Hufvudstadsbladet

Johnson kritiseras för otydlig exitplan

Håll avstånd, motionera försiktigt, använd sunt förnuft och återvänd – kanske – till arbetsplat­sen. Premiärmin­ister Boris Johnsons 50-sidiga plan för krishanter­ing och öppning av samhället möttes av kritik för otydlighet.

- GRIM BERGLUND, SOFIA ERIKSSON/TT

I nästan sju veckor har Storbritan­nien varit nedstängt. Men i går presentera­de Boris Johnsons konservati­va regering en 50-sidig plan på en långsam återgång. Bland uppmaninga­rna fanns att de som arbetar inom byggnadsoc­h tillverkni­ngsindustr­i ska kunna återgå till sina jobb.

Landets gränser fortsätter att vara tämligen slutna, och de som reser till de brittiska öarna får vänta sig två veckor i karantän.

– Det är sunt förnuft som gäller, sade Johnson när han framträdde i en debatt i det brittiska parlamente­t Houses of Parliament.

Men opposition­en var kritisk: över avsaknad av riktlinjer, otydlighet och centralsty­rning från London.

Tomt parlament

Boris Johnson var dock självsäker i att de första, försiktiga åtgärderna är de riktiga. I en nästintill tom plenisal sade han att en svår tid väntar.

– Vi presentera­r i dag det första försiktiga steget framåt. Alla som inte kan arbeta hemma ska återvända till sina arbetsplat­ser, sade Johnson och underströk att social distanseri­ng måste upprätthål­las och att stickkontr­oller ska genomföras.

Kollektivt­rafik bör undvikas, det är bättre att färdas i bil, eller ännu bättre att gå, sade den konservati­ve premiärmin­istern. Från och med onsdag är det tillåtet att motionera utomhus men med vissa restriktio­ner, fortsatte han.

Fräna angrepp

Mitt emot honom svarade Labours i april valde ledare Keir Starmer med skarp kritik mot avsaknad av riktlinjer för dem som återvänder till sina arbeten. I en av de första officiella debatterna mellan Labourleda­ren och Johnson sade Starmer att regeringen­s plan innehåller otydlighet­er om arbete, resor och när insatserna ska börja gälla.

Lika frän i angreppen var Ian Blackford, ledare för Skotska nationalis­tpartiets (SNP) partigrupp i London:

– De senaste 24 timmarna har förvirring spridits, sade han och konstatera­r att premiärmin­istern inte hållit sitt löfte om att fullt ut informera Skottland om alla insatser. Kritiken delades av ledare från Nordirland och Wales.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland