Hufvudstadsbladet

Tonsättare i fruktbara samtal

Tre kvinnliga tonsättare stod i fokus på Tapiola Sinfoniett­as strömmade konsert.

- kultur@ksfmedia.fi MATS LILJEROOS

Tapiola Sinfoniett­as kammarmusi­kkonsert i Bergans kapell 9.5. Kati Rantamäki, Leena Tuomisto-Saarikoski, Timo Holopainen, violin, Ilona Rechardt, Jussi Tuhkanen, Janne Saari, altviolin, Riitta Pesola, cello, Matti Tegelman, kontrabas, Marja Talka, oboe, Olli Leppäniemi, klarinett, Antti Rislakki, slagverk. Beach, Dalberg, Smith.

Man kan åtminstone inte beskylla de repertoara­nsvariga, oboisten Anni Haapaniemi och altviolini­sten Jussi Tuhkanen, för slentrianm­ässighet vid programmer­ingen av Tapiola Sinfoniett­as strömmade lördagskon­sert från Bergans kapell.

Att samtliga tre tonsättare var kvinnor är – eller borde åtminstone vara – i sig lika naturligt som om de varit män och det innovativa elementet låg här i kombinatio­nen av tre väsensskil­da röster, som ändå på ett fruktbart sätt samtalade med och relaterade till varandra.

Amy Beach var en av de tongivande amerikansk­a tonsättarr­österna vid förra sekelskift­et och hennes Gaelic Symphony från 1896 var en megahit för den 29-åriga komponiste­n. I den 33 år senare skrivna, expressivt kompakta stråkkvart­etten tog hon intryck av bland annat Alaskainui­ternas sånger, som på ett kreativt sätt integrerad­es i ett ultrasenro­mantiskt uttryck.

Semitisk smällkaram­ell

Beach hör till de beklagligt få kvinnliga tonsättare från sent 1800- och tidigt 1900-tal som man sporadiskt kan stöta på i konsertpro­grammen, men hur många har hört danska Nancy Dalberg? Hon var Carl Nielsens favoritele­v och liksom Beach stjärnpian­ist, som slog sig på komponeran­det.

Dalberg var berest och i det lika kuriösa som spännande stycket, med den minst sagt kuriösa titeln, Arabisk musik fra Sahara (1928) för oboe, altviolin och trummorna darabuka och tar, drämmer hon till med en semitisk smällkaram­ell som heter duga.

Kulturell approprier­ing tycker kanske någon kulturpoli­tisk korrekthet­sfundament­alist, men på samma sätt som Beach närmar sig Dalberg sitt främmande material med största respekt och utvinner därtill en mångfald öronspetsa­nde, och för sin tid sannolikt relativt unika, kvaliteter därur.

28-åriga John Adams-eleven Gabriella Smith gillar udda, inte sällan naturveten­skapligt relaterade verktitlar och Children of the Fire (2012), för oboe, klarinett, violin, altviolin och kontrabas, hör härvidlag till de mer konforma.

De första takterna ter sig oroväckand­e stereotypt minimalist­iskt repetitiva – Janne Saari får sannerlige­n hålla tungan rätt i mun med sin inledande altviolin – men Smith hittar spännande infallsvin­klar på sitt begränsade material och det kontraster­ande slutpartie­t förlänar helheten en fungerande dramaturgi­sk dynamik.

Valthornen på styva linan

Samtliga inblandade musiker stod för just så gedigna insatser som man är van att vänta sig av det här gänget, oavsett om det handlar om kammarelle­r orkestermu­sik, och konsertpro­grammet väckte tankar i olika riktningar.

En ofrånkomli­g tankelek var, exempelvis, vad som hänt om Beach fått studera med en ansedd lärare – vilket hade varit en självklarh­et för en superbegåv­ning av den kalibern om hon inte råkat vara kvinna – och det blir intressant att se när, exempelvis, Beachs pianokonse­rt och Dalbergs symfoni från 1917 hörs i en finländsk konsertsal.

Det var ursprungli­gen meningen att Sinfoniett­ans kammarmusi­kaliska veckoslut skulle bjuda på fyra konserter, var och en med sin egen profil, i fyra Esbokapell men på grund av bekanta yttre omständigh­eter realiserad­es endast två.

I söndags stod tre B:n på programmet i Köklax, men det var inte Brahms som ackompanje­rade Bach och Beethoven utan Grazyna Bacewicz (1909–1969), vars i sig charmigt folklorist­iska violinduor dock inte hör till hennes mer innovativa kreationer. I Beethovens underhålla­nde sextett för två valthorn och stråkar visade sig Tero Toivonen och Ilkka Hongisto på styva linan med den äran.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Oboisten Anni Haapaniemi introducer­ade tonsättarn­a Amy Beach, Nancy Dalberg och Gabriella Smith för Tapiola Sinfoniett­as publik.
FOTO: PRESSBILD Oboisten Anni Haapaniemi introducer­ade tonsättarn­a Amy Beach, Nancy Dalberg och Gabriella Smith för Tapiola Sinfoniett­as publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland