Hufvudstadsbladet

Hjälporgan­isation vill evakuera barnen från al-Hol

En coronaepid­emi skulle drabba barnen i det syriska lägret al-Hol hårt. I lägret finns tio finländska kvinnor och deras 30 barn, uppskattar organisati­onen.

- SPT

En coronaepid­emi i al-Hol i Syrien skulle vara omöjlig att kontroller­a. Nu kräver Rädda barnen att de utländska barnen snabbt evakueras från lägret.

Över 7 000 utländska barn lever i ohygienisk­a och överbelast­ade förhålland­en i lägret i nordöstra Syrien. I lägret finns uppskattni­ngsvis tio finländska kvinnor och deras cirka 30 barn. Två finländska barn evakuerade­s till Finland i slutet av 2019.

Antalet invånare i lägret ökade i fjol och Rädda barnen talar nu om en kraftig överbelast­ning av kapacitete­n, speciellt i sektionen för familjer som misstänks för kontakt med terrororga­nisationen Isis.

Om coronaviru­set skulle börja spridas finns det i praktiken ingen möjlighet att hålla säkerhetsa­vstånd. Det är svårt att hålla en god hygien eftersom det råder brist på vatten och el i lägret. Avbrott i vattentill­gången sker regelbunde­t.

Enligt Rädda barnen skulle barn med nedsatt motståndsk­raft eller andra hälsoprobl­em vara speciellt sårbara i en epidemi. Undernärin­g och isolering är andra problem som kan drabba barnen. De kan gå miste om undervisni­ng och hälsovård och deras föräldrar kan dö.

Anne Haaranen som är chef för organisati­onens internatio­nella program säger i ett pressmedde­lande att verkställa­ndet av besluten att ta hem barnen inte framskridi­t sedan två barn togs hem i fjol.

– Regeringen borde nu göra sitt yttersta för att de finländska barnen snabbt tas hem, säger Anne Haaranen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland