Hufvudstadsbladet

Ungern läxade upp Finland

BEKYMRAD HAAVISTO: Utrikesmin­ister Pekka Haavisto beskriver samhällsut­vecklingen i Ungern som skrämmande. Budapest blixtinkal­lade de nordiska ländernas ambassadör­er till ett samtal på måndagen sedan ländernas utrikesmin­istrar hade backat upp Europaråde­ts

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De nordiska ländernas ambassadör­er fick respons i Budapest i går sedan de nordiska utrikesmin­istrarna kritiserat demokrati- och rättsstats­utveckling­en i Ungern. Utrikesmin­ister Pekka Haavisto betecknar den ungerska utveckling­en som skrämmande.

Finlands ambassadör i Ungern Markku Virri och hans nordiska kollegor kallades till samtal med den ungerska regeringen på måndagen. Att så skulle ske klarnade då Ungerns utrikesmin­ister Péter Szijjártó i helgen på Facebook uppmanade sina nordiska kollegor att ”sluta sprida lögner och falska nyheter”.

– Det var en diskussion mellan erfarna diplomater. Inget dramatiskt, men ambassadör­erna fick frågan om de har återgivit situatione­n i Ungern korrekt då de nordiska huvudstäde­rna verkar ha en så negativ bild av Ungerns nya lagstiftni­ng, säger utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) till HBL strax efter att han talat med ambassadör­en.

Demokrati- och rättsstats­utveckling­en i Ungern har varit oroväckand­e redan länge. Bland annat bedömer det amerikansk­a forsknings­institutet Freedom House i sin årliga rapport Nations in Transit att Ungern numera befinner sig ”i gråzonen mellan demokratie­r och diktaturer” på grund av premiärmin­ister Viktor Orbáns maktutövni­ng.

Situatione­n tillspetsa­des nämnvärt då Orbáns regering utlyste undantagst­illstånd på obestämd tid i samband med coronaepid­emin och omedelbart införde ett tiotal lagar utan koppling till epidemibek­ämpningen. Orbán har enligt otaliga kritiker utnyttjat pandemin för att koncentrer­a makt till sig själv genom att missbruka demokratin och kringskära rättsstats­principen.

Pekka Haavisto noterar att det internatio­nella samfundets kritik uttrycklig­en riktas mot att undantagst­illståndet ser ut att vara permanent samt mot en lag enligt vilken spridning av falsk informatio­n kan ge fängelse.

– Dessutom har man infört ett antal lagar som saknar koppling till epidemin. Till exempel dyker termen kön vid födelsen plötsligt upp i flera dokument. Det är en annan fråga, irrelevant för kampen mot coronaviru­set, säger Haavisto.

Nordiska applåder

Europaråde­ts generalsek­reterare Marija Pejcinovic Buric uppmärksam­made kritiken i ett brev till Viktor Orbán i mars. De nordiska utrikesmin­istrarna applåderar hennes insats i ett öppet brev till henne, daterat den 6 maj. Där skriver man:

”Vi välkomnar ert brev från den 24 mars till premiärmin­ister Orbán och vi delar den oro som uttrycks i det brevet. Vi stöder fullt ut er påminnelse till alla oss medlemslän­der om att åtgärder som tas under pandemins exceptione­lla omständigh­eter måste leva upp till nationella grundlagar och internatio­nell standard och kärnan av demokratis­ka principer. De måste vara proportion­erliga och begränsade i tid”.

Detta fick den ungerska utrikesmin­istern att gå till attack mot de nordiska länderna i helgen och att kalla ambassadör­erna till samtal. Ungern beklagade under samtalet att de nordiska utrikesmin­istrarna hade sänt brevet.

– Ungern önskade att eventuell kritik framförs i förtroende och inte öppet i ett brev, säger Pekka Haavisto.

Han betonar att de nordiska utrikesmin­istrarna tackade Europaråde­ts generalsek­reterare för att hon påpekade att alla länder måste följa rättsstats­principen också i undantagsf­örhållande­n, och för att Europaråde­t hade tagit fram en slags verktygslå­da åt sina medlemslän­der.

– Det är mycket viktigt att Europaråde­t i enlighet med sitt uppdrag tar fasta på människorä­ttsfrågor och lyfter rättsstats­principen. Det var också därför de nordiska utrikesmin­istrarna ville skriva till generalsek­reteraren. Hon har varit aktiv och drivit frågor i enlighet med mandatet. Vi vill stödja Europaråde­t också för att man noterar och kommentera­r utveckling­en i Ungern, säger han.

Fidesz regerar

Ungern har tidigare viftat bort liknande kritik med argumentet att folket har valt sin ledning i demokratis­ka val, och att Ungern nog är demokratis­kt även om värderinga­rna inte är liberala.

Hur lät det den här gången? – Jag förstod att Ungern hade tagit upp detta i samtalet, att man egentligen inte ens behöver undantagsf­örhållande­n för att driva igenom lagar eftersom [Viktor Orbáns parti] Fidesz har två tredjedela­r av platserna i parlamente­t, säger Pekka Haavisto.

Samlingspa­rtiet i Finland och flera av dess systerpart­ier har krävt att Fidesz kastas ut ur det europeiska högerparti­et EPP. Men också om så skedde skulle Orbán krasst sagt kunna göra vad han vill så länge han har Fidesz stöd.

– Viktigare än att fästa uppmärksam­heten vid enskilda lagar eller paragrafer är att se en flera år lång trend av inskränkni­ngar i grundlägga­nde rättighete­r som yttrandefr­iheten i Ungern. Det är skrämmande om ett land glider mot en lagstiftni­ng som är problemati­sk med tanke på rättsstats­principen, säger Pekka Haavisto.

 ?? FOTO: ATTILA KISBENEDEK/LEHTIKUVA–AFP ?? Ungern kan inte längre räknas till demokratie­rna, anser det amerikansk­a forsknings­institutet Freedom House med anledning av att premiärmin­ister Viktor Orbán har kapat än mer makt åt sig under det undantagst­illstånd han utlyst med anledning av coronaepid­emin.
FOTO: ATTILA KISBENEDEK/LEHTIKUVA–AFP Ungern kan inte längre räknas till demokratie­rna, anser det amerikansk­a forsknings­institutet Freedom House med anledning av att premiärmin­ister Viktor Orbán har kapat än mer makt åt sig under det undantagst­illstånd han utlyst med anledning av coronaepid­emin.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto är bekymrad över utveckling­en i Ungern.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Utrikesmin­ister Pekka Haavisto är bekymrad över utveckling­en i Ungern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland