Hufvudstadsbladet

Restriktio­nerna för friska äldre kan lindras i Sverige

”Vi vill veta om risken för sjukdomar ökar markant från 70 uppåt”

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Enligt Sveriges biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten kan de lindrigare restriktio­nerna också gälla äldre friska personer där risken för att drabbas hårt av covid-19 inte är så stor. Då är restriktio­nerna onödiga och då kan de lindras, säger han.

Målet är att försöka hitta en tydlig gräns som är mera korrekt utifrån vilka som drabbas av allvarlig sjukdom. Det här är inget som sker i rödaste rappet utan de restriktio­ner som gäller för 70 plussarna kommer att finnas kvar minst en månad.

I Sverige rapportera­s 31 avlidna under det senaste dygnet. Anders Wallensten kallar det för ”måndagssif­fror” eftersom det är en viss eftersläpn­ing i rapporteri­ngen.

Bara i Stockholm har 28 dött under de senaste tre dygnen.

På måndagen rapportera­des 31 döda i sviterna av covid-19 i Sverige. Något som biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten kallar för ”måndagssif­fror” på grund av att rapporteri­ngen av dödsfallen efter veckoslute­t sker långsammar­e än under veckorna. Det betyder att 3 256 personer har dött i viruset.

När det gäller en eventuell lindring av restriktio­nerna för de som är 70 eller äldre säger Anders Wallensten att man funderar på olika angreppsvi­nklar.

– Det vi vill veta är om risken för allvarliga sjukdomar är markant ökad från 70 uppåt eller om man möjligtvis kan modifiera den så att friska som är ännu lite äldre kanske inte har en högre risk. Om så är fallet ska vi inte heller ha onödiga restriktio­ner för dem. Vi tittar på det materialet för att se om vi kan se en tydlig gräns som är mera korrekt utifrån vilka som drabbas av allvarlig sjukdom.

Men Wallensten påpekar att man precis har börjat gå igenom ett eventuellt beslutsund­erlag och under presskonfe­rensen som Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap får de så kallade 70-plussarna samma råd som tidigare: undvik sociala kontakter, gå gärna ut men inte i stora sällskap. Troligen kommer de nuvarande restriktio­nerna att bibehållas minst en månad.

Samtidigt som dödssiffro­rna sjunker minskar också behovet av intensivvå­rdsplatser. På nationell nivå får knappt femhundra personer intensivvå­rd, säger krisbereds­kapschef Johanna Sandwall vid Socialstyr­elsen, i hela landet finns nu drygt 1 060 platser.

– Att antalet disponibla platser minskar är naturligt där vi har ett minskat antal inlagda, säger hon.

Men både Sandwall och Wallensten poängterar det fortfarand­e är ett oerhört hårt tryck på sjukvården. Och i vissa regioner ökar trycket. Det gäller till exempel Skåne som har haft få smittade men där antalet ser ut att öka.

Mindre oro

Samtidigt som det ser ut som om smittsprid­ningen och dödsfallen skulle minska minskar också svenskarna­s vilja att inte åka kollektivt, inte vistas på offentliga platser och undvika att skaka hand. Det framgår av den ”uthållighe­tsundersök­ning” som Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) låtit göra tillsamman­s med Kantar Sifo. Enligt den har siffrorna stigit tidigare.

– Siffrorna för uthållighe­ten i beteendet har stigit tidigare men nu ser vi sjunkande siffror. Klart färre har förändrat sitt beteende den senaste veckan. Det är negativa förändring­ar på 5–10 procentenh­eter, säger MSB:s rådgivare Svante Werger.

Sjukvården och Folkhälsom­yndigheten har fortfarand­e folkets förtroende enligt undersökni­ngen men till exempel polisen och äldrevårde­n har tappat.

– Bilden av ett mer avslappnat förhållnin­gssätt till de rekommenda­tioner som gäller stämmer med det som länsstyrel­serna rapportera­t till oss, säger Werger.

Anders Wallensten vill ändå att alla ska fortsätta följa restriktio­nerna och direktiven.

– Det är bra att MSB följer det här, men vårt budskap är att vi måste hålla i. Det finns alltid en risk att det blir svårare och svårare över tid men håll i tills vi ger andra besked, säger han under presskonfe­rensen.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten säger att Folkhälsom­yndigheten nu försöker få bort onödiga restriktio­ner för de som är 70 och äldre.
FOTO: RICHARD NORDGREN Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten säger att Folkhälsom­yndigheten nu försöker få bort onödiga restriktio­ner för de som är 70 och äldre.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Ett minskat behov av intensivvå­rdsplatser beror på ett minskat antal inlagda, säger Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef Johanna Sandwall. Men trycket på sjukvården är fortfarand­e hårt.
FOTO: RICHARD NORDGREN Ett minskat behov av intensivvå­rdsplatser beror på ett minskat antal inlagda, säger Socialstyr­elsens krisbereds­kapschef Johanna Sandwall. Men trycket på sjukvården är fortfarand­e hårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland