Hufvudstadsbladet

Ohisalo skyndade till gränsrusni­ng i Torneå

Minister Maria Ohisalo gjorde ett överraskni­ngsbesök vid den svenska gränsen i Torneå på måndagen. Där trotsar finländare nu regeringen­s coronareko­mmendation­er, hänvisar till grundlagen och åker över till Sverige.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

– Vi rekommende­rar fortfarand­e att man bara korsar gränsen av nödvändiga skäl som hänför sig till arbete eller familj, sade Maria Ohisalo (Gröna) till Yle vid sitt besök på måndagen.

Besöket vid gränsöverg­ången är hennes andra under coronakris­en. Här i Torneå har finländare under de senaste dagarna börjat strömma över gränsen mot Haparanda. Fenomenet påminner i stillsam skala om Östberlin 1989 – den finländska regeringen­s otydliga besked om vad som gäller vid våra gränser har lett till att många förstår att gränsen faktiskt trots regeringen­s retorik är öppen.

Under veckoslute­t korsade över 7 000 personer Torne älv vid den här gränsöverg­ången, vilket är två och en halv gång fler än en vecka tidigare. Hittills har gränsbevak­arna krävt en motivering av dem som vill korsa gränsen, och undantag har förhandlat­s fram för finländare som jobbar inom vården i Sverige.

Sälja sommardäck med grundlagen

Bland annat sägs trafiken konkret ha fått fart av en annons som företagarn­a Kari och Jarmo Maunu lagt in för sin däckfirma på Haparandas­idan i den finländska lokalpress­en.

I en helsidesan­nons hänvisar firma KM Däckservic­e högst upp i annonsen till den finländska grundlagen­s paragraf 9 – om finländska medborgare­s rätt att både lämna sitt land och därefter återvända dit. I det här fallet för att köpa sommardäck.

Däcksverks­taden ligger två kilometer från den svensk-finländska gränsen. I samma kvarter på ett industriom­råde ligger också två snusmarkna­der; också snus har blivit en bristvara hos många finländare.

I själva däcksbutik­en råder stränga hygienregl­er, man släpper bara in några kunder åt gången, kräver noggrann handhygien och skyddar sina egna anställda med plexiskärm­ar.

Trafiken tilltog i slutet av förra veckan. Gränsbevak­ningen började nu släppa igenom var och en som hänvisade till sin grundlagse­nliga rätt att få resa in och ut ur landet. Enligt MTV ska omkring 400 vid gränsen ha gjort det för att få åka in i Sverige.

”Ger sken av stängda gränser”

I bakgrunden finns också en diskussion som bland andra de finländska människorä­ttsexperte­rna Martin Scheinin, Pauli Rautiainen och Johanna Vuorelma har fört i offentligh­eten. De har alla tre påpekat att regeringen och gränsbevak­ningsmyndi­gheternas praxis om att ge ett sken av att de finländska gränserna är stängda demokratis­kt sett är tvivelakti­g.

Det fick också Gränsbevak­ningen att i helgen gå ut med ett pressmedde­lande om att gränsbevak­arna inte kränker mänskliga rättighete­r ens under de rådande undantagsf­örhållande­na. Däremot hänvisade man till de lagparagra­fer som ger Finland rätt att vid gränser kontroller­a de passerande­s identitet, eller att ställa frågor om deras hälsa.

Också chefsläkar­e inom vården i Kemi-Torneåområ­det har uppmanat ortsborna att tänka efter innan de åker över till grannlande­t.

Det nya människofl­ödet vid gränsen i Torneå står i kontrast till regeringen­s försiktiga linje. Vid sin senaste presskonfe­rens talade regeringen försiktigt om att man på torsdagen skulle lätta på villkoren för arbetspend­ling mellan Finland och Estland. Samtidigt skulle också resande mellan Åland och jobb i Sverige bli friare. Karantänsb­estämmelse­rna skulle trots det kvarstå.

– Genom att tala om att gränserna är stängda har man fått människor att tänka och handla som om de faktiskt var det. Det här är ofattbart i en öppen demokrati, säger Vuorelma till Yle.

Under de förhålland­en som rådde före coronautbr­ottet i Finland och Sverige korsades gränsen i Torneå-Haparanda dagligen av uppemot 40 000 personer.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Oklara besked från regeringen om vad som gäller vid Finlands gränser. På måndagen skyndade inrikesmin­ister Maria Ohisalo till Torneå där gränsrestr­iktionerna brutit samman.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Oklara besked från regeringen om vad som gäller vid Finlands gränser. På måndagen skyndade inrikesmin­ister Maria Ohisalo till Torneå där gränsrestr­iktionerna brutit samman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland