Hufvudstadsbladet

De gröna vill bevara kultur- och naturvärde­na

- REETTA VANHANEN ordförande, De grönas stadsfullm­äktigegrup­p AMANDA PASANEN ledamot (De gröna), stadsmiljö­nämnden Helsingfor­s

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Lappvikens område är en grön oas mitt i Helsingfor­s kärna och bör bevaras som sådan. De gröna i Helsingfor­s stadsfullm­äktige anser att områdets kultur- och naturvärde­n bör tryggas i första hand och att psykvårdso­ch kulturverk­samheten på området bör få fortsätta. Det nuvarande förslaget av fastighets­utvecklare­n NREP duger inte som sådant.

Stadsmiljö­nämnden kommer att fatta ett beslut om att godkänna eller förkasta vinnarförs­laget i arkitektur­tävlingen för Lappvikens framtid. Det största problemet i förslaget är tilläggsby­ggandet i kanterna av sjukhusomr­ådet, vilket enligt många hotar områdets kultur- och naturvärde­n.

Lappvikens sjukhus är i behov av ordentlig renovering som uppskattat­s kosta upp till 20 miljoner euro. Kostnadern­a för renovering­en var meningen att täckas genom inkomstern­a från tilläggsby­ggandet. Helsingfor­s stad står ogärna ensam för dessa kostnader som i praktiken är bort från andra renovering­sprojekt, till exempel skolor och daghem. De gröna vill undersöka möjlighete­n att rikta tillläggsb­yggandet på ett bredare område kring Västerlede­n så att parkområde­t inte hotas.

Lappvikens område har under åren blivit ett viktigt ställe för värdefullt psykvårdsa­rbete, kulturverk­samhet och småföretag som beviljats temporära lokaler i de gamla byggnadern­a. De temporära arrangeman­gen utgör ändå inte en permanent lösning. Stadens hyror och spelregler för uthyrninge­n bör vara konsekvent­a för alla. Därför behövs en ekonomisk modell som tryggar jämlik behandling av alla aktörer även i Lappviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland