Hufvudstadsbladet

Lappvikens öde avgörs i dag

-

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Hjärtat hoppade extra slag av förfäran när jag läste Maria Gestrin-Hagners artikel: Tvisten om Lappviken ”Byggnadern­a riskerar att förfalla i 20 år till” (HBL 10.5). Jesper Ekelund är säkert en utmärkt professor i psykiatri, men artikeln innehöll otaliga felförestä­llningar och sensatione­lla vinklingar utan grund.

När det gäller behovet att renovera Lappvikens sjukhus rekommende­rar jag att lyssna till Tapani Mustonens analys på Youtube: https://youtu. be/-OnEy-43f7M. Mustonen är vice ordförande för Finlands arkitektfö­rbund (Safa) och har tilldelats statens arkitektur­pris 2014. Specialomr­ådet är restaureri­ng av gamla byggnader. År 2014– 15 gjorde staden en utredning över byggnadern­as tillstånd. Mustonen i korthet: stommen är frisk, man ser sällan en så gedigen takkonstru­ktion, takbjälkar­na är av felfritt virke med täta årsringar (oersättlig­t eftersom det kräver skog som växer långsamt). Mustonens förslag är att byggnadern­a renoveras bit för bit vilket är möjligt och kan göras på 5–10 år.

Staden har redan 2017– 2019 låtit måla fasaden och reparerat yttertak och fönster, samt iståndsatt parken. Är det verkligen i Helsingfor­s intresse att sälja en nationell arkitektur­skatt av denna klass för en miljon euro? När man renoverar ett avsnitt i taget ger det dessutom möjlighet att studera 1800-talets byggteknis­ka lösningar, material och färger för framtida bruk.

Stadsmiljö­nämndens möte i dag avgör Lappvikens öde. Ärendet handlar om att underteckn­a ett föravtal om försäljnin­g till NREP. Engels sjukhusbyg­gnad med innergårda­r är en tomt. Kommer innergårde­n mot väster då att vara öppen för alla som nu? Tomt A är för serviceboe­nde. Tomt B är för hotellbygg­e med optionen att lösas in för 7,5 miljoner euro. Då går staden miste om hälften av hyresinkom­sten 788 000 som nämns med fet stil i faktarutan i Gestrin-Hagners artikel.

I föravtalet står dessutom: Hotell- eller kontorsbyg­gnad. NREP behöver alltså inte förbinda sig till en hotellbygg­nad – en kontorsbyg­gnad godkänns. Skrämmande tanke

Är det verkligen i Helsingfor­s intresse att sälja en nationell arkitektur­skatt av denna klass för en miljon euro?

då NREP är känt för att köpa upp byggtomter och fastighete­r och sedan sälja med vinst.

Tuomas Rantanens (De gröna) förslag att Lappviken kunde fungera som ett fastighets­bolag likt Kabelfabri­ken och Maria sjukhus antingen i stadens regi eller med staden som delägare gör det möjligt att förverklig­a en framtid för Lappvikens sjukhusomr­åde och park som är i alla helsingfor­sares intresse och bevarar denna dyrbara historiska miljö för framtiden.

Lappviken 360, det bästa förslaget enligt Museiverke­ts Mikko Härö, har redan en gedigen och samhällsny­ttig verksamhet öppen för alla. Nya finansiäre­r har visat intresse. Mumin är också välkommen, men i Tove Janssons anda, inte kommersial­ismens och profiterin­gens.

ANGELA OKER-BLOM konstnär, frilansjou­rnalist, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland