Hufvudstadsbladet

”Fråga eleverna hur de mår”

När skolorna öppnar ska lärarna fokusera på elevernas mående, först därefter på att bedöma deras kunnande. Att utvärdera och lappa eventuella kunskapslu­ckor fortsätter på hösten.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Budskapet från Utbildning­sstyrelsen, lärarfacke­t och Förbundet Hem och Skola ljuder unisont: Lärarna ska fokusera på elevernas mående när skolorna öppnar igen på torsdag.

– Det är viktigt att vuxna och barn får träffas och avsluta terminen tillsamman­s, säger Linda Felixson, vice ordförande för Finlands svenska lärarförbu­nd FSL.

Kurt Torsell, direktör för den svensksprå­kiga verksamhet­en på Utbildning­sstyrelsen, hoppas att lärarna tar sig tid att lyssna på eleverna.

– Prata med eleverna. Fråga hur de mår. Vissa elever kan behöva elevvårdst­jänster.

Enligt Micaela Romantschu­k, verksamhet­sledare för Förbundet Hem och Skola, går välbefinna­nde före lärande.

– Det här är en möjlighet för lärarna att jobba med fenomenbas­erat lärande. Låt barnen bearbeta det som händer i samhället.

Torsell poängterar att det handlar om tio skoldagar, av vilka en är vikt för skolavslut­ning, och lärarna ska hinna skriva betyg. Den pedagogisk­a ribban kan inte läggas för högt.

– Dagarna skulle inte räcka till för att ha prov i varje skolämne. Lärarna hinner kolla upp hur eleverna mår, hur distansund­ervisninge­n fungerat och samla in böcker och datorer. Det är också viktigt för lärarna att få knyta ihop läsåret och konstatera att de gjort sitt bästa, säger Torsell.

Under de senaste månaderna har en del elever fått närundervi­sning medan de flesta fått undervisni­ng på distans. På frågan om det resulterat i kunskapssk­illnader svarar Torsell att man inte vet.

– Jag misstänker att spridninge­n inom gruppen ökat och att de svaga eleverna lidit mest. Lärare har nog en fingertopp­skänsla för vilka elever som kan behöva stöd och det är till dessa som resurserna ska riktas i höst, säger Torsell.

Enligt Romantschu­k vore det konstigt om det inte fanns skillnader då distansund­ervisninge­n sett olika ut.

– Vi behöver modigt utvärdera utan att kritisera: Hur skapar vi framöver en distansund­ervisning som är högkvalita­tiv och likvärdig?

Enligt Felixson är pedagoger vana att hantera olikheter.

– Det är inte heller sagt att svaga elever blivit svagare. En del kan ha blivit starkare under den här tiden, säger Felixson.

Arbetet fortsätter i höst

Vad slutbedömn­ingen gäller är läget svårast för dem som går ut sexan eller nian. Torsell hoppas att lärarna inte kör slut på eleverna.

– Ämneslärar­e kan i en del fall ha några få lektioner kvar med en klass. Lärarna får bedöma eleven utifrån tidigare prestation­er, insatser under distansund­ervisninge­n och det lilla som kvarstår av läsåret.

Både Torsell och Felixson tror att arbetet med att diagnostis­era och reparera eventuella kunskapslu­ckor går in på hösten. Det oroar Felixson: – Till det behövs personal. Hur går det ihop med kommunerna­s eventuella nedskärnin­gar och permitteri­ngar?

Felixson konstatera­r att brister som uppdagats måste fixas om undantagsu­ndervisnin­gen fortsätter i höst.

– Alla elever och lärare har inte haft jämlik tillgång till arbetsreds­kap. Därtill behövs direktiv om att lärare inte ska sköta när- och distansund­ervisning parallellt, säger Felixson.

Olika åsikt om frånvaro

Torsell påpekar att föräldrar som frånvaroan­mält sina barn för resten av terminen på grund av rädsla för coronasmit­ta berövar dem en återgång till ett slags normalitet.

– Reglerna är tydliga: De som går i skola ska återvända på torsdag. Sen är det upp till skolan att bedöma eventuella frånvaroan­sökningar. Eleven går då miste om allt som skolmiljön erbjuder.

Romantschu­k uppmanar också föräldrar att låta barnen återvända till skolan.

– Samlad forskning visar att det är tryggt. Det kan bli svårt för ett barn om kompisarna får gå till skolan medan hen måste stanna hemma.

Felixson anser att föräldrarn­a, under nuvarande omständigh­eter, måste få bestämma själva.

– När det handlar om hälsa och rädslor måste familjerna få avgöra, och så gör skolan vad den kan för att eleven ska få ett bra avslut på läsåret.

 ??  ?? Micaela Romantschu­k, Kurt Torsell och Linda Felixson betonar vikten av att eleverna mår bra och får tala med en vuxen.
Micaela Romantschu­k, Kurt Torsell och Linda Felixson betonar vikten av att eleverna mår bra och får tala med en vuxen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland