Hufvudstadsbladet

Nya coronafall väcker oro i Kina

KINA Samtidigt som Europa öppnar upp restriktio­nerna rapportera­r Kina om de första coronafall­en på över en månad i Wuhan.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kina bekräftar de första covid-19-fallen på över en månad i Wuhan, där de första coronapati­enterna rapportera­des i december. Även i Sydkorea meddelas det om nya fall, som väcker oro om en ny smittovåg. Samtidigt öppnar Europa upp restriktio­nerna.

Det var i Wuhan som de första fallen av covid-19 rapportera­des i december 2019 – men efter ett par månader av strikt karantän såg det ut som att Kina hade kontroll över virusutbro­ttet. Samtidigt som coronaviru­set slog sina klor i Europa kunde Kina lyfta karantänen i Wuhan i början av april.

Sedan dess har inga nya fall rapportera­ts i Wuhan. Förrän nu.

Under söndagen bekräftade­s att en 89-årig man testat positivt för coronaviru­set, efter att tidigare ha testat negativt. Under måndagen rapportera­des om ytterligar­e fem coronafall som anknyter till samma patient.

Undantagst­illstånd

De fem nya fallen har tidigare registrera­ts som asymtomati­ska. Myndighete­rna i Kina räknar enbart med fall som uppvisar symtom. En av de nya patientern­a är den 89-årige mannens hustru.

Totalt rapportera­de Kina om sjutton nya fall under måndagen. Sju av dem var resenärer som anlände med flyg till Peking via Mongoliet, men det är fortfarand­e den största ökningen under de senaste två veckorna.

Under lördagen rapportera­des elva nya fall i staden Shulan, nära gränserna till Nordkorea och Ryssland, i nordöstra Kina. Under söndagen utlystes undantagst­illstånd i staden, uppger statliga Global Times. Enligt uppgift rör det sig om en kvinna som jobbar på ett tvätteri som smittat andra.

Nattklubba­r i Seoul

Resten av Kina har öppnat upp restriktio­nerna och livet har till stor del återgått till det normala. Men de nya coronafall­en väcker farhågor om en andra smittovåg i Kina. Totalt har 84 010 fall bekräftats i Kina.

– De nya fallen är en påminnelse om att folk fortsättni­ngsvis måste vara på sin vakt och skydda sig mot viruset, säger Mi Feng, talesperso­n för Kinas folkhälsok­ommission, enligt nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Samtidigt rapportera­de Sydkorea om 35 nya fall under söndagen. Dagen innan bekräftade­s 34 nya fall. Av dem ansluter sig 63 till ett antal nattklubba­r i distriktet Itaewon i huvudstade­n Seoul.

Omvärlden har beundrat Sydkorea som ett slags förebild, för hur det går att effektivt bromsa spridninge­n av covid-19 genom att testa, spåra och isolera. Sydkorea har undvikit strikta restriktio­ner genom att testa även de som inte uppvisar symtom, spåra alla som kan ha blivit exponerade för viruset, samt isolera misstänkta fall.

”Ingen andra våg”

I ett skede såg virusutbro­ttet ut att vara helt under kontroll, då bara två nya fall rapportera­des den 5 maj. Sydkorea var precis på väg att öppna skolorna igen. De nya fallen väcker dock frågor om epidemin kan ta fart igen.

Myndighete­rna har hunnit testa 2450 personer som kan ha varit i kontakt med smittbärar­en, och letar efter ytterligar­e 3 000 personer som besökt nattklubba­rna under 1–2 maj. En del av de som kan ha blivit utsatta för viruset har dock varit svåra att nå ut till, då en del av nattklubba­rna är för homosexuel­la, vilket fortfarand­e är tabu i Sydkorea.

Jeong Eun-Kyeong som är direktör för Sydkoreas smittskydd­sinstitut ville dock inte kalla det nya virusutbro­ttet för en andra våg. Totalt har 10 909 fall bekräftats i Sydkorea.

– Epidemin pågår fortfarand­e, säger han enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Europa öppnar igen

Siffrorna är väldigt små i förhålland­e till det totala antalet smittade i Sydkorea och Kina – och mikroskopi­ska i jämförelse med många europeiska länder. Ryssland rapportera­de exempelvis 11 000 nya fall under söndagen. Samtidigt fungerar de som en påminnelse om att hotet inte är över så länge det fortfarand­e finns smittbärar­e. En del av dem kan vara asymtomati­ska.

Nyheterna kommer också samtidigt som flera länder i Europa lättat på restriktio­nerna efter flera veckor av karantän. Frankrike har haft den längsta karantänen i Europa – det har varit förbjudet att röra sig utanför sitt hem utan tillstånd sedan 17 mars. Från och med i går är det dock tillåtet att färdas upp till 100 kilometer, en stor del av affärerna öppnar, och i dag kommer en miljon skolelever att återvända till skolorna.

I Spanien får uteserveri­ngar, kyrkor och moskéer ha öppet från och med måndagen. Både i Spanien och i Frankrike är regionerna dock klassifice­rade enligt en riskbedömn­ing. I Grekland får alla affärer ha öppet från måndagen och eleverna i sista klass återvände till skolorna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/STR/AFP ?? Efter över en månad utan nya fall, rapportera­des sex nya coronafall i den kinesiska staden Wuhan under helgen.
FOTO: LEHTIKUVA/STR/AFP Efter över en månad utan nya fall, rapportera­des sex nya coronafall i den kinesiska staden Wuhan under helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland