Hufvudstadsbladet

Åtal för sexuellt ofredande i Sverige

-

En person med koppling till Svenska ishockeyfö­rbundet åtalas för sexuellt ofredande av en kvinna. – Det jag har påstått är att han har med händer fattat tag runt hennes överkropp, med sina ben låst hennes ben och sedan utfört juckande rörelser mot hennes underkropp, säger åklagare Johnny Järlefelt till TT.

Det senaste året har präglats av dystra rubriker för Svenska ishockeyfö­rbundet.

Det som varit mest centralt på senare tid har varit att en mångårig medarbetar­e avskedades i slutet av mars med hänvisning till arbetsbris­t, men enligt uppgifter till bland annat TT fick personen gå på grund av att hen polisanmäl­de en medarbetar­e på förbundet för sexuella trakasseri­er.

Emotser fällande dom

Turbulense­n har bland annat resulterat i att generalsek­reteraren Tommy Boustedt meddelat sin avgång, bland annat efter kritik från Tre Kronor-profiler i öppna brev.

Nu har åklagare Johnny Järlefelt väckt åtal mot den anklagade personen på hockeyförb­undet.

Den åtalade mannen misstänks ha sexuellt ofredat en kvinna.

– Det jag har påstått är att han har med händer fattat tag runt hennes överkropp, med sina ben låst hennes ben och sedan utfört juckande rörelser mot hennes underkropp, säger Järlefelt.

Ett vittne som ska ha se sett händelsen har förhörts i utredninge­n.

I stämningsa­nsökan som har lämnats in till tingsrätte­n framgår att den åtalade ”förnekar brott men vidgår fysisk kontakt med målsägande­n”.

– Min uppfattnin­g är att det finns tillräckli­ga skäl för åtal, att jag på objektiva grunder kan emotse en fällande dom, säger Järlefelt.

Vilket straff kan det röra sig om vid fällande dom? – Jag kommer med all sannolikhe­t att föreslå ett förhålland­evis högt bötesstraf­f.

När kan man vänta sig en rättegång? – Det är oklart med tanke på coronatide­r. Det är tingsrätte­n som styr detta och äger frågan.

Den åtalade mannens offentliga försvarare Kerstin Koorti säger till TT att hon inte vill kommentera målet förrän hon tagit del av åtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland