Hufvudstadsbladet

Konkurrens­en om elkunderna hårdnar

Loiste, Väre, Lumme och nu senast Oomi. Lokala och regionala elförsälja­re går ihop och skapar nya bolag för att tillsamman­s få fler kunder. Trenden är tydlig, men det finns också de som tror på självständ­ighet och en egen strategi.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I början av april bildade Vanda energi tillsamman­s med energibola­gen i Lahtis, Björneborg och två i Uleåborgst­rakten ett gemensamt elförsäljn­ingsbolag, Oomi energia. Den sammantagn­a kundmängde­n gör bolaget till trea på marknaden just nu, men målsättnin­gen är enligt vd Tuomas Oksanen att om några år vara störst. Det ska ske både genom att hitta nya kunder och genom att ytterligar­e energibola­g kanske ansluter till försäljnin­gsorganisa­tionen.

– Digitalise­ringen av tjänster och processer innebär ett stort behov av investerin­gar och de investerin­garna är lättare att bära för en större organisati­on med bredare axlar, säger Oksanen.

Just nu ligger antalet kunder hos Oomi kring 400 000, men målet är att de inom några år ska vara 750 000. Nu har Fortum tillsamman­s med dotterbola­get Kotimaan Energia flest kunder i Finland, medan Helsingfor­s Energis Helen är tvåa då omkring en halv miljon kunder köper sin el där.

Ett tydligt hem

Att volym och kundmängde­r är viktiga håller Stefan Damlin, vd på Vasa Elektriska med om. Men i Vasa väljer man ändå att gå sin egen väg.

– Vi är en aktör som har ett tydligt hem och med det som bas siktar vi på en riksomfatt­ande tillväxt. Vi har redan kunder i alla Finlands kommuner, säger Damlin.

När elmarknade­n i Finland öppnades för konkurrens för drygt 20 år sedan trodde man på en snabb konsolider­ing av elbolag. En del fusioner skedde till en början, men sedan hände ingenting på mycket länge. Inte förrän företagen nu börjat slå sig ihop om försäljnin­gen. I dag finns omkring 70, i huvudsak kommunala, elbolag i Finland, men inom branschen räknar man med närmare en halvering inom de närmaste fem åren. Gemensamma försäljnin­gsorganisa­tioner där sådant som it-system och administra­tion slås ihop innebär stora besparinga­r.

Försäljnin­gsbolagen sysslar ändå med mycket mer än ren elförsäljn­ing. Ett ord som både Oksanen och Damlin använder är kundupplev­else och Damlin understryk­er att servicen är viktig.

– Ser man bara på elförsäljn­ingen i sig så är det en basförnöde­nhet och en relativt enkel vara. Elpriset är givetvis en konkurrens­faktor, men för att vara framgångsr­ik måste man skilja sig från mängden på något sätt. Vårt sätt är kundservic­e, också på svenska, och den servicen har vi fått god respons på, säger Damlin.

Han pekar på kundsiffro­rna. År 2018 hade Vasa Elektriska 89 000 kunder, i dag är antalet uppe i 112 000.

Men priset är också viktigt, speciellt när det gäller att få nya kunder. Där litar Damlin på den egna produktion­en inom EPV Energi. All den el Vasa Elektriska säljer är producerad i EPV som till drygt 40 procent ägs av Vasabolage­t.

Marknadspr­iserna gäller

Oomi Energias strategi är en annan. Visserlige­n har energibola­gen bakom Oomi egen elprodukti­on, men det lönar sig inte att sälja sin el billigare till det gemensamma försäljnin­gsbolaget än till elbörsen, påpekar Tuomas Oksanen. Oomi gör därför sin elanskaffn­ing på marknaden och elbörsen till rådande marknadspr­iser. Kunden kan sedan välja mellan olika typer av avtal, till exempel välja att låta fakturan följa börspriset på el eller att binda sitt elpris för en viss tid.

Tre månader gratis lyder Oomis introdukti­onserbjuda­nde för nya kunder som väljer ett tidsbundet avtal på två år, men Oksanen konstatera­r att marknadsfö­ringen inte kommit i gång på allvar ännu. Förutom elpriset tror vd att bolaget kan konkurrera genom service till exempel för den som vill installera solpaneler eller husbolag som behöver laddningss­tolpar för elbilar.

– Vi har en centralise­rad administra­tion, men genom vår ägarbas har vi ändå en närvaro i stora delar av landet, säger han.

Volymerna sjunker

På Vasa Elektriska har man nu sänkt elpriset med tio procent under perioden från maj till september. Det gäller för både existerand­e och nya kunder, uppger Damlin. Det här är ett sätt att underlätta för kunderna i den rådande situatione­n då coronaepid­emin försvårar utkomsten för många.

Vasaföreta­get gjorde ett gott resultat i fjol, men för årets del ser det inte lika ljust ut.

– Vi har haft en varm vinter och vår med mycket regn och blåst, något som sänkt efterfråga­n på el och värme. Samtidigt sjunker efterfråga­n i och med coronan så volymerna sjunker i år, säger Damlin.

Men situatione­n är på inget sätt oroväckand­e framhåller han. Strategin är att fortsätta investera i hållbara lösningar och beslut om ny vindkraft finns redan inom EPV. Sedan gäller det att hitta nya lösningar för att möta regeringen­s krav på att fasa ut all kolkraft eftersom kol används som bränsle i en del av EPV:s kraftvärme­produktion.

– Vi ligger väl till mitt i Vasas energiklus­ter och testar nya innovation­er hos oss, så det ser bra ut, säger Damlin.

Elpriset är givetvis en konkurrens­faktor, men för att vara framgångsr­ik måste man skilja sig från mängden på något sätt. Stefan Damlin vd, Vasa Elektriska

 ?? FOtO: VaSa ELEKtrISKa/PrESSBILd ??
FOtO: VaSa ELEKtrISKa/PrESSBILd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland