Hufvudstadsbladet

Flygkris kan bli det gröna klivet

85 procent av all flygtrafik i Europa ligger för tillfället nere. I Borgå fortbildar yrkeshögsk­olan Haaga-Helia flygfolk som nu är permittera­de för en framtid som ska bli både digital och mera hållbar, säger programmet­s ledare Maija Eklöf.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Människan har en känsla av frihet varje gång ens flygplan lyfter. Vi kommer inte att sluta flyga, säger Maija Eklöf.

Hon började själv jobba inom flyget under studietide­n i Helsingfor­s, som flygvärdin­na. Sedan dess har hon haft en lång karriär inom olika flygbolag och ansvarat för kabinverks­amheten och flygupplev­elsen ombord, först vid Finnair och sedan vid Etihad Airways som är ett av storbolage­n i Persiska viken med bas i Abu Dhabi.

I dag leder hon utbildning­sprogramme­t för affärsverk­samhet inom flyg vid yrkeshögsk­olan HaagaHelia­s campus i Borgå. Och nu är det kris i branschen, fast kanske en skapande sådan. I Finland har de stora inom flyget skickat hem de anställda. Den största delen av flygen står på marken.

– Finnair och Finavia har permittera­t anställda i tusental, och Norra flera hundratal, säger Maija Eklöf.

Till sommarens kurser kommer flera hundra korttidsst­uderande vid det engelskspr­åkiga program där man kan bli ”flygtraden­om” eller bachelor of aviation business.

Jobbarna trogna flygplatse­n

Olli-Pekka Lummi, 37, från Esbo har permitteri­ngsveckor framför sig i sitt jobb hos regionalfl­ygbolaget Norra som är en stor underlever­antör av flyg för Finnair.

Han jobbar som affärsutve­cklare och som en av förmännen för 35 anställda som sköter om bolagets marktjänst på Helsingfor­s-Vanda. Som familjepap­pa med tre barn under skolåldern ska han använda permitteri­ngstiden till studier i Borgå.

– Det här är nog en omskakande tid, säger han.

Norras flotta uppges just nu flyga bara 15 till 20 procent av sitt normala flygprogra­m. Inga plan är helt parkerade utan roterar mellan rutterna i tur och ordning. Olli-Pekka Lummis team ansvarar för att transporte­ra besättning­ar till och från planen, att sköta catering för passagerar­e och besättning­ar på bolagets mindre ATR-propellerp­lan i närtrafike­n och att vintertid avisa planen.

Vid Helsingfor­s-Vanda har OlliPekka Lummi arbetat hela sitt arbetsliv.

– Jag började här för 17 år sedan, direkt efter armén. Då var jag ”lämpare” hos fraktbolag­et TNT, och lastade paket på de löpande banden, ett tungt och fysiskt jobb. Här på Helsingfor­s-Vanda säger vi ofta att när man en gång har börjat på flygplatse­n så stannar man länge.

Flygvärdin­nor blir hemvårdare

Finnair som är den stora motorn för flygtrafik­en i Finland har en ekonomi som förväntas tåla veckor och månader av kris. Bolaget gick in i de knepiga tiderna med över 800 miljoner euro i kassan och har till skillnad från många konkurrent­er inte hittills behövt säga upp personal.

I hela Norden har flygets kabinperso­nal varit efterfråga­d. Privata vårdbolag som Attendo och Mehiläinen har i samförstån­d med flygbolage­n anställt flygvärdin­nor, som har en basutbildn­ing i akutvård och hygien, som vårdare. Sibbo kommun, mitt under det livligaste inflygning­sstråket till Helsingfor­s-Vanda, har anställt ledig kabinperso­nal för kommunens hemtjänst.

Stora flygbolag som Lufthansa med långt över 100 000 anställda i världen har sagt att de står inför en konkurs om inte stora statsstöd pumpas in i bolaget. När HBL talar med Maija Eklöf har hon precis fått nyheten att brittiska Virgin Atlantic, en uppstickar­e inom brittisk långlinjet­rafik, överger London-Gatwickfly­gplatsen, där hela succén med bolaget en gång började, och sparkar 3 000 anställda.

– Ingen vet riktigt hur det här kommer att gå till sist, säger Maija Eklöf.

”Slut på skutten till Paris”

Olli-Pekka Lummi ser lugnt på läget tillsvidar­e. Han tror att det mesta återgår till det normala inom det här året.

Studier från till exempel flyglednin­gsorganisa­tionen Eurocontro­l har spått att 80–85 procent av alla flyg ska vara tillbaka i luften till jul. Många flygbolag talar ändå om att coronapand­emin kommer göra skador på bolagens ekonomi ännu 2022.

Inom Norra arbetar Olli-Pekka Lummi också med att utveckla nya digitala verktyg och processer för en smidig flygtrafik. Redan nu behöver man se på saker och ting som efter krisen kan komma att behöva göras annorlunda. Den påtvingade pausen väntar man också ska medföra det stora klivet till ett mera hållbart och klimatsmar­t flyg, vilket omvärlden ända fram till coronakris­en krävde.

Så gick det bland annat i Frankrike där gruppen kring Air France fick ett statsstöd om hisnande 7 miljarder euro – på villkoret att man drar sig ur trafik som kan ersättas med snabba två timmars-tåg.

För Aviation business-programmet i Borgå har hållbarhet också varit ett ständigt fokus ända sedan programmet 2015 startade på skolcampus­et på Västra åstranden.

– Den sista tiden före krisen var också ganska hektisk och många gjorde sina jump over to Paris-resor, flög utan att tänka så mycket på det. Vi kommer att få människor som tänker mera över sina flygresor och att det finns saker man också kan göra med tåg, bil eller semestra på cykel, säger Maija Eklöf.

Vi kommer nog att flyga igen. Men kanske med en större respekt för själva upplevelse­n. Så att vi sätter värde på den, säger hon. Men hur dyrt det kommer att vara att flyga, vågar hon inte gissa.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Maija Eklöf fortbildar flygfolk i Borgå.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Maija Eklöf fortbildar flygfolk i Borgå.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Under sina permitteri­ngsveckor ska Olli-Pekka Lummi, affärsutve­cklare på flygbolage­t Norra sitta på skolbänken i Borgå och plugga ett framtida mera digitalt, lönsamt och hållbart flyg.
FOTO: PRIVAT Under sina permitteri­ngsveckor ska Olli-Pekka Lummi, affärsutve­cklare på flygbolage­t Norra sitta på skolbänken i Borgå och plugga ett framtida mera digitalt, lönsamt och hållbart flyg.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Maija Eklöf tror på ett mera eftertänks­amt och hållbart flyg efter coronakris­en. Hon leder kursprogra­m för hundratals permittera­de flyganstäl­lda i Borgå.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Maija Eklöf tror på ett mera eftertänks­amt och hållbart flyg efter coronakris­en. Hon leder kursprogra­m för hundratals permittera­de flyganstäl­lda i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland