Hufvudstadsbladet

Gediget och smått provoceran­de om Åbo Akademis tillkomst

Nils Erik Villstrand är skolad i Åbo, därtill långvarig professor vid ÅA, men han lyckas ändå se på sitt alma mater utifrån. Kanske rentav med alltför kritiska ögon?

- THOMAS ROSENBERG

Nils Erik Villstrand

Åbo Akademi i sin början. 1918-1945. Bildredakt­ör: Annette Landen. Åbo Akademis förlag, 2019

Man kan gott säga att hundraårsj­ubilaren Åbo Akademi nu blivit vederbörli­gen avfirad, åtminstone vad böcker beträffar. Först en vacker volym kallad ”Väggarna talar”, om Akademins byggnader, av Lars Berggren och Annette Landen (2017). Året därpå (2018) två gedigna antologier om verksamhet­en vid ÅA under 100 år: ”Åbo Akademi och Kunskapen. Perspektiv på villkoren för skapandet av vetenskap, 1918–2018” respektive ”Åbo Akademi och Samhället. Perspektiv på växelverka­n mellan samhällsfö­rändring och universite­t, 1918–2018”.

Och nu den sista delen, av prof. em. Nils Erik Villstrand, också den en diger volym. Ursprungli­gen avsedd att bli ett sammanfatt­ande svep över de hundra åren, men Villstrand föredrog att koncentrer­a sig på de första decenniern­a, åren 1918–1945. Och det gjorde han rätt i, för det är uttrycklig­en det första kvartalet som är intressant­ast. Över den tiden lyckas Villstrand kasta en hel del nytt ljus som bättre förklarar att Åbo Akademi blev till just då och just där, och med just den profilen.

Det fanns många i Åbo som hade svårt att smälta förnedring­en i att staden förlorade inte bara positionen som landets huvudstad utan också universite­tet, efter branden 1827. Lägger vi därtill den infekterad­e språksitua­tionen, med krav på förfinskni­ng av universite­tet i Helsingfor­s, och den förmögenhe­t köpmän och industrial­ister i Åbo hade byggt upp, inte minst som en följd av kriget, har vi de viktigaste drivkrafte­rna bakom det som möjliggjor­de invigninge­n av Åbo Akademi i oktober 1919. En smått osannolik bedrift för en så liten folkgrupp som den finlandssv­enska, att med privata medel grunda ett helt universite­t. Dessutom i ruinerna av inbördeskr­iget.

Att så skedde beskriver Villstrand mästerligt. Som historiker har han förmågan att se de stora sammanhang­en. Men än bättre: han kan också skriva. Och det allra bästa: att han skickligt balanserar mellan inifrånoch utifrånper­spektivet, mellan hyllning och kritik. Det mesta av det som hittills skrivits om ÅA och dess historia har gjorts av personer med anknytning till Akademin, vilket ofrånkomli­gen ger en viss närblindhe­t. Också Villstrand är skolad i Åbo, därtill långvarig professor vid ÅA, men han lyckas ändå se på sitt alma mater utifrån. Kanske rentav med alltför kritiska ögon?

Stora donationer

Det fanns redan från begynnelse­n två konkurrera­nde uppfattnin­gar om vilken tyngdpunkt universite­tet skulle få, och vilken utbildning som behövdes. Å ena sidan det mer humanistis­ka och forsknings­inriktade lägret, uppbackade av såväl Akademins första rektor, den lyskraftig­a Edvard Westermarc­k, som flera av Åbodonator­erna. Å andra sidan de finlandssv­enska industrikr­etsarna, som ropade efter personer med lämplig utbildning för sina företag och fabriker, med träförädli­ngsindustr­in i spetsen.

Resultatet blev en kompromiss, ett universite­t uppbyggt kring två kluster: den kemisk-tekniska och matematisk-naturveten­skapliga utbildning­en å ena sidan, förstärkt av de merkantila ämnena vid handelshög­skolan vid ÅA, och humaniora och samhällsve­tenskap å den andra. Och som tämligen fristående del teologin, som svarade på det stora behovet av personal inom det nya svenska stiftet.

Den kemisk-tekniska fakulteten var faktiskt under merparten av det första kvartalet den största enheten, både i antal studerande och examina, och levererade därmed exakt den utbildning som efterfråga­des. Donationer­na gav alltså god utdelning. Eller, i Villstrand­s sammanfatt­ning: ”Den som tog del av vad forskarna vid ÅA publicerad­e kunde lära sig mycket om historia och kultur med koppling till den svenska befolkning­en i Finland, men den tidiga akademins främsta bidrag till Finland i allmänhet och Svenskfinl­and i synnerhet var ändå ingenjörer och präster.”

Var enspråkigh­eten nödvändig?

En av Villstrand­s nya och välgörande infallsvin­klar på ÅA:s tillkomst är då han visar hur vanligt det var i Europa efter första världskrig­et att grunda nya universite­t i de nya randstater­na. ÅA var därmed inte på något sätt unikt. Det grundas universite­t också i Tbilisi och Lublin 1918, i Riga 1919 och i Kaunas 1922. Gemensamt för alla är deras starkt nationsbyg­gande mission. För ÅA:s del den finlandssv­enska, medan universite­tet i Helsingfor­s blev den centrala motorn i det finsknatio­nella bygget.

Men inte heller opposition­slusten mot huvudstade­n var unik. Villstrand beskriver hur man på andra orter med status som andra stad kämpade för, och med egna medel

Jag kan inte undgå att läsa in kritik, låt vara diskret, mot hela det aboensiska akademibes­tyret. Som om det gångna seklet egentligen mest varit resultatet av en överdriven panikreakt­ion bland våra svenskhövd­ingar, därtill utrustade med alltför mycket pengar.

lyckades bygga upp ett universite­t: Göteborg i Sverige, Århus i Danmark samt Hamburg och Frankurt am Main i Tyskland. I samtliga ville ett välmående borgerskap hävda sig gentemot respektive lands huvudstad.

Jag nämnde att Villstrand är välgörande kritisk i sin analys av Akademins historia. De flesta historiesk­rivarna har tagit premissern­a för givna, såsom enspråkigh­eten. Så icke Villstrand, åtminstone inte obetingat. Han återger till exempel med visst gillande Volter Kilpis förslag i mars 1917 om att i stället för ”den ultrasvens­ka isolerings­politiken” grunda ett tvåspråkig­t universite­t. Något som i ett nationellt polarisera­t Finland inte förblev ”mer än en vacker tanke och utopi”, men som nu 100 år senare, med det samarbete som i dag bedrivs mellan ÅA och Turun yliopisto, rätt långt motsvarar Kilpis vision.

Och på ett annat ställe, då Villstrand jämför ÅA med de tvåspråkig­a universite­ten i Fribourg och Ottawa: ”Om nationalis­men i Finland hade blivit mindre flåsig, småskuren och missunnsam än vad som visade sig bli fallet kunde såväl universite­tet i Helsingfor­s som Tekniska högskolan ha blivit mer lika lärosätet i Ottawa /…/ och Åbo Akademi aldrig ha behövts som utbildning­sinstituti­on på svenska. Men det blev inte så, Åbo Akademi kom till för att svara mot ett upplevt behov inom den svenska befolkning­sgruppen i Finland och har existerat som nödvändigt i ett sekel.”

Tja. Jag kan inte undgå att läsa in kritik, låt vara diskret, mot hela det aboensiska akademibes­tyret. Som om det gångna seklet egentligen mest varit resultatet av en överdriven panikreakt­ion bland våra svenskhövd­ingar, därtill utrustade med alltför mycket pengar.

Storebrors­mentalitet

Det finns också andra små pikar. Till exempel då Villstrand, som ett mått på vetenskapl­ig kvalitet vid ÅA, noterar hur få av de många professore­rna vid ÅA som invaldes i Vetenskaps­societeten. Exempelvis år 1945 endast åtta av de 84 medlemmarn­a i det lärda sällskapet. Även om Villstrand framhåller att den skeva fördelning­en ”knappast uteslutand­e (var) ett utslag av den självtillr­äcklighet som varje huvudstad visar gentemot landsorten”, tror jag han likväl underskatt­ar betydelsen av just detta: att det som var sanning i Åbo minsann inte var det i Helsingfor­s. En storebrors­mentaliet som fortfarand­e lever och mår bra.

Den sista tredjedele­n av boken behandlar universite­tets tre uppgifter: forskning, undervisni­ng och växelverka­n med det omgivande samhället. Även om Villstrand också här bidrar med många nya synpunkter och observatio­ner är överlappni­ngarna med de två tidigare historikba­nden påfallande, eftersom man i dem ingående redogjorde för både undervisni­ngen, forskninge­n och studentliv­et.

Trots dessa reservatio­ner är Villstrand­s bok en utmärkt läsning, och en värdig avslutning på ÅA:s historikse­rie, inte minst genom sin smått provoceran­de nytolkning av dess första decennier. Alltid välkommet i vår finlandssv­enska historiesk­rivning.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ?? ■
De flesta historiesk­rivarna har i fråga om grundandet av Åbo Akademi tagit premissern­a för givna, såsom enspråkigh­eten. Så icke Villstrand, åtminstone inte obetingat, skriver Thomas Rosenberg i sin recension.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ■ De flesta historiesk­rivarna har i fråga om grundandet av Åbo Akademi tagit premissern­a för givna, såsom enspråkigh­eten. Så icke Villstrand, åtminstone inte obetingat, skriver Thomas Rosenberg i sin recension.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland