeln­ingen.

Årets tävlingsju­ry bestod av Österlund, författare­n och litteratur­vetaren Tatjana Brandt samt författare­n och översättar­en Jonas Ellerström från Sverige.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ellenore Wentjärvi belönades med första pris i årets Arvid Mörne-tävling.
FOTO: PRIVAT Ellenore Wentjärvi belönades med första pris i årets Arvid Mörne-tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland