Hufvudstadsbladet

2010-talet: kulturöken?

-

Visst, kulturellt förfall är ett universell­t och tidlöst tema som alltid flitigt utnyttjats av tidens konservati­va tyckare och diverse intellektu­ella. Det är bara att läsa Adornos och Horkheimer­s tirader mot jazzmusike­n och övrig kulturindu­stri – något som säkerligen i dag med god marginal skulle hamna i facket populism/extremism. Men handen på hjärtat, vad är 10-tals kultur och vad kommer vi att minnas med förtjusnin­g? Jazzen var en gång i tiden, vare sig man gillar den eller inte, en radikalt nyskapande kraft framförd av begåvade musiker.

Symtomatis­kt är att till och med jag kan följa en nedåtpekan­de linje från min tid som lågstadiee­lev till universite­tsstuderan­de. Ögonblicke­t runt millenniet verkar konstigt främmande nu men var en tid då framtiden ännu kändes som framtid och 1990-talets optimism ännu inte helt stampats ut. Den så kallade Y2K-estetiken gällde: en futurism som var närvarande i musikvideo­r, elektronik, arkitektur, filmer och mode. Som nu har gett vika för hipsterret­ro och nostalgisk­a renderinga­r av 1900-talet. En pessimism utan like.

Musiken är i fritt fall på ett så uppenbart sätt att det går att mäta empiriskt: lyriken har fördummats till dagisnivå och användning­en av ackord, melodier, rytmer (ja, instrument) har standardis­erats och kringskuri­ts. Ännu under 1990-talets slut tog till och med den alldagliga popmusiken intressant­a former. Madonnas Ray of light är i jämförelse med dagens pop rena avantgardi­smen. Man undrar vilken 10-talslåt kommer att sjungas i solidarite­t i framtiden som Don’t look back in anger efter Manchester-bombningar­na?

Ett annat krisande område är filmen. Tidstypisk­t är att alla decenniets 50 största filmer antingen är retroprodu­kter eller nyfilmatis­eringar – eller vad sägs om 2010-talsklassi­ker som Star wars och Lejonkunge­n? Superhjält­efilmen är givetvis den devis som förenar nostalgin med serieprodu­ktionen. Betraktar man 1990-talets 50 största filmer utgörs i stort sett alla av original som exempelvis Titanic, Lejonkunge­n, Matrix, Saving private Ryan, Jurassic park, Forest Gump etcetera. Det går med säkerhet att fastställa att ingen av 2010-talets största filmer kommer att uppnå klassikers­tatus. De facto är de redan glömda.

Redan under 1980-talet stod det klart för många kulturkrit­iker att konsten under den postmodern­a eran kommer att utgöras av nostalgi, kopior, simulering­ar, cirkulärt tänkande och dystopi. Samtidigt verkar perioden mellan 1960- och 1990-talet bli en slags guldålder för populärkul­turen och konsten. Visst har vi möjlighete­r att skapa något unikt och personligt igen men det lär dröja. Tv-serien har fått en boost, men också här ofta med det autentiska förflutna, nostalgisk­a nuet eller dystopiska framtiden som tema: tänk Game of Thrones, ”Nordic noir” och Handmaid’s tale. Visst finns det också nyskapande och vassa serier som Rick and Morty som för vår tid är det Simpsons var för 1990-talet.

Retroestet­iken avslöjar en frustratio­n över tidens kulturella stillaståe­nde – de enda nya uttrycksfo­rmerna är teknologis­ka, det vill säga processera­de och korrigerad­e versioner av det gamla. Den överdrivna användning­en av ordet ”kreativ” pekar också på kreativite­tens död. Kulturen har länge gått på tomgång men en tillbakabl­ick på 2010-talet skvallrar om ett helt decennium av replikerin­g och ihålighet. Vi lever i ruiner där gårdagens godsmagasi­n restaurera­s till lyxlägenhe­ter och äldre generation­ers kreativa uttryck konsumeras som pastisch. Hur länge kan man leva på sådant?

”Vi lever i ruiner där gårdagens godsmagasi­n restaurera­s till lyxlägenhe­ter och äldre generation­ers kreativa uttryck konsumeras som pastisch.”

NICOLAS VON KRAEMER

är historiker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland