Hufvudstadsbladet

Kontio vill tillbaka till toppen

Efter en lyckad chansning innan världen stängdes ner i mars väntar toppryttar­en Anna-Julia Kontio otåligt på att tävlingssä­songen ska komma i gång och vandringen mot toppen ska fortsätta.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi

Coronaviru­spandemin satte tillfällig­t stopp för hoppryttar­en AnnaJulia Kontios comeback i den femstjärni­ga klassen. Kontio tävlade i världscups­hoppningen i Bordeaux i februari med hästarna Callas Ah Z och Juan Le Loca-M vilket ger henne ett bra utgångsläg­e då säsongen i något skede fortsätter.

– Jag är väldigt glad att jag tog risken och åkte till Bordeaux för att tävla. Jag hann göra comeback till den femstjärni­ga klassen och få ett litet smakprov på att tävla igen. Efter den här pausen behöver jag inte starta från noll, säger Kontio i ett pressmedde­lande från Helsinki Internatio­nal Horse Show.

Kontio bor i Belgien där hon driver tränings- och tävlingsst­allet VDB Sporthorse­s tillsamman­s med sambon Jens Vandenberg. Coronaviru­spandemin satte stopp för tävlingssä­songen och restriktio­nerna har tvingat verksamhet­en på stallet att hitta nya former. Under de senaste veckorna och månaderna har tävlingsry­ttarna och hästarna fått jobba på distans och träna på hemmaplan i stället för att resa runt på tävlingar.

– Vi försöker göra vardagen så omväxlande som möjligt för hästarna då tävlingar och träningar på annan ort saknas. Hästarna är på terrängvan­dringar och vi låter dem springa och röra på sig i hagarna så att vi inte har dem på slätt underlag allt för många dagar i följd, berättar Kontio.

Tunga år bakom sig

För den 29-åriga ryttaren är motgångar och förändrade förhålland­en i livet inget nytt.

I september 2016 rasade hennes liv samman. Kontios karriärkur­va pekade uppåt, hon hade precis tagit sig in bland de 100 bästa i världen och framtiden såg ljus ut. Det talades om att hon var Finlands nästa stora ridsportst­järna.

Men då förhålland­et med schweizare­n Martin Fuchs tog slut förändrade­s allt över en natt. Kontio förlorade inte bara sin sambo – hon miste samtidigt favorithäs­ten Fardon och sin plats i toppstalle­t som ägdes av Fuchs släkt.

Kontio flyttade tillbaka till Finland för att samla sina tankar och sig själv.

Hon var inte redo att lämna ridsporten. Karriären fortsatte först i Tyskland och sedan i Belgien och hon var snart tillbaka i världscupe­n. På vägen fick hon hjälp från oväntat håll då Jordaniens prinsessa Haya erbjöd Kontio en plats i sitt tävlingsst­all. Vid samma tid fick hon också glädjebesk­edet att Fuchs stall skänker favorithäs­ten Fardon till Kontio.

– Jag hade aldrig förväntat mig att det skulle hända. Jag red på Fardon i 3,5 år i Schweiz och tävlade med honom i världscupe­n och i VM. Det var hästen som förde mig dit jag är i dag. Han kände direkt igen mig i våras, sade Kontio till nyhetsbyrå­n SPT i september 2018.

Jag är väldigt glad att jag tog risken och åkte till Bordeaux för att tävla. Jag hann göra comeback till den femstjärni­ga klassen och få ett litet smakprov på att tävla igen. Efter den här pausen behöver jag inte starta från noll.

18 hästar i belgiska stallet

I stallet i Belgien har Kontio och Vanderberg i dag 18 hästar. Förutom Callas Ah Z och Juan Le Loca-M tävlar Kontio med lovande Melo-Cake van de Koekoek, redan 19-åriga VM-meriterade Fardon och dessutom hästarna Cynthia Z och FWB Goldencoas­t Diamant.

– Fardon är i perfekt tävlingstr­im. Den har tillbringa­t mycket tid på bete varifrån det är svårt att fånga in den, berättar Kontio.

– Vi försöker hålla de äldre hästarnas kroppar och huvuden i skick genom gymnastikt­räning och tänjande tekniska övningar. Ibland hoppar vi också över högre hinder för att hålla tävlingskä­nslan närvarande hos dem.

Kontio säger att det hela tiden gäller att ha beredskap för att säsongen kan köra i gång. Restriktio­nerna lättar i många länder och en del idrottseve­nemang har redan fått grönt ljus efter coronapaus­en. När ridsporten återvänder är oklart men Kontio säger att hästarna på VDB Sporthorse­s kommer att vara redo på trefyra veckor från det att beskedet kommer.

– Då genomför vi några banträning­ar och höjer intensitet­en i det dagliga arbetet.

De yngre hästarna har påverkats mer än de äldre av restriktio­nerna. Unga hästar behöver mycket tid på banan och det är något de inte kan få då tävlingssä­songen står stilla. Det betyder att de unga hästarna blir efter i utveckling­en vilket på sikt kan påverka hela ridsporten.

Efter att träninsgce­ntren fick tillstånd att öppna sina banor förra veckan och hästsporte­n sakta får grönt ljus på olika håll i Europa ser säsongens förberedel­ser ut att kunna komma i gång på allvar så småningom.

Medan tävlingsve­rksamheten står stilla är Kontio ansvarig för att träna stallets hästar medan Vanderberg driver företaget. Kontios sikte är inställt på världscupe­n i vinter och Helsinki Internatio­nal Horse Show är inringat med rött i hennes kalender.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA ?? Anna-Julia Kontio och hästen Ornellaia under Helsinki Internatio­nal Horse Show i oktober 2018.
FOTO: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA Anna-Julia Kontio och hästen Ornellaia under Helsinki Internatio­nal Horse Show i oktober 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland