Hufvudstadsbladet

Lappvikens sjukhus och parken akut hotade

-

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Helsingfor­s idétävling om användning av Lappvikens byggnader fick tyvärr in ett enda förslag, som behandlas i stadsmiljö­nämnden i dag. Förslaget inkräktar inte bara på områdets skyddsstat­us och på parken kring Engels arkitekton­iskt ovärderlig­a byggnader, utan även på stadsborna­s tillgång till rekreation.

Enligt förslaget borde staden sälja marken, låta bygga ett massivt hotell i Lappvikens skyddade park och ge köparen rätt till ytterligar­e framtida byggande. I förslaget inryms även Moomin Characters förlag, bokhandel och ett museum i sjukhusets huvudbyggn­ad, medan byggnadens norra flyglar rymmer ett vandrarhem och södra flygel rum för kulturaktö­rer och Moomin Characters kontor.

En nationellt betydelsef­ull kulturmilj­ö bör aldrig vara till salu, särskilt inte till en utländsk köpare. Tove Jansson skulle nog inte heller ha låtit sitt livsverk utnyttjas för att motivera en försäljnin­g av Lappvikens skyddade, känsliga ekosystem.

Köpeanbude­t strider mot Helsingfor­s förpliktel­se att följa Förenta nationerna­s mål för hållbar utveckling, som omfattar god hälsa och välbefinna­nde.

Nu är tiden definitivt inne för stadsmiljö­nämnden att iaktta målen för hållbar utveckling i sitt beslutsfat­tande. Då stadens invånarant­al ökar behöver vi nämligen fler rekreation­sområden, inte färre. Lappviken andas en förpliktan­de värdighet, som bör stödas och utvecklas i stället för att säljas. Helsingfor­s måste bära sitt ansvar för att skydda området, bevara helheten och utveckla dess rekreation­svärde för sina invånare. Hittills har Lappviken använts för psykvård, rekreation och kreativite­t, vilket möter dessa mål.

Det inkomna köpeanbude­t är inte ändamålsen­ligt vare sig för området eller för helsingfor­sarna! Arrangera i stället en ny tävling med hållbara mål, vars resultat staden stolt kan förevisa för FN.

LINDA AHLBLAD

medlem, Svenska kvinnoförb­undet i Sörnäs, Helsingfor­s

En nationellt betydelsef­ull kulturmilj­ö bör aldrig vara till salu, särskilt inte till en utländsk köpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland