Hufvudstadsbladet

HS: Många redo att exponera sig för viruset

Fler exponering­ar skulle hjälpa att försnabba utveckland­et av ett vaccin, men exponering av frivilliga är etiskt känsligt.

- SPT

Tusentals skulle vara redo att låta sig exponeras för coronaviru­set om det skulle ha en stor inverkan på utveckland­et av ett vaccin mot viruset, skriver Helsingin Sanomat.

Via organisati­onen 1 day sooners webbplats har över 15000 personer meddelat att de frivilligt ställer upp på att exponeras för viruset. Det finns enligt HS också gott om erkända forskare som förespråka­r exponering­stester. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har nyligen kommit med riktlinjer för hur testerna kan göras på ett etiskt sätt.

Hanna Nohynek, överläkare för Institutet för hälsa och välfärd, säger till HS att det inte vore rättvist att exponera frivilliga som är över 50 år, men nog en 20-åring. Diskussion­en förs ännu på en hypotetisk nivå.

Läkarens bedömning grundar sig på att risken för att dö på grund av viruset är mycket liten för unga och friska personer. Om viruset är utbrett i samhället är risken att smittas ofrivillig­t också stor.

Genom exponering kan processen att hitta ett vaccin snabbas upp. Men om man hoppar över den tidskrävan­de tredje fasen där vaccinet testas på människor gäller det att vara försiktig.

Hanna Nohynek säger till HS att det sannolikt skulle gå att försnabba processen mycket med exponering­stester.

– Men det gäller att inte vara överoptimi­stisk. Det här är ett forsknings­sätt som är mycket känsligt etiskt sett och grundliga diskussion­er måste gås med alla parter. Det tar tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland