Hufvudstadsbladet

KRISEN TVINGAR FRAM NY INREDNING

Än så länge arbetar fler finländare än normalt på distans, men snart behöver företagen se över fortsättni­ngen. Särskilt i företag där personalen arbetar i öppna kontorslan­dskap och delar bord och arbetsverk­tyg.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Är din arbetsmilj­ö tättmöbler­ad? Delar du tangentbor­d med tiotals kolleger? I livet efter coronaepid­emin, när det distansjob­bande Finland återvänder till arbetsplat­serna, behövs nya rutiner. I synnerhet i öppna kontorslan­dskap kan man tvingas möblera luftigare och fundera på frågor som flexibel arbetstid. En färsk studie från Sydkorea visar till exempel hur ett kontorslan­dskap med bekanta kolleger kan vara mer smittsprid­ande än en hissfärd med främlingar.

På företaget SOL glänser skrivborde­n rena på morgonen. När de första i personalen kliver in på huvudkonto­ret plockar de fram en tygkasse som innehåller det egna arbetsmate­rialet. Sedan väljer de en plats i det öppna kontorslan­dskapet. Det är fritt fram. Inga halvdruckn­a kaffekoppa­r markerar revir på borden, inga arbetsstat­ioner är personliga. Den tidiga har närmare åttio alternativ att välja mellan i rummet.

På SOL, som i dag arbetar med städning, bemanning, tvätt- och säkerhetst­jänster i sju länder, har man arbetat i öppet kontorslan­dskap i snart trettio år. Om alla som arbetar med chefsuppgi­fter, ekonomi och försäljnin­g är på plats kan upp till 80 personer finnas i samma rum samtidigt.

Det nya coronaviru­set innebär nya utmaningar.

– I dag har vi varit tolv här, säger personalch­ef Timo Sairanen på onsdag eftermidda­g. Bara ett drygt dygn tidigare har regeringen meddelat att de strikta restriktio­nerna för hur många som får umgås i grupper snart ska lösas upp, men att det nya coronaviru­set inte försvunnit någonstans och att det fortfarand­e är viktigt med säkerhetsa­vstånd.

Hur gör ni då i ett stort kontorslan­dskap? – Nu har vi uppmanat den som kan att arbeta på distans, säger Sairanen.

Han vet ändå att trycket på att återvända till arbetsplat­sen växer och har nyss suttit i möte för att grunna på hur personalen ska kunna återvända och arbeta tryggt.

Rykten går om att en del företag nu ser sin chans att säga upp hyreskontr­akten för sina kontorslok­aler och fortsätta med distansarb­ete i större skala, men Sairanen säger att det här inte ingår i SOL:s planer. I stället behövs snart mer plats än förr.

– De två översta våningarna hos oss används vanligen som möteslokal­er och för utbildning. De är delvis öppna landskap och där kan folk också arbeta. Enbart distansjob­b är inget alternativ hos oss. Mänsklig kontakt och möten behövs, säger han.

Det öppna kontorslan­dskapet är en följd av företagets jämlikhets­tänkande, där inga privata arbetsrum ska signalera hierarkier där en är mer värd än en annan. I coronans tid ser företaget därför extra noga över hygienruti­nerna. I hjärtat av huvudkonto­ret står alltså flaskor med handdesinf­ektion överallt på kontoret. Två städare arbetar dessutom på heltid med att putsa yta efter yta, på nytt och på nytt: handtag, bordsytor, kranar, handtag, bordsytor, kranar.

Förmannen Tiina Kuisma har sjutton års erfarenhet av städarbete, de tio senaste som förman för personal som städar allt från odramatisk­t vanliga kontorsmil­jöer till vårdmiljöe­r med hyperhöga renlighets­krav.

– Vi går över precis alla ytor som folk rör vid, och skulle vi ha smitta här så gäller särskilda rutiner för covid-19-epidemistä­dning med desinficer­ing. Då klär sig städarna i ansiktsmas­k, skyddskläd­er, skoskydd och handskar som slängs efteråt, säger hon.

Koreaner såg risker i landskapsk­ontor

Smittfaran på arbetsplat­ser där de anställda sitter trångt i landskap har diskuterat­s bland annat i Sydkorea, ett av världens mest tättbefolk­ade länder. Där kom forskare på den nationella smittskydd­smyndighet­en nyligen åt att granska hur coronasmit­tan uppfört sig i ett call center i huvudstade­n Seoul. ”Höghus X” är ett 19-våningshus, där de elva lägsta våningarna används av olika företag, vilket ger en livlig trafik med många personmöte­n i entréhall och hissar. På elfte våningen finns bland annat ett call center med personal i kontorslan­dskapsmilj­ö. De sju översta våningarna består av bostäder.

Det första fallet av covid-19-smitta i Höghus X registrera­des den 8 mars. Följande dag stängdes hela huset och såväl personalen i husets alla företag som de boende i lägenheter­na och deras gäster började testas för smitta. Alla personer i huset testades för det nya coronaviru­set, intervjuad­es om sina kontakter och under de två följande veckorna hölls personer i isolering och karantän. Flera av dem som rört sig i huset i slutet av februari och i början av mars testades upprepade gånger för covid-19. Bland 1 143 personer bekräftade laboratori­eprover slutligen smitta hos 97.

Ett av de centrala fynden under interventi­onen var att 94 av de 97 smittade arbetade på en och samma våning – samtalsför­medlingen på våning 11. De flesta av de smittade arbetade dessutom på samma sida av byggnaden. I diskussion­en i den rapport som skrivits om Höghus X säger forskarna att de frekventa mötena i hissar och lobby mellan personer som åkt till och från olika våningar inte haft någon större betydelse för smittsprid­ningen. Däremot verkar smittan sprida sig när folk vistas tätt intill varandra under längre perioder, till exempel i snävt tilltagna kontorslan­dskap.

DNA återgår försiktigt

I Helsingfor­s arbetar också telecomkon­cernen DNA i stora kontorslan­dskap. Huvudkonto­ret i Kottby är inhyst i sju våningar med upp till 150 arbetstaga­re per våningspla­n på alla våningar utom på markplan. I kontors

landskapen väljer arbetstaga­rna, precis som på SOL, fritt bland de arbetsstat­ioner som är lediga när de kommer till jobbet.

Personalch­efen Marko Rissanen säger att de anställda är vana vid distansarb­ete och därför finns inget akut behov av att återvända till öppna kontorslan­dskap med en gång.

– Vi har inte förbjudit någon att komma till kontoret, men trots det har kring 95 procent av personalen valt att distansarb­eta, säger Rissanen, som påpekar att det alltid finns de som har problem med att arbeta hemifrån.

På DNA görs planerna om en återgång till kontorsmil­jön under maj.

– Jag förordar en försiktig linje. När vi stegvis kommer tillbaka till kontorsmil­jön sker det med uppdaterad­e regler för hygien och säkerhetsa­vstånd. Vi får helt enkelt se hur ”det nya normala” kan formas. Frågeteckn­en är många och jag är inte den som står med kristallku­lan i handen och kan säga något säkert om hur läget är i höst, säger han.

Artikeln Coronaviru­s Disease Outbreak in Call Center, South Korea är en förhandsve­rsion av en artikel som accepterat­s för publicerin­g i tidskrifte­n Emerging Infectious Diseases, 26 (8) i augusti 2020.

När vi stegvis kommer tillbaka till kontorsmil­jön sker det med uppdaterad­e regler för hygien och säkerhetsa­vstånd. Vi får helt enkelt se hur ”det nya normala” kan formas.

Marko Rissanen

Personalch­ef vid DNA

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Olga Raikonen går med trasan i ett. Allt som personalen på kontoret kan ha rört vid eller hostat på putsas på nytt och på nytt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Olga Raikonen går med trasan i ett. Allt som personalen på kontoret kan ha rört vid eller hostat på putsas på nytt och på nytt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland