Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm

Finland står inför ytterligar­e ett förlorat årtionde, en försämrad välfärd. Måtte nu krismedvet­enheten kring den stora bilden rädda oss från att storkna på gamla stridsäppl­en.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

❞ Finland står inför ytterligar­e ett förlorat årtionde, en försämrad välfärd. Måtte nu krismedvet­enheten kring den stora bilden rädda oss från att storkna på gamla stridsäppl­en.

Upptakten till det trojanska kriget var ett guldäpple tillägnat ”den skönaste” som utlöste en dispyt svartsjuka gudinnor emellan. Det så kallade erisäpplet – ett obetydligt tvistefrö – utlöste storskalig förintelse eftersom den mänsklige skiljedoma­ren Paris valde lusta och fåfänga framför visdom.

Under den illavarsla­nde titeln ”smärtpaket” har en grupp handplocka­de nationalek­onomer med arbetslivs­professor Vesa Vihriälä i spetsen analyserat eftervårde­n av den svårgreppa­de coronakris­en. Efter den akuta fasen där man minimerar skadorna och hjälper företagen att övervintra behövs betydande stimulans – minst två procent av bnp, främst i infrastruk­tur – för att sparka i gång tillväxten. Sen följer det kvistiga: att reparera skadorna och förhindra att skuldkvote­n skenar i väg.

Den extremt dystra bilden som rapporten målar upp – ytterligar­e ett förlorat årtionde – är tyvärr realistisk, rentav hoppfull, med tanke på att man inte utgår från de mest pessimisti­ska scenariern­a där krisen eskalerar ytterligar­e. Nu står Finland inför smärtsamma beslut av en storleksor­dning som var helt otänkbar för två månader sedan. Att vi måste banta ner utgifterna och höja skatterna är givet. Dessutom behöver vi sjösätta obekväma strukturel­la reformer i god tid. Att fortsätta förhala är otänkbart. Finanspoli­tik handlar även om rättvisa generation­er emellan. Intar vi en passiv förhållnin­g lämnar vi efter oss ett konkursbo. För en samhällsek­onomi utan krockkudda­r blir framtida chocker nådastöten. Stigen är lång, smal, slingrig och kantad av törnbuskar – men möjlig att navigera.

Senast från och med 2023 tvingas Finland dra åt svångremme­n motsvarand­e åtminstone 3–4 procent av bnp, kring 10 miljarder euro, i hopp om att stabiliser­a skuldnivån. Den exploderar till 90 procent av bnp fram till 2022, kanske 110 procent fram till 2030. Hållbarhet­sgapet, Finlands kroniska sjukdom, växer nu från 1,5–2 till 6 procent av bnp. Mycket pekar på en utdragen, dramatisk kris också internatio­nellt, med långsam återhämtni­ng. Risken är överhängan­de för en ny finansoch eurokris.

Räcker nu vår krismedvet­enhet till då vi står inför idel tråkiga eller svåra beslut: uppluckrin­g av arbetsmark­naden, en totalrefor­m av företagsst­öden, ruckad social trygghet och skattestru­ktur, samt nysatsning­ar inom utbildning­s- och innovation­spolitiken. Alternativ­en för mystiskt klingande strukturel­la reformer är i själva verket väl kartlagda. Dags för politikern­a att damma av tjocka rapporter från Finlands Bank, OECD, IMF, EU och Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.

Att förhålla sig lättvindig­t till massiv skuld och peka på låg ränta samt goda kreditbety­g innebär ett misstag av grekisk-trojanska proportion­er. En hög skuldkvot eroderar på sikt finansmark­nadens förtroende, och hållbarhet­en hos vårt pensionssy­stem beror i stor grad på avkastning – alltså räntor. Hög skuldsättn­ing betyder också förhöjd sårbarhet för nya chocker, coronakris­en är knappast den sista i världshist­orien. Att lusaktigt skyffla över anpassning­sbördan i nacken på kommande generation­er innebär moralisk bankrutt.

Nu står vi inför finanspoli­tikens kärnfrågor. Ja, vi måste minimera skadan på kort sikt, därefter måste man stödja tillväxten. Men inget land kan lotsa hela den privata sektorn genom kriser. Resurserna är knappa. Vi måste agera selektivt, prioritera, sikta in på våra styrkor: infrastruk­tur, kunnande, klimat, energieffe­ktivitet, forskning och utveckling.

Tajmningen på åtstramnin­gen lär bli nästa politiska stridsäppl­e. Men det är en bisak. Vi måste se den oförskönad­e stora bilden, och göra upp en tydlig plan, inte hänga upp oss på årtal.

Krismedvet­enhet är A och O för att hantera den djävulska balansgång­en på ett socialt rättvist sätt, visar tidigare kriser. Politikery­rket är mindre attraktivt än på länge – förutom för den som är exceptione­llt masochisti­skt lagd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland