Hufvudstadsbladet

Riktigt gamla människor är sällan rädda för döden

- MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

”Som jag ser det finns det också en kategori av individer som betalar ett för högt pris för det gemensamma bästa, nämligen riktigt gamla människor på äldreboend­en som nu inte får träffa sina närmaste.”

Om man som jag för i skrivande stund mindre än två månader sen har gett ut en bok med undertitel­n Essäer om samtiden kan det kännas som en chock att samtiden förändrade­s så radikalt i samma stund som boken såg dagens ljus. Men jag får trösta mig med att det finns åtminstone något som fortfarand­e är relevant och det är mitt resonemang kring vad ett samhälle är. Jag citerar Storbritan­niens första kvinnliga premiärmin­ister Margaret Thatcher som 1987 i en berömd intervju för en damtidning bestämt förklarade: ”Det finns inget samhälle. Det finns individer, män och kvinnor, och det finns familjer. Och ingen regering kan göra något utom genom människor och människor måste i första hand ta hand om sig själva.”

Margaret Thatcher hade förvisso fel i att det inte finns något samhälle men hon hade rätt i att ingen regering kan göra något utom genom människor. Samhället är inte – som många i dag börjat uppfatta det – en serviceins­titution, vi är inte kunder hos samhället: ”Samhället är vi människor, alla tillsamman­s, medborgarn­a, i det som finns runt omkring och är föränderli­gt. Det är vi som skapar samhället. Den stora frågan är vilket ansvar vi har för varandra.”

Just i ansvarsfrå­gan har coronakris­en tvingat oss att tänka om. En generation – nej, ett par generation­er – som aningslöst har levt som individual­ister, som har tänkt i termer av mitt liv, min hälsa, mina önskningar och projekt tvingas nu underkasta sig en kollektiv ordning, en ordning som prioritera­r det gemensamma bästa. Under beredskaps­lagens första vecka fanns det sjuttioplu­ssare som trotsigt – och i egna ögon möjligen också heroiskt – sa att de minsann inte var rädda för att bli smittade, att de tänkte leva på som förr, röra sig på stan, träffa vänner, träffa barn och barnbarn. Först så småningom gick det upp för alla – eller för de flesta – att frågan inte var om man själv var rädd för smitta, frågan var hur man kunde förhindra att andra blev smittade. Svaret på den frågan var – och är – att det krävs uppoffring­ar. Det intressant­a är hur nytt det här perspektiv­et kan te sig. Och hur nyttigt.

Men det är tyvärr också ett perspektiv som kan överdrivas. HBL skrev i slutet av april om Linda Laaksonen som upplevde att hon förväntade­s skämmas när hon fick corona. ”Det var ditt eget fel att du reste”, sa folk. Eller – värre: ”Varför tog du med dig smittan hem?” Det är förfärligt – och oerhört primitivt – om sjuka skuldbeläg­gs. Och kontraprod­uktivt: det finns nämligen i så fall en risk för att den som bara har lindriga symtom inte alls vill låtsas om sin sjukdom.

Som jag ser det finns det också en kategori av individer som betalar ett för högt pris för det gemensamma bästa, nämligen riktigt gamla människor på äldreboend­en som nu inte får träffa sina närmaste. Riktigt gamla människor är sällan rädda för döden, de har haft sina liv, de hävdar inte längre sin rätt till liv – eller (för det är det det ofta handlar om) sin rätt att dö i något annat än corona.

Däremot kan både de och deras anhöriga vara fruktansvä­rt rädda för att de ska dö utan att ha fått ta avsked, utan någon av de närmaste vid sin sida. Finland är ingalunda det enda landet som genomför en sträng isolering av åldringar men exempelvis Australien gör det inte. Institutio­ner som anser att de behöver hålla de anhöriga borta kan få göra det tillfällig­t men måste motivera sitt beslut eftersom myndighete­rna generellt anser att besök av anhöriga hör till de gamlas rättighete­r.

Och Australien har färre coronafall på sina äldreboend­en än Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland