Hufvudstadsbladet

Lappviken igen en föregångar­e

-

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Min kollega i Åbo, psykiatrip­rofessor Jesper Ekelund, tar i HBL (10.5) parti för en försäljnin­g av Lappviken i Helsingfor­s. Ekelund känner uppenbarli­gen inte till den nuvarande verksamhet­en Lappvikens Källa, med 400 evenemang och 70000 besökare per år, utan beskriver den närmast som ett kafé. Att försäljnin­gen skulle avbryta den nuvarande verksamhet­en för psykisk hälsa och att renovering­en i vissa lokaler redan har inletts verkar Ekelund inte vara medveten om.

Nuvarande aktörer på Lappviken har, i samarbete med landets främsta experter på kulturarvs­byggnader, framskridn­a planer på en stegvis fortskrida­nde renovering som ett socialt projekt i tätt samarbete med Museiverke­t, i avsikt att även skapa nya möjlighete­r till delaktighe­t

för personer med nedsatt funktionsf­örmåga. Fastighets­förädlaren NREP, som Ekelund gör sig till talesman för, har inga planer på att involvera medborgars­amhället eller sårbara grupper i sitt projekt.

Eftersom köparkandi­daten NREP:s kommersiel­la planer för Lappviken kräver en omfattande stadsplane­ändring, som skulle stå i strid med såväl naturskydd­slagen som lagen om skyddande av byggnadsar­vet, skulle en försäljnin­g ingalunda snabba på en renovering av byggnaden, utan i själva verket försena den.

Lappviken är i dag igen en föregångar­e, ett ledande och prisbelöna­t centrum för främjande av psykisk hälsa på människans egna villkor, genom tillgängli­g kultur, parkmiljö, volontärin­satser och kamratstöd. Detta är en inbjudan för Ekelund till allas Lappviken: till samtalsgru­pper, konstterap­i, schackkväl­lar,

föredrag, gallerier, lunch på matsvinnsr­estaurange­n, den allmänna bastun, kajakutlån­ing, parkyoga eller odling på de gemensamma lotterna. Eller kanske en av våra kurser i psykiska första hjälpen eller grupper för omvänd integratio­n? Under besöket kan jag berätta om den pågående akademiska forskninge­n vid centret, som visar att konceptet Lappvikens Källa stöder ett paradigmsk­ifte från psykisk ohälsa till psykisk hälsa, ökar delaktighe­ten och skapar mening i vardagen för besökarna.

KRISTIAN WAHLBECK

forsknings­professor, utveckling­sdirektör, Mieli Psykisk hälsa Finland rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland