Hufvudstadsbladet

”Utmärkta relationer” trots ambassadör­ens Hitler-inlägg

Christian Lindholm vid Utrikesmin­isteriet säger att ambassadör­er måste kunna stå för alla sina uttalanden även om de gjorts i egenskap av privatpers­on. Utrikesmin­isteriet uppmuntrar ändå sina diplomater att använda sociala medier.

-

Michael Zammit Tabona, Maltas ambassadör i Finland, avgår på grund av ett inlägg på Facebook där han jämförde Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel med Adolf Hitler.

Maltas utrikesmin­ister Evarist Bartolo uppgav till Times of Malta att han som konsekvens av händelsen ska påminna Maltas diplomater om hur man beter sig lämpligt på sociala medier. Samtidigt skriver tidningen att händelsen är något som inte ses med blida ögon inom diplomatkr­etsar.

Diplomater på sociala medier

Christian Lindholm, enhetschef vid enheten för personalut­veckling och arbetshäls­a vid Utrikesmin­isteriet, säger att tumregeln för tjänstemän är att man i princip är representa­nt för den organisati­on man jobbar för dygnet runt hela veckan. Samma gäller diplomater.

– Det en ambassadör kan tänka sig att säga i andra sammanhang, såsom anföranden eller i artiklar, kan hen också skriva på sociala medier, säger Lindholm.

I Finland har vi traditione­llt ett system med karriärdip­lomater. Det innebär att personer som utnämns till diplomater har en lång erfarenhet inom det utrikespol­itiska fältet. I många andra länder är diplomater­na politiskt utnämnda. Zammit Tabonas var också politiskt utnämnd.

– Finlands diplomater har ofta jobbat 25–30 år innan de får sin första ambassadör­spost, säger Christian Lindholm.

Lindholm framhåller ändå att man i Finland uppmuntrar sina diplomater att använda sociala medier som kommunikat­ionsmedel.

Inga konsekvens­er för Finland

Nicola Lindertz, enhetschef för enheten för Central-, Väst- och Sydeuropa vid Utrikesmin­isteriet, säger att Zammit Tabonas utspel på sociala medier inte kommer att ha några konsekvens­er för Finland.

Malta har också de senaste åren skakats av korruption­sfall vilket bland annat lett till att landets premiärmin­ister Joseph Muscat avgick i början av året efter att han blivit inblandad i mordutredn­ingen av journalist­en Daphne Caruana Galizia 2017.

– Man har agerat snabbt på Malta kring de här frågorna och har inte på samma sätt granskats av EU som till exempel Polen och Ungern, säger Lindertz.

Enligt Lindertz följer Finland med det politiska läget på Malta och har till exempel noga följt med regeringss­kiftet som ägde rum i januari.

Diplomater testar gränser

Den senaste tiden har flera exempel på diplomater som testar gränserna för sina befogenhet­er fått uppmärksam­het i medier.

Till exempel uppmärksam­mades Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, i januari i år efter att han kritiserat svenska medier. USA:s ambassadör i Berlin, Richard Grenell, har också kritiserat­s för att blanda sig i tysk politik.

Pia Rantala-Engberg, Finlands ambassadör i Rom som också är ackrediter­ad till Malta, säger att det inte finns några officiella riktlinjer för hur ambassadör­er ska bete sig till exempel på sociala medier.

– Som tjänsteman borde var och en handla förnuftigt i allt man gör. Ambassadör­er måste vara ”diplomatis­ka”.

Goda relationer

Rantala-Engberg kan inte kommentera Zammit Tabonas avgång, men framhåller att relationer­na mellan Finland och Malta är utmärkta.

– Vi hör båda till de mindre EUländerna och vi är eniga i många EU- och utrikespol­itiska frågor, säger Rantala-Engberg.

Juha Sipilä (C) besökte Malta hela två gånger under sin tid som statsminis­ter.

SOFIE FOGDE/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland