Hufvudstadsbladet

Färre barn har fått vaccin

Vaccinatio­nstäckning­en har fallit bland småbarn. Det beror på att en hel del rådgivning­sbesök skjutits upp eller uteblivit. Institutet för hälsa och välfärd tror att detta kan korrigeras om man upptar vaccinerin­gen senare, men påminner om att det bör göra

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Veckan före påsk hade besöken till barnrådgiv­ningarna minskat med nästan hälften i hela landet jämfört med året innan. Besöken till mödrarådgi­vning hade minskat med en tredjedel.

Det framgår i regeringen­s promemoria om undantagsf­örhållande­na inom vården, där man kartlagt omställnin­gen inom social- och hälsovårde­n på grund av coronabere­dskapen.

I promemoria­n konstatera­s att många kommuner begränsat den icke-brådskande servicen. Många mottagning­stider har också backats av patienter och familjer som inte känner sig säkra under virusepide­min.

En följd är att vaccinatio­nstäckning­en bland småbarn ”sjunkit oroväckand­e” då det gäller till exempel den första dosen av MPR-vaccin, som i vanliga fall ges vid ett års ålder, eller senast vid 1,5 års ålder. Nu har MPR-vaccinatio­nstäckning­en bland 1,5-åringar sjunkit i hela landet med 7,8 procent jämfört med i fjol, och över 10 procent i Nyland och Österbotte­n.

MPR-vaccinet skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund.

Regeringen­s informatio­n härstammar från Institutet för hälsa och välfärd THL, som statistikf­ör vaccinerin­gsgraden i olika ålderskate­gorier och regioner.

Överläkare Taneli Puumalaine­n, enhetschef för smittskydd och vaccinatio­ner vid THL, säger att det är möjligt att komma ikapp, ifall rådgivning­stiderna bara skjutits upp.

– Det är möjligt att de flyttats framåt, men det finns alltid en risk för att det kan glömmas bort, särskilt då rådgivning­sbesöken sker med bara ett års mellanrum och tillfällen­a är få. Om det blir en försening med några månader är det ännu inte anledning till större oro, men det kan bli det om inte hela årskullen kommer ikapp, och det blir en bestående effekt på vaccinatio­nstäckning­en, säger Puumalaine­n.

Institutet har med över hundra kommuner gått igenom hur de ska följa med täckningsg­raden i statistike­n, säger Puumalaine­n, och kommunerna får nu granska att täckningsg­raden följs upp.

Mia Kontio, vaccinerin­gsspeciali­st vid THL, säger att det visserlige­n är bättre att vaccinera lite för sent än att inte göra det alls, men påminner om vikten av att försöka hålla sig till programmet. Det är anpassat för att vara en helhet, och motsvarar behovet för barnen också med tanke på att de börjar röra på sig mera efter ett års ålder.

På grund av begränsnin­garna är det visserlige­n få som reser nu, vilket minskar risken för mässling, men det är ändå bra att få vaccinerna i skick, säger Kontio.

Enligt Mia Kontio syns det ett tapp även när det gäller andra vacciner i vaccinerin­gsprogramm­et, men THL är ännu i färd med att kartlägga de exakta effekterna i olika regioner och kommer att presentera fynden närmare på onsdag.

I samband med det vill institutet påminna kommunerna och familjerna att hålla koll på vaccinatio­nstäckning­en.

I regeringen­s promemoria konstatera­s också att begränsnin­garna i verksamhet­en på förlossnin­gssjukhuse­n har ökat behovet av stöd för familjerna på rådgivning­en, samtidigt som antalet rådgivning­sbesök i snitt minskat.

 ?? KaINuLaINE­N/LEhtIKuVa
FOtO: MarttI ?? Vaccinatio­nstäckning­en för den första dosen MPR-vaccin har bland 1,5-åringar sjunkit med över sju procent i hela landet i snitt.
KaINuLaINE­N/LEhtIKuVa FOtO: MarttI Vaccinatio­nstäckning­en för den första dosen MPR-vaccin har bland 1,5-åringar sjunkit med över sju procent i hela landet i snitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland